Help mijn hond heeft Vlooien!

Mijn kat komt nooit buiten, hoe kan hij dan toch vlooien hebben?
Ik heb echt van alles geprobeerd, maar niks helpt!

Mijn kat komt nooit buiten, hoe kan hij dan toch vlooien hebben?
Ik heb echt van alles geprobeerd, maar niks helpt!

Dit horen we vaak bij ons op de praktijk. Verkeerde product keuze, dosering of toediening zijn hier vaak de boosdoener van. Het is daarom belangrijk om u goed te laten adviseren over de juiste aanpak.

Voorkomen is beter dan genezen.
Een vlooienplaag in huis kan mensen echt radeloos maken, omdat het zeer hardnekkig kan zijn. Daar 90% van de vlooienplaag zich af speelt in de omgeving is het belangrijk om deze grondig te aan te pakken, in combinatie met goed product op uw huisdier.

Het juiste middel op de juiste manier.
Met middelen tegen parasieten moet je zorgvuldig omgaan. Verkeerd gebruik kan ernstige gevolgen hebben voor je dier, permethrin kan bijvoorbeeld dodelijk zijn voor katten. Geef ook altijd de juiste dosering, teveel kan schadelijk zijn voor uw huisdier maar geef je te weinig dan werkt het niet. Let ook op de werkingsduur, dit kan een maand zijn of drie maanden. Daarnaast is het heel belangrijk om alle dieren in een huishouden te behandelen.

Alternatieven?
De laatste tijd zijn er steeds meer mensen die allerlei ‘huismiddeltjes’ gebruiken. Veel deze middelen werken niet, waardoor je dier risico blijft lopen op een infectie. Sommige hebben zelfs bijwerkingen die schadelijk kunnen zijn voor je dier. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om je dier knoflook te geven of te behandelen met tea tree olie. Beiden zijn giftig voor honden en katten. Of uw huisdier vlooien krijgt is afhankelijk van de infectiegraad in de omgeving. Sommige huisdieren komen nooit in aanraking met vlooien andere wekelijks. Wilt u niet preventief behandelen, dan is wekelijks alle huisdieren goed kammen met een vlooienkam aan te raden. Als u vlooien vindt kunt u direct gaan behandelen om de infectie zo snel mogelijke de kop in te drukken.

Een beter milieu begint bij jezelf.
Bestrijdingsmiddelen hebben invloed op het milieu, een middel tegen vlooien doodt niet alleen vlooien, maar ook andere insecten. Door er bewust mee om te gaan, kunnen we de milieubelasting laag mogelijk houden. Laat uw hond niet zwemmen na het toedienen van druppels op de huid of met een band om. Is uw huisdier behandeld met een product dat uitgescheiden wordt in de vacht of in ontlasting, ruim dit dat op en laat niet liggen.

Sarah Dekker

Dierenartsenpraktijk Wijchen

 

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring