COPD en de meerwaarde van fysiotherapie

In Nederland hebben 596.300 mensen COPD. In werkelijkheid ligt dit aantal waarschijnlijk hoger omdat de ziekte niet altijd wordt herkend. Maar wat is COPD, wat zijn de mogelijke symptomen en wat kan hieraan gedaan worden?

In Nederland hebben 596.300 mensen COPD. In werkelijkheid ligt dit aantal waarschijnlijk hoger omdat de ziekte niet altijd wordt herkend. Maar wat is COPD, wat zijn de mogelijke symptomen en wat kan hieraan gedaan worden?

COPD
Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is een verzamelnaam voor twee typen chronische longziekten: chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn de vertakkingen van de luchtpijp chronisch ontstoken. Door zwelling van het slijmvlies laten de bronchiën minder lucht door. Bij longemfyseem is er iets structureel mis met de longen zelf. De longblaasjes zijn beschadigd waardoor er onvoldoende zuurstof in het bloed komt. Chronische bronchitis en longemfyseem zijn ongeneeslijk en worden langzaam, of soms snel, erger. Veruit de belangrijkste oorzaak is roken, daarnaast spelen ook genetische factoren en beroepsmatige blootstelling aan schadelijke stoffen een rol. Er kunnen ook longaanvallen opspelen, dit noemt men exacerbatie. De normale klachten die aanwezig zijn zullen tijdens een exacerbatie erger zijn.

Symptomen
De meest voorkomende klachten bij COPD zijn kortademigheid bij inspanning en chronisch hoesten. Dit kan resulteren in een borst ademhaling, een benauwd gevoel en vermoeidheid. Kortademigheid kan aanwezig zijn bij fysieke inspanningen als sporten, wandelen en fietsen. Het kan ook problemen geven met kleinere taken in- en rondom het huis als traplopen, huishouden en aankleden. Door kortademigheid is de neiging groot om minder te bewegen, hierdoor wordt benauwdheid alsook de vermoeidheid erger bij inspanningen en zal de spierkracht afnemen. Benauwdheid kan een naar en angstig gevoel geven. Bij COPD kan er meer slijm in de longen aangemaakt worden, dit gaat kriebelen en hierdoor ontstaan er hoestbuien. Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam om slijm weg te krijgen.

Bewegen en fysiotherapie
Bewegen is voor iedereen belangrijk, voor mensen met COPD is het nog belangrijker. De fysiotherapeut kan mensen met COPD begeleiden en adviseren. Zowel bij bewegen, dagelijkse activiteiten als omgaan met klachten. Samen met de fysiotherapeut zullen er doelen worden opgesteld. Er wordt gekeken naar de ademhaling en hoe dit te verbeteren in rust en tijdens bewegen. Een persoonlijk trainingsplan wordt opgesteld. Tijdens de trainingen zullen symptomen opspelen, er zal besproken worden wat de grens is, hoe hier mee om te gaan en wat te doen op dat moment. Het doel van trainen is het opbouwen van spierkracht. Bij het hebben van meer spierkracht in het gehele lichaam kan er ook meer zuurstof worden opgenomen in de spieren. Het lichaam gaat efficiënter met zuurstof om en dagelijkse activiteiten kunnen makkelijker en langer worden volgehouden. Naast de hulp van de fysiotherapeut is zelf initiatief om meer te bewegen van essentieel belang.

Voor mensen met COPD biedt fysiotherapie dus veel mogelijkheden tot verbetering van klachten en het alledaagse leven.

Vanuit de basisverzekering wordt behandeling voor fysiotherapie bij COPD vergoed, een verwijzing is noodzakelijk van de long- of huisarts. Voor meer informatie kunt u contact opnemen. Bart van Dongen is in onze praktijk de aangewezen fysiotherapeut.

Uw vraag is onze uitdaging / de fysiotherapie is ons vak

Peter Theunissen
Fysio- en Manueel Therapeut

 

Naar het overzicht

© 2021  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring