Het ideale gewicht

Ook voor onze huisdieren is het van belang om een gezond gewicht na te streven. Dit kan voor sommige dieren een grote uitdaging zijn.

Ook voor onze huisdieren is het van belang om een gezond gewicht na te streven. Dit kan voor sommige dieren een grote uitdaging zijn.

Overgewicht
Overgewicht kan bij alle diersoorten voor gezondheidsproblemen zorgen. Zo komen hart en vaatziekte voor, maar ook suikerziekte en artrose zijn veel voorkomende ziektebeelden die kunnen optreden als gevolg van overgewicht. Daarnaast kan het een negatief effect hebben op de vruchtbaarheid en leiden tot complicaties bij de geboorte.

Als is er geen onderliggende medische oorzaak is voor het overgewicht, is het zaak dat uw huisdier gaat afvallen. Ook bij onze huisdieren is het gewicht het resultaat van de energie opname en het energie verbruik. Ingeval van overgewicht is het dus belangrijk de energie opname tot het minimum te beperken. Het is belangrijk om de voeding te gaan afwegen zodat bekend is hoeveel energie uw huisdier binnen krijgt. Indien nodig  kan er gekozen worden een speciaal afval dieet. Daarnaast is het belangrijk om het energie verbruik te maximaliseren. Kijk samen met uw dierenarts wat de mogelijkheden zijn om uw huisdier op verantwoorde wijze te laten afvallen.

Voorkomen is beter dan genezen!
Als het leed al is geschied wordt het echt een uitdaging. Een hond met overgewicht en artrose kan nog maar moeilijk extra bewegen, maar ook hoefbevangen pony terug brengen op een gezond en verantwoord gewicht kan erg lastig zijn.

Ondergewicht
Anderzijds kan ondergewicht ook gezondheidsklachten met zich meebrengen. Zo verliest een dier spierkracht en kan het moeite krijgen met opstaan, maar ook met het op peil houden van de lichaamstemperatuur. Ondergewicht is vaak het gevolg van een onderliggende medische oorzaak. Het is dan ook verstandig om je huisdier goed na te laten kijken door een dierenarts. De oorzaken kunnen per diersoort erg uit een lopen. Een passende behandeling en voedingsadvies kunnen in deze van levensbelang zijn.

Dierenartsenpraktijk Wijchen

Sarah Dekker

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring