Meten is weten?

Tegenwoordig kun je van alles meten. Ik heb een smartwatch die allerlei data verzamelt. Dat kan handig zijn. Als ik ga hardlopen meet deze mijn hartslag, als ik ga wielrennen meet deze mijn Wattages.

Tegenwoordig kun je van alles meten. Ik heb een smartwatch die allerlei data verzamelt. Dat kan handig zijn. Als ik ga hardlopen meet deze mijn hartslag, als ik ga wielrennen meet deze mijn Wattages.

Op deze manier kan ik mijn trainingen aanpassen. Het horloge heeft nog meer functies: mijn slaap wordt bijgehouden, mijn ademhalingsfrequentie, mijn zuurstofspanning, mijn stappen per dag, het aantal verdiepingen dat ik oploop en nog veel meer. Hieruit volgen dan allerlei scores: mijn fitheid krijgt een cijfer, ik heb een ‘’slaapscore’’, een ‘’stress score’’, een ‘’bodybattery’’, een ‘’hersteltijd’’.

Wat kunnen we hier nu mee?
In de huisartsenpraktijk werken we ook met zelfmetingen. Tegenwoordig zijn deze zelfs door patiënten zelf in hun dossier te uploaden. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld hun bloeddruk en glucose waarden doorgeven aan hun dokter. Mensen met chronische longziekten meten hun zuurstofspanning. Dat is handig. Van deze metingen is uit onderzoek gebleken dat die van meerwaarde zijn.

Maar is het voor iedereen relevant dat er allerlei metingen verricht worden en wat zegt dat over iemands gezondheid? Zo heb ik eens iemand naar de cardioloog verwezen omdat zijn horloge waarschuwingen gaf dat zijn hartslag ‘s nachts te laag zou zijn. Na onderzoek van de cardioloog bleek dit een variant van normaal en was er dus niks aan de hand. Dit heeft wel tot overdiagnostiek, zorgen bij patiënt en zorgkosten geleid. Aan de andere kant kan een stappenteller een goed inzicht in iemands activiteit geven en kan dit stimuleren om meer te gaan bewegen.

Er wordt nog volop onderzoek gedaan naar de meerwaarde van zelfmetingen. Recent is er onderzocht om smartwatches te gebruiken voor het ‘’vangen’’ van atriumfibrilleren (hartritmestoornis). Het leek dit wel te kunnen vangen en hier zal verder onderzoek naar gedaan worden.

Meten is dus niet altijd weten. Maar duidelijk is dat door de techniek en digitalisering steeds meer mensen zelfmetingen zullen verrichten. Een interessante ontwikkeling die ik met veel belangstelling zal volgen.

Robert van der Doef


huisarts Ottersum

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring