Een huisdier heb je niet voor even

Veel mensen hebben in coronatijd een huisdier aangeschaft. Inmiddels worden veel van deze dieren afgestaan of zelfs gedumpt, omdat mensen erachter komen dat een huisdier veel werk, tijd en geld kost.

Veel mensen hebben in coronatijd een huisdier aangeschaft. Inmiddels worden veel van deze dieren afgestaan of zelfs gedumpt, omdat mensen erachter komen dat een huisdier veel werk, tijd en geld kost.

Verzoek na verzoek
Dit merken wij ook op de kinderboerderij in Gennep. Wij krijgen veel verzoeken binnen om cavia’s en konijnen op te vangen. Veel van deze dieren zijn aangeschaft voor de kinderen, maar vaak kijken zij er na een tijdje niet meer naar om. Met als gevolg dat de zorg van het huisdier neerkomt op de ouder(s). Ook is er vaak sprake van een ‘oeps-nestje’; je denkt dat je twee dieren van hetzelfde geslacht bij elkaar hebt zitten, maar dit blijkt niet zo te zijn.

Eerder dit jaar hebben wij twee cavia’s opgevangen. De cavia’s werden in een heel vieze kooi gebracht en hun nagels waren veel te lang. Een cavia overleed vrijwel meteen nadat wij hen hadden opgevangen, vermoedelijk door te veel stress. De andere cavia moest erg wennen en was vrij bang, maar nu loopt ze in het caviadorp rond alsof het nooit anders is geweest!

Niet voor even…
Op dit moment zit onze kinderboerderij vol, maar de aanvragen blijven binnenstromen. Daarom willen wij hier graag aandacht voor vragen, om mensen te laten beseffen dat je te maken hebt met een levend wezen. Een huisdier heb je niet voor even, maar voor heel zijn leven.

Tip
Wil je toch graag een huisdier? Verdiep je er dan eerst goed in. Verzamel informatie en schrijf voor- en tegenargumenten op. En vraag jezelf af of je het dier de aandacht en ruimte kunt geven dat het verdient en nodig heeft.

Ook onze vrijwilligers kunnen jou van de nodige informatie voorzien, vraag daar gerust naar! Wij hebben verschillende konijnen en cavia’s die een goed huis zoeken, dus kom gezellig een keer langs!


Kim de Ruijter
vrijwilliger Kinderboerderij Gennep

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring