De hobby van… Orgelman Ger Holtermans

Als Ger Holtermans uit Boxmeer achter zijn grotendeels zelfgebouwde draaiorgeltje plaatsneemt, wordt het altijd verdraaid gezellig. Onder de naam ‘Orgeldraaierij Klötje’ vermaakt hij jong en oud met de vrolijke noten uit zijn prachtige, unieke orgeltje.

Als Ger Holtermans uit Boxmeer achter zijn grotendeels zelfgebouwde draaiorgeltje plaatsneemt, wordt het altijd verdraaid gezellig. Onder de naam ‘Orgeldraaierij Klötje’ vermaakt hij jong en oud met de vrolijke noten uit zijn prachtige, unieke orgeltje.

De liefde voor een draaiorgel werd bij Ger (74) aangewakkerd in de jaren tachtig, toen hij deelnam aan de reclamekaravaan ter gelegenheid van komende gemeenteraadsverkiezingen. Ger: “Achter onze groep aan lieten we een man met een draaiorgel meelopen voor de gezelligheid. Nadat ik al drie jaar op rij had gezegd hoe prachtig ik dat instrument vond, nodigde de eigenaar, Willem Kelders uit Cuijk, me uit om het orgel eens van dichtbij te bekijken.” Op straat met publiek om hem heen, oefende Ger op een orgel om te ontdekken of het bij hem zou passen. “Het voelde geweldig! Zo geweldig zelfs dat ik in 1990 een orgeltje uit een klein orgelfabriekje in Duitsland liet overkomen.”

Orgeldraaierij Klötje
Het twintigtoetsorgel beschikt over eenendertig pijpen. Als Ger aan het wiel draait, wordt er lucht naar de pijpen geperst, en op basis van luchtdrukverschil ontstaan de klanken. De muziek is vastgelegd op rolletjes met gaatjes die de machine kan ‘lezen’. Ger gaf het orgeltje de naam ‘Orgeldraaierij Klötje’ vanwege zijn bijnaam uit zijn jeugd. “Mijn zus noemde me altijd een Klötje, dat is dialect voor kleine jongen.” Maar met een kaal orgel was Ger er nog niet. Zijn broer laste een onderstel en geschikte wielen vond Ger bij een fietsenmaker. Goudkleurige spijlen waren onderdelen van een kast geweest, de bovenkant was eerder een spiegellijst. Ook een ouderwetse wandschemerlamp moest eraan geloven. Een wit porseleinen beeldje van een klein jongetje, gevonden op de rommelmarkt, werd opgeschilderd en dient nu als Klötje aan de voorkant van het orgeltje. Kunstenaar Teun Metselaars schilderde speciaal voor Ger afbeeldingen van een jongen en meisje in Hummelstijl voor elke zijkant van het orgel. “Als blijk van waardering bedankte ik hem natuurlijk met orgelmuziek."

Leren door te doen
Dankzij de vergunning van de gemeente, geldig tot wederopzegging, worden winkelend publiek, buurtverenigingen en instellingen sindsdien met regelmaat getrakteerd op de vrolijke klanken van Orgeldraaierij Klötje. “Het orgeldraaien moet precies op de juiste snelheid gebeuren, je leert dat gewoon door te doen”, legt Ger uit. De muziekrollen zijn niet goedkoop; ze kosten zo’n vijftig euro. Ik heb ze bij elkaar gespaard door voor een collega-orgelman te draaien. In mijn collectie zit Franse, Duitse, Engelse en Nederlandse muziek. Het zijn vaak oudere nummers zoals ‘Daar bij die molen’ en ‘Blauw geruite kiel’. Ik heb ook modernere muziek zoals de Lambada, maar dat draai ik weinig, het moet wel geschikt zijn voor dit orgel. Mijn armen zijn getraind en kunnen het orgeldraaien, wat sinds 2019 op de lijst van cultuur erfgoed staat, langer volhouden.” Wanneer Ger niet op pad is, staat zijn orgeltje veilig in de garage. 'Ik ben er niet wekelijks mee onderweg, ben ook nog druk met andere hobby’s zoals schrijven in dialect en Maasheggenvlechten. Wat het orgeldraaien zo leuk maakt, is dat het vooral mooi is om te zien hoe mensen erop reageren. Dat is geweldig!”

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring