Koffie!

Het is de favoriete drank van veel Nederlanders. Iedere dag wordt er alleen in Nederland 6,5 miljoen liter koffie gedronken. Een gemiddelde Nederlander drinkt 150 liter koffie per jaar. Tijd om een kijkje te nemen in de geschiedenis!

Het is de favoriete drank van veel Nederlanders. Iedere dag wordt er alleen in Nederland 6,5 miljoen liter koffie gedronken. Een gemiddelde Nederlander drinkt 150 liter koffie per jaar. Tijd om een kijkje te nemen in de geschiedenis!

De koffieplant is ergens in de tiende of elfde eeuw in Ethiopië ontdekt. Daar begonnen de eerste mensen koffie te drinken. Het zwarte goud verspreidde zich in de vijftiende eeuw naar Jemen, waar de koffieplanten groeiden. Een eeuw later werd er koffie gedronken in Perzië, Egypte, Syrië en Turkije.

Koffie werd niet alleen thuis gedronken, maar ook in koffiehuizen, zogenaamde “qahveh khaneh”. In deze koffiehuizen kwamen buurtbewoners samen om verhalen en ervaringen te delen. Jaarlijks bezochten duizenden pelgrims de heilige stad Mekka, waardoor het nieuws over de “wijn van Arabië” over de wereld verspreidde.

In de zeventiende eeuw importeerden Europeanen steeds meer koffiebonen uit Arabië, en werd het eerste koffiehuis in Venetië geopend. Daarna volgden nog meer grote steden in Europese landen. De vraag naar koffiebonen nam hierdoor toe. Nederlanders slaagden er in de tweede helft van de zeventiende eeuw om zaden te verzamelen  van de koffieplant. Deze zaden werden naar Batavië (Indonesië) verscheept, waardoor er koffie-plantages ontstonden op het eiland Java. Al snel had Nederland een goedlopende koffiehandel. De plantages verspreidden zich naar de eilanden Sumatra en Celebes. Ook andere landen verdienden aan het eind van de achttiende eeuw fortuinen aan het zwarte goud.

De afgelopen eeuw wordt er thuis steeds meer koffie gedronken. In eerste instantie werd er alleen filterkoffie geconsumeerd, maar later konden de mensen ook volautomatische bonenmachines aanschaffen. Bonenkoffie is – natuurlijk – de lekkerste koffie, omdat gebrande bonen na het malen direct worden gebruikt. Bij filterkoffie gaan veel aroma’s verloren.

Ook zin in koffie gekregen?
Loop eens binnen bij DeliAroma, dé koffiespeciaalzaak in Gennep, Wilhelminaplein 6, of kijk eens op de site en ontdekt de vele soorten koffie uit verschillende landen en gebieden.

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 5 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2021  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring