Brrrrr het is winter
Kerstliedjes worden weer afgespeeld, de warme chocolademelk komt op tafel en de dikke truien komen weer uit de kast. Het wintergevoel zit er bij ons thuis wel degelijk in! Voor sommige mensen kan het niet vroeg genoeg beginnen, mij niet gezien. Het liefst loop ik het hele jaar op mijn slippertjes met een grote zonnebril op, zolang het maar boven de 20 graden is! Deze temperaturen zijn dan ook niet voor mij weggelegd, ijzige wind, kou en heel, heel veel bibberen, yep, een grote koukleum. Maar aan de andere kant, Sinterklaas, Kerstmis, oud en nieuw, lekker eten en warm binnen zitten bij de open haard, ja laat die winter toch maar (langzaam) komen!
- Culinair
- Isa van Bergen
- Deel dit artikel
Kerstliedjes worden weer afgespeeld, de warme chocolademelk komt op tafel en de dikke truien komen weer uit de kast. Het wintergevoel zit er bij ons thuis wel degelijk in! Voor sommige mensen kan het niet vroeg genoeg beginnen, mij niet gezien. Het liefst loop ik het hele jaar op mijn slippertjes met een grote zonnebril op, zolang het maar boven de 20 graden is! Deze temperaturen zijn dan ook niet voor mij weggelegd, ijzige wind, kou en heel, heel veel bibberen, yep, een grote koukleum. Maar aan de andere kant, Sinterklaas, Kerstmis, oud en nieuw, lekker eten en warm binnen zitten bij de open haard, ja laat die winter toch maar (langzaam) komen!
Eet smakelijk!
Isa
Garnalencocktail à la oma
Ik ga met alle plezier bij oma eten, het liefst iedere dag! Dit gerechtje heb ik dan ook bij oma voor het eerst gegeten en nog vele malen nagemaakt. Super, super simpel en mmm zo lekker. Niet perse een typisch wintergerechtje, maar wel erg leuk om mee te beginnen tijdens de feestdagen. Ziet er ook nog eens feestelijk uit!
Ingrediënten voor 4 personen
- 100 gr Noorse garnalen
- 100 gr rivierkreeftjes
- 50 gram granaatappelpitjes
- 1 avocado
- 1 lepel mayonaise
- Citroensap (naar smaak)
- Peterselie (ter garnering)
- Klein zakje veldsla
- 20 gr zongedroogde tomaten
Schil de avocado en snijd in kleine blokjes. Snijd de zongedroogde tomaten doormidden of in vieren (ligt aan de grootte van de tomaten). Meng de gesneden avocado, de Noorse garnalen, de rivierkreeftjes, de gesneden zongedroogde tomaten en de granaatappelpitjes in een kom en roer dit door elkaar met een lepel mayonaise. Voeg hier citroensap aan toe naar smaak en een snufje zout en peper. Leg in ieder glas of op ieder bord een paar blaadjes veldsla en leg hierbovenop het rivierkreeftjes-garnalenmengsel. Garneer met wat peterselie en dit super simpele gerecht is klaar om op tafel gezet te worden!
Rucola-basilicumstamppot met tomaten
Zoals gezegd in de vorige editie ben ik niet per se een stampottenliefhebber, maar de rest van mijn familie kan er geen genoeg van krijgen. Dus, je raadt het al, we aten weer eens stamppot. Ik was echter verrast over deze variatie. De courgette, tomaten, basilicum en pijnboompitten geven deze stamppot een Italiaans tintje en maken het ontzettend lekker! Een echte aanwinst voor je stamppotrepertoire!
Ingrediënten voor 4 personen
- 1,5 kg iets te kruimige aardappelen
- 1 courgette
- 1 el traditionele olijfolie
- 50 gr pijnboompitten
- 250 gr cherrytomaten
- 15 gr verse basilicum
- 150 gr (magere) melk
- 150 gr rucola
- 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
- 1 rookworst
Schil de aardappelen en kook ze in water 20 min. gaar. Snijd ondertussen de courgette in de lengte in vieren en snijd deze in kleine stukjes. Verhit de olie in een wok en roerbak de courgette 3 min. Breng op smaak met peper en zout. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of boter 2 min. en laat afkoelen op een bord. Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper. Halveer de cherrytomaten en snijd het basilicum in reepjes. Verwarm melk in een steelpan en voeg samen met de courgette, rucola en tomaten aan de aardappelen toe. Verwarm nog drie min. en bereid de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Meng het basilicum en de kaas erdoor en breng op smaak met een snufje peper en zout. Bestrooi de stamppot met de pijnboompitten en serveer met de rookworst. Eet smakelijk!
Bron: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R882600/rucola-basilicumstamppot-met-tomaten
Mango cheesecake toetje
Het gevoel van cheesecake, maar dan een stuk lichter. Zo gemaakt en heerlijk fruitig qua smaak. Deze mango cheesecake toetjes zijn ideaal voor een diner of feestje, want je kunt ze de dag van tevoren al helemaal maken. Er is altijd nog plaats voor een klein, zoet nagerechtje als deze!
Ingrediënten voor 4 personen
- 100 gr haver-tarwe koekjes
- 20 gr roomboter, gesmolten
- 2 el bruine basterdsuiker
- 1 normale of ½ grote mango
- 200 gr roomkaas
- 2 el (Griekse) yoghurt
- 25 gr poedersuiker
- 2 passievruchten
Verkruimel de koekjes in de keukenmachine en maal fijn met de roomboter en bruine basterdsuiker, bijvoorbeeld in een pannetje. Zo krijg je een kruimige koekbodem. Verdeel die over 4 glazen en stamp iets aan. Dit doe je het gemakkelijkste met een klein glaasje (een borrelglaasje bijvoorbeeld) met platte bodem. Maak de mango schoon en snijd in grove stukken. Doe deze in een hoge mengkom en voeg daar de roomkaas en yoghurt aan toe. Maal dit helemaal fijn met een staafmixer. Roer de poedersuiker erdoor en maal nog even kort met de staafmixer. Verdeel dit mango-roomkaasmengsel gelijkmatig over de 4 glazen. Snijd de passievruchten doormidden en verdeel het vruchtvlees over de 4 glazen. Dek de glazen af met vershoudfolie en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast. Laat ze 15 minuten op temperatuur komen voordat je ze serveert.
Bron: www.francescakookt.nl