‘De hele zomer Delicious’
De zomer komt weer langzaam in zicht! Dat betekent weer meer zonne-uren, dunnere kleding en andere gerechten op tafel. Voor de studenten onder ons beginnen nu de laatste loodjes en ook werkenden kunnen langzaam de zomer proeven. Maar even terug in de tijd. Met kerst heb ik een typisch ‘Isa’ cadeau gekregen van mijn vader, namelijk een Delicious agenda. Een agenda waarmee ik mijn drukke studentenleven kan organiseren, maar tegelijkertijd om de zoveel pagina’s nieuwe seizoensgebonden recepten tegenkom. Ideaal toch? Nadat ik mijn tentamenweek afsluit, word ik verblijd met een recept hoe ik chocolademoelleux moet maken, ik kan er alleen maar van genieten! Vandaar dat ik voor jullie alvast wat vooruit heb gebladerd en de zomerse gerechten hier tentoonstel. Het zijn niet de eenvoudigste recepten, maar het eindresultaat is het zeker waard! Geniet van de zon, geniet van de lange dagen en vooral: geniet van het lekkere, zomerse eten!
- Culinair
- Isa van Bergen
- Deel dit artikel
De zomer komt weer langzaam in zicht! Dat betekent weer meer zonne-uren, dunnere kleding en andere gerechten op tafel. Voor de studenten onder ons beginnen nu de laatste loodjes en ook werkenden kunnen langzaam de zomer proeven. Maar even terug in de tijd. Met kerst heb ik een typisch ‘Isa’ cadeau gekregen van mijn vader, namelijk een Delicious agenda. Een agenda waarmee ik mijn drukke studentenleven kan organiseren, maar tegelijkertijd om de zoveel pagina’s nieuwe seizoensgebonden recepten tegenkom. Ideaal toch? Nadat ik mijn tentamenweek afsluit, word ik verblijd met een recept hoe ik chocolademoelleux moet maken, ik kan er alleen maar van genieten! Vandaar dat ik voor jullie alvast wat vooruit heb gebladerd en de zomerse gerechten hier tentoonstel. Het zijn niet de eenvoudigste recepten, maar het eindresultaat is het zeker waard! Geniet van de zon, geniet van de lange dagen en vooral: geniet van het lekkere, zomerse eten!
Aardbeiengazpacho
Gazpacho, mmmm. Misschien heeft u er nog nooit van gehoord, maar gazpacho is een Spaans gerecht. Het is een koude soep van rauwe groenten en kruiden en in dit geval ook aardbei. Een heerlijk voorgerecht of lichte maaltijd voor in de zomer, waarmee u meteen een flinke portie groenten binnenkrijgt. Door de variatie met aardbei krijgt deze traditionele gazpacho een zoete en frisse twist, wat mij betreft een heerlijk zomers gerecht!
Ingrediënten 4 personen
- 500 gr aardbeien zonder kroontjes
- 1 teen knoflook
- ½ ui
- 2 mini komkommers
- ½ rode paprika
- 1 bosje dragon
- 4 el balsamicoazijn
- 125 ml olijfolie
- 250 ml tomatensap
- Dunne plakken rauwe ham en croutons voor erbij
Houd 2 aardbeien achter voor de garnering. Verwijder de zaadlijsten uit de komkommer en snijd samen met de knoflook, ui en paprika fijn. Doe de rest van de aardbeien samen met de knoflook, ui, komkommer, paprika, dragon, azijn en olie in een schaal en prak alles grof met een pureestamper of vork. Zet de schaal afgedekt 2-3 uur opzij, zodat de smaken goed mengen.
Pureer de ingrediënten met de staafmixer glad or pureer alles in porties in de blender. Giet de soep door een zeef in een schone kom en druk met de bolle kant van een lepel zoveel mogelijk sap door de zeef. Gooi de restanten in de zeef weg.
Roer het tomatensap erdoor en breng de soep op smaak met zout en peper. Koel de soep minstens 30 min. Snijd de 2 achtergehouden aardbeien in stukjes.
Schep de soep in diepe borden, garneer met de ham en sprenkel er wat extra olie over. Serveer de soep, gegarneerd met de stukjes aardbei en croutons.
Salade met geroosterde mul & antiboise
Antiboise is een gevulde dressing op basis van olijfolie, tomaten, olijven, knoflook, sjalotjes, kappertjes, kruiden en wat citroensap. Ik had er nog nooit van gehoord, maar een vakantiegevoel krijg ik er zeker van. De smaken van dit gerecht doen me denken aan de Italiaanse kust. Lekker met een briesje in het haar genieten van verse vis. Als u uw ogen dicht doet is het net alsof we al op vakantie zijn!
Ingrediënten 4 personen
- 250 gr tros-cherrytomaatjes
- 100 ml olijfolie
- 3 tomaten
- 1 el pijnboompitten
- 1 kleine ui
- 1 teen knoflook
- 25 gr zwarte olijven zonder pit
- 1 takje peterselie
- 1 el kappertjes
- 400 gr mulfilets
- 100 gr jonge bladsla
- desemstokbrood voor erbij
Verwarm de oven voor op 220°C. Leg de cherrytomaatjes op een stuk bakpapier. Besprenkel ze met 1 el olijfolie, vouw het papier dicht en bind evt. dicht met keukentouw. Pof de tomaatjes in 12 min. in de voorverwarmde oven.
Breng voor de antiboise ruim water aan de kook. Kerf de tomaten aan de onderzijde kruislings in. Prik ze aan een vork en dompel ze een voor een 10-12 sec. in het kokende water. Ontvel de tomaten. Snijd de tomaten in kwarten, haal de zaadlijsten eruit en snijd het vruchtvlees in piepkleine blokjes.
Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan en schud ze op een bord. Snijd de ui ragfijn. Snijd de knoflook, olijven en peterselie fijn.
Verhit 75 ml olijfolie in de koekenpan en bak hierin de ui en knoflook 3 min. zonder te laten kleuren. Schep de kappertjes, olijven, tomaat, pijnboompitten en peterselie erdoor. Breng op smaak met peper en evt. wat zout en houd warm.
Bestrijk de mulfilets dun met de rest van de olijfolie en bestrooi met zout en peper. Gril de vis 1-2 min. per kant in de grillpan of pp de hete barbecue bruin en net gaar.
Verdeel de sla over 4 borden. Leg de mulfilets erop. Schep de antiboise ervoer en leg de gepofte tomaatjes erbij. Lekker met desemstokboord.
Brioche met gekonfijte honing-rozemarijnsinaasappel
Brioche is een zacht, zoet wittebrood dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Het is zo licht en luchtig, dat het eigenlijk niet echt brood is maar eerder cake. Dit gerecht is daarentegen niet erg licht, maar wel verrukkelijk! De combinatie van rozemarijn en sinaasappel vind ik zelf geweldig en door de toevoeging van de crème fraîche krijgt dit gerecht een fris tintje. Een goddelijk nagerecht, maar ook zou u dit gerecht kunnen serveren als een soort gebakje op een heerlijke vrije dag!
Ingrediënten 6-8 personen
- 150 ml honing
- 2 takjes rozemarijn, naaldjes gehakt
- 4-6 kleine sinaasappels
- 2 eieren, losgeklopt
- 100 gr suiker
- 275 ml slagroom
- 2 tl kaneel
- Rasp van 1 sinaasappel
- 100 gr boter
- scheutje kruidenlikeur
- 6-8 plakken briochebrood
- 200 ml crème fraîche
Meng de honing met de rozemarijn en verwarm 5 min. op laag vuur. Schil de sinaasappels met een scherp mesje en halveer ze. Leg ze in het honingmengsel. Klop de eieren los met de suiker, voeg de slagroom, kaneel, sinaasappelrasp en evt. kruidenlikeur toe. Smelt wat van de boter in een koekenpan. Haal de plakken brioche goed door het ei-roommengsel en laat ze 2-3 min. liggen. Bak ze in de boter goudbruin aan beide kanten.
Herhaal met de rest en voeg steeds wat boter toe. Haal de sinaasappels uit de honing en gril ze kort op de barbecue of in de grillpan. Besprenkel de nog warme sinaasappels met de rest van de rozemarijnhoning. Geef per persoon 1 plak brioche met daarbij een halve geblakerde honingsinaasappel en 1 el crème fraîche met de aanhangende rozemarijnhoning.
Eet Smakelijk!
Isa