Tijd voor de griepprik!

Terwijl de hele wereld koortsig op zoek is naar het juiste Corona vaccin komt in Nederland de jaarlijkse griepvaccinatie er weer aan.

Terwijl de hele wereld koortsig op zoek is naar het juiste Corona vaccin komt in Nederland de jaarlijkse griepvaccinatie er weer aan.

De ‘’R’’ is in de maand dus het griepseizoen kan beginnen. Voor bepaalde groepen in Nederland geldt dat ze in aanmerking komen voor een griepprik. Dit zijn kwetsbare groepen die bij een infectie door de griep ernstiger ziek kunnen worden met alle risico’s van dien. Het betreft onder andere mensen met een chronische ziekte (astma, suikerziekte, hartproblemen, ernstige nierfunctiestoornissen), stoornissen in de afweer, een leeftijd boven de 60 jaar, mensen werkend in de zorg of wonend in een instelling. Dit jaar is er voor het eerst de pneumococcenvaccinatie die tegelijkertijd gegeven wordt. Deze wordt onder andere gegeven aan personen ouder dan 60 jaar. Dit vaccin beschermt mensen tegen de pneumococcenbacterie die ernstige infecties kan geven. De bekendste en meest voorkomende is de longontsteking, maar andere infecties als bloedvergiftiging en hersenvliesontstekingen kunnen ook door deze bacterie veroorzaakt worden. Een mooie en goede ontwikkeling zou je zeggen: een simpele prik die vervelende infecties kan voorkomen. Lang leve de wetenschap en alle vruchten die we daar van kunnen plukken!

Toch neemt het aantal mensen dat zich laat vaccineren jaarlijks af. In 2012 liet 62,4% van de doelgroep zich vaccineren. In 2018 was dit nog maar 51,3 %. Dat betekent dat van alle mensen die in aanmerking voor de griepprik komen net iets meer dan de helft de prik komt halen.

Er lijkt (helaas) meer scepsis te bestaan ten opzichte van vaccinaties. Dat zien we ook al bij de vaccinaties van het Rijksoverheidsprogramma. Ik vind het zonde dat ‘’vergeten ziekten’’ door een tekort aan vaccinaties soms weer de kop opsteken. Ik ben voorstander van vaccinaties en neem zelf elk jaar de griepprik.

Ik ben erg benieuwd of als het Coronavaccin er eindelijk is, deze getallen anders zullen zijn. Zullen we dan wel door voldoende hoge vaccinatiegraad het Corona virus kunnen verbannen? Dat zou natuurlijk fantastisch zijn. Maar dan blijft wel de vraag of in de loop van de tijd niet iedereen weer vergeet dat er ooit een ernstige pandemie was waar de hele wereld door op zijn kop stond. Zal dan uiteindelijk toch weer de vaccinatiegraad gaan dalen? Zal de mens zo snel zijn eigen geschiedenis vergeten? Als je naar de huidige cijfers kijkt en alle commotie die ontstaan is omtrent vaccinaties zou je dat laatste haast denken. Er zijn veel ziekten en sterfgevallen voorkomen door de jaren heen door ons sterke vaccinatieprogramma. Dus bij deze de oproep: kom die prik lekker halen! En hopelijk hebben we volgend jaar een extra vaccinatie in ons arsenaal. En wie weet, wordt Corona ooit een ‘’vergeten ziekte’’.

Robert van der Doef

Huisarts te Ottersum

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring