Eenzaamheid in coronatijd

Een kopje koffie bij de buurman, een spontane ontmoeting in de supermarkt en gesprekjes met leden van de kaartclub. In deze huidige tijd met corona op de loer en alle maatregelen die daar bij horen, is het heel moeilijk om onze sociale contacten te blijven voortzetten op de manier die we gewend zijn.

Een kopje koffie bij de buurman, een spontane ontmoeting in de supermarkt en gesprekjes met leden van de kaartclub. In deze huidige tijd met corona op de loer en alle maatregelen die daar bij horen, is het heel moeilijk om onze sociale contacten te blijven voortzetten op de manier die we gewend zijn.

Ouderen krijgen minder bezoek, een spontane omhelzing kan niet meer en de activiteiten in het buurthuis waar je altijd zo naar uitkeek zijn gestopt. Je mist je kinderen, collega’s en ook de professionals die bij je langs kwamen komen nu minder vaak of helemaal niet.

Dit kan leiden tot grote eenzaamheid. Want om eenzaamheid tegen te gaan zijn die contacten zo belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat juist het contact met mensen die iets verder van je af staan zoals kennissen en buren, belangrijker is dan tot nu toe gedacht in het verminderen van het gevoel van eenzaamheid. En juist deze contacten blijken tijdens de crisis te zijn afgenomen. En daarom is het zo goed dat we blijven omkijken naar elkaar. Juist in onze eigen buurt en straat.

Een klein gebaar kan veel verschil maken
Dus…..ga samen met je buurman de hond uitlaten of bel je oma of je langs mag komen om een taart te bakken. Vraag eens aan je buurvrouw of ze wat nodig heeft en hoe het met haar gaat, en check bij de buurman of hij nog wel bezoek krijgt….of bel even aan bij het gezin verderop in de straat waarvan de moeder zo ziek is, misschien kun je een boodschap voor ze meenemen van de supermarkt. Je kunt veel betekenen voor iemand in je eigen straat of buurt. Loop een rondje en spreek mensen op straat aan. Ga eruit. Niet alleen voor de ander, maar ook voor jezelf.

Hoe voorkom je dat je eenzaam wordt?
Iedereen gaat op zijn eigen manier om met alle veranderingen. Maar hoe meer mensen in beweging blijven en activiteiten blijven ondernemen (binnen alle gestelde maatregelen), hoe minder groot de kans is dat ze zich eenzaam gaan voelen. Kom dus zelf in actie als je het wel heel stilletjes vindt worden alleen thuis. Lukt dit je niet alleen? Weet je niet hoe je het moet aanpakken? Of heb je behoefte aan een maatje of een luisterend oor? MeerVoormekaar kan je helpen door je te koppelen aan zo’n maatje of een netwerkcoach voor je inschakelen. Deze netwerkcoach gaat met je aan de slag om je contacten uit te breiden of te verbeteren.

We helpen ook graag als je zelf een initiatief hebt. We denken mee, ondersteunen waar nodig en zetten ons eigen netwerk in.

Samen plannen maken en tips uitwisselen
Onlangs organiseerde MeerVoormekaar een lunch voor mensen die zich vaak alleen voelen. Tijdens de lunch in de Huiskamer van de Mozaïek kwamen zo’n 25 mensen bij elkaar, uiteraard op 1,5 meter afstand. Onder het genot van een drankje en een heerlijke lunch bleek de 1,5 meter geen belemmering om met elkaar aan de praat te raken. Er werd enthousiast met elkaar gesproken, adressen en tips uitgewisseld. Een deelnemer gaf aan dat ze graag wandelde maar liever niet alleen, nu gaat ze als vrijwilliger wandelen met iemand met beginnende dementie. Twee mensen blij! Na afloop kreeg iedereen een zakje koekjes mee met de bedoeling deze te delen met bijv. de buren of inwoners of straat/wijk. Een geslaagd experiment.

Lijkt het je ook leuk om anderen te ontmoeten? Zit je vaak om een praatje verlegen? Of wil je als vrijwilliger aan de slag? Bijvoorbeeld om iets te organiseren in je eigen buurt? Meld je dan aan bij MeerVoormekaar, via info@meervoormekaar.nl of 024-6418459

Tel. 024-6418459 M info@meervoormekaar.nl

 

Naar het overzicht

© 2021  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring