Een nieuw jaar, ook een nieuwe zorgverzekering?

Nu het einde van 2019 nadert is het tijd voor een terugblik op 2019, maar ook zeker voor een vooruitblik naar 2020.

Nu het einde van 2019 nadert is het tijd voor een terugblik op 2019, maar ook zeker voor een vooruitblik naar 2020.

Het begin van het nieuwe jaar gaat in apotheken vaak gepaard met veranderingen. De meeste zorgverzekeraars veranderen aan het begin van het jaar de merken van de voorkeursgeneesmiddelen (het preferentiebeleid) die zij dat jaar zullen vergoeden. Dat betekent dus niet alleen veranderingen voor de apotheek, maar óók voor u als medicijngebruiker. Het kan zijn dat u in 2020 door het beleid van de zorgverzekering een ander doosje krijgt in de apotheek dan u gewend was.

De apotheker kijkt altijd eerst of het medicijn wat u meekrijgt veilig door u gebruikt kan worden. De werkzame stof in de medicijnen moet hetzelfde zijn als wat de arts voorgeschreven heeft. Vervolgens kijkt de apotheker welk merk door de zorgverzekeraar gekozen is voor vergoeding. De apotheker is verplicht om het voorkeursmerk van uw zorgverzekeraar af te leveren.

Er zijn ook verzekeraars die enkel de goedkoopste medicijnen vergoeden. In dat geval mag de apotheker alleen het medicijn met de laagste prijs aan u meegeven, anders wordt het niet vergoed.

Soms schrijft uw arts ‘medische noodzaak’ op het recept. Van de zorgverzekeraar moet de apotheker dan tóch nog nagaan of dit ook echt het enige merk is dat u veilig kunt gebruiken. De apotheker moet ook kijken of u het merk dat de zorgverzekeraar gekozen heeft al gebruikt heeft. Als dat niet zo is, dan mag de apotheker het medicijn niet declareren bij de zorgverzekeraar. Uiteraard kunt u ervoor kiezen om het dan zelf te betalen in de apotheek.

Zorg ervoor dat u niet voor verassingen komt te staan en kijk goed of uw huidige zorgverzekering nog bij u past, ook in 2020!

 

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring