De kick van winnen is zo gaaf!

Teun Jacobs uit Sambeek is technische directeur bij Willem II

Teun Jacobs uit Sambeek is technische directeur bij Willem II

Een noemenswaardige carrière als voetballer heeft hij volgens eigen zeggen niet, maar in de voetbalwereld heeft Teun Jacobs zeker zijn sporen verdiend. Na gewerkt te hebben bij NEC Nijmegen, de KNVB en Almere City is Teun sinds 1 juni bij de Tilburgse profvoetbalclub Willem II in dienst als technisch directeur.

De voetbalsport is Teun Jacobs (38) uit Sambeek met de paplepel ingegoten. Vader Jacobs stond met vier broers in het eerste elftal van VV Sambeek en ook Teun zijn eigen broers hebben voetbal hoog op hun prioriteitenlijst staan. Op zijn vijfde begon Teun als mini-F met voetballen bij VV Sambeek. Toen Teun in groep acht zat viel hij op bij de scouts van VV Venlo. Even speelde hij daar, maar regionale clubs trokken hem meer.

Een sportopleiding bracht Teun als stagiair bij grote clubs als VV Venlo en NEC, waar hij zich als een vis in het water voelde. Na zijn stage kreeg hij direct een contract bij de Nijmeegse voetbalclub waar hij vijf jaar de jeugdtalentjes trainde. Maar een carrière als trainer was niet iets wat Teun ambieerde voor de toekomst. Teun: “Ik had mezelf als doel gesteld voor mijn veertigste jaar Hoofd Opleidingen te worden, dit kwam al uit op mijn vijfentwintigste.” In die functie stuurde Teun de Voetbal Academie aan waar jonge talentvolle spelers werden opgeleid tot profvoetballers. Een opleiding Sportmanagement volgde hij er nog ‘even’ bij naast zijn fulltime baan.

Na negen jaar verliet Teun het Goffertstadion om in dienst te treden bij KNVB, waar hij zich zesenhalf jaar als Manager Voetbaltechnische Zaken inzette. “Bij deze functie werkte ik net onder de technisch directeur. Mijn belangrijkste taak was toen de jeugdopleiding ondersteunen bij het bepalen van hun beleid. In deze rol was ik op alle continenten en dat was heel gaaf. Mijn volgende doel was voor mijn vijftigste technisch directeur worden. Ik was vijfendertig toen ik een contract tekende bij Almere City. Twee jaar en zes maanden heb ik bij deze club gewerkt.” Het opstellen, uitvoeren en bewaken van het technische beleid behoorde toen tot de taken van Teun. “Het zat niet mee. Op dat moment heerste er volop corona, er werd een verkeerde keuze gemaakt en op één punt na bleef promotie uit. In goed onderling overleg is mijn contract toen beëindigd. Dat is de harde voetbalwereld”

Dit voorjaar ging Teun in gesprek met Willem II, de Tilburgse club die speelt in rood-wit-blauw. “Het is een mooie club en redelijk in de buurt. Ze wilden een nieuwe beleidsmatige lijn uitzetten die bij me paste. Ik tekende een contract voor twee jaar als technisch directeur naast algemeen directeur Martin van Geel. De opdracht die ik hier heb past goed bij mijn achtergrond en kennis. Mijn werk bestaat uit drie onderdelen: het aansturen van Hoofd Jeugdopleiding is er één van. Dan de scouting; het vinden van goede spelers voor het eerste elftal, ik ben verantwoordelijk voor de aan- en verkoop van spelers en trainers. Daarnaast stuur ik het eerste team aan.”

De transfermarkt in de voetbalwereld is geopend van 1 juni tot en met 31 augustus en van 1 januari tot en met 31 januari. Dan mogen halverwege het seizoen spelers aan- en verkocht worden, bijvoorbeeld als een speler geblesseerd is of minder functioneert dan verwacht. “Van dat laatste ben ik geen voorstander. Hoe dit in de praktijk gaat? Wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe spits nodig is, krijg ik van de scouts zes opties. Meestal zijn dit Nederlanders. Via videobeelden bekijk ik de spelers en vervolgens ga ik live kijken als ze spelen. Als ik interesse heb, bel ik zijn zaakwaarnemer of de voetballer zelf. Inmiddels heb ik zo’n driehonderd telefoonnummers verzameld die wel eens van pas kunnen komen. Het is belangrijk een goed netwerk te hebben, dat is een plus in deze wereld.”

In deze transferperiode wordt verwacht dat Teun goed bereikbaar en flexibel is. “Als ik in onderhandeling ben met een speler en deze belt ’s avonds laat dat hij interesse heeft, dan kom ik mijn bed uit en gaan we praten. Zit ik op een feestje dan kan het zijn dat ik veel moet bellen. Pas verkocht ik een speler toen ik bij vrienden zat, dat is ‘part of the job’; het gaat om serieus geld. Ondanks dat het de drukste periode is gezien het aantal uren, vind ik van mijn werk deze tijd wel de leukste.”

Ook buiten deze maanden is Teuns agenda goed gevuld. “Om half negen ‘s morgens ben ik op de club. Zo’n drie keer per week kijk ik trainingen van de jongens van het eerste team. Dan zie ik de ontwikkelingen van de spelers en weet ik van de plannen. Wanneer een speler niet functioneert, help ik om dit te verbeteren want het is belangrijk dat spelers potentie hebben. Op wedstrijddagen ben ik drie uur voor aanvang van de wedstrijd aanwezig in het Koning Willem II- stadion. Daar spreek ik met bestuursleden en sponsoren om uit te leggen waar we mee bezig zijn. Met gezonde spanning zit ik vervolgens op de tribune. Als het fluitje gaat is het aan de staf en de spelers. De kick van het winnen is zo gaaf, dat is niet uit te leggen.”

Behalve dat Teun veel tijd steekt in zijn baan vergt het ook geestelijk het een en ander. “Ontspannen is soms lastig. Ik wandel, speel een potje padel of zwem  om het hoofd leeg te maken. Toch ben ik altijd met mijn werk bezig. Voor nu is mijn doel Willem II naar de Eredivisie te brengen. Ik ben dankbaar dat ik dit werk mag doen en vind het ook fijn dat het mijn vrouw lukt om thuis, met onze kinderen van elf en dertien jaar, de boel draaiende te houden. Het was wel even wennen dat mensen met me op de foto willen wanneer ik door Tilburg loop. Afgemaakt worden op televisie bij Voetbal Inside is een van  de minder leuke kanten, maar dat laat ik maar gebeuren. Ik wil gewoon goed mijn werk doen. Deze baan zou ik maximaal tot mijn vijftigste willen, daarna ga ik iets anders doen. Wie weet ga ik dan als hovenier aan de slag,” besluit Teun lachend.

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring