Weer op vakantie!

Wat mag wel mee aan medicijnen en wat mag niet (zomaar) mee?

Wat mag wel mee aan medicijnen en wat mag niet (zomaar) mee?

Na een lange winter vol corona, een lange lockdown, gesloten winkels en restaurants en gesloten grenzen is het eindelijk weer mogelijk om meer dingen te ondernemen. In de apotheek merken we dat veel mensen weer met vakantie gaan en gelukkig weer kunnen gaan genieten van hun vrijheid.

Wanneer u medicijnen gebruikt is het aan te raden om een aantal weken voor vertrek op de website van het CAK (www.hetcak.nl) te kijken of u uw medicijnen (zomaar) mee mag nemen. Onder het kopje ‘medicijnen mee op reis verklaring’ kunt u zien of u uw medicijnen mee mag nemen. Veel medicijnen mag u gewoon meenemen op reis, maar er zijn ook medicijnen die alleen onder bepaalde voorwaarden mee mogen of zelfs niet mee mogen op vakantie. Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen (bijvoorbeeld methylfenidaat voor ADHD, oxycodon als sterke pijnstiller, oxazepam en temazepam als slaap- en kalmeringsmiddel) heeft u een aparte verklaring nodig van de overheid om deze medicijnen mee te nemen over de grens. Het kan zelfs per land verschillen welke medicijnen u wel en niet (zomaar) mee mag nemen. Check daarom een aantal weken voor u vertrekt wat u aan documenten nodig heeft voor het land waar u heen gaat reizen. Soms kan het een aantal weken duren voordat u een goedkeuring krijgt.

Als u uw medicijnen gewoon mee mag nemen op vakantie is het verstandig om bij uw apotheek een medicatiepaspoort af te halen. Dit is een Engelstalig document en hierop staan alle medicijnen die u gebruikt. Mocht er op vakantie iets onverwachts gebeuren waardoor u naar de dokter, de apotheek of het ziekenhuis moet dan weten ze in elk geval wat u gebruikt aan medicijnen. Een wel zo veilig idee.

Fijne vakantie!

Openbaar Apotheker

Maud Koch

Naar het overzicht

© 2021  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring