De zomer komt langzaam ten einde

De zomer komt langzaam ten einde

De zomer komt langzaam ten einde

Ja mensen, het warme weer is weer afgelopen (althans op moment van schrijven, maar in Nederland weet je het immers nooit). De bikini’s en korte broeken weer de kast in en langzamerhand de truien weer van de achterste plank. Hoewel ik vaak benoemd heb dat de zomer mijn favoriete seizoen is, vind ik het op een gegeven moment ook wel weer mooi geweest. Geen plakkerige nachten meer, geen tientallen muggenbulten, gewoon lekker comfortabel in een grote trui op de bank. Waarschijnlijk ben ik hier na een maandje ook wel weer op uitgekeken, maar dat is nou juist het fijne aan Nederland! Vier prachtige seizoenen met elk zijn voor- en nadelen. Het moment dat je er klaar mee bent, komt er weer een andere prachtige periode van het jaar. Zo gaat dat natuurlijk ook in de keuken. Na een tijdje zijn we allemaal wel klaar met die skinny salades en alle healthy sapjes. Pak de kaneel, kruidnagel en kurkuma maar weer uit de kast want de herfst komt eraan!

Champignontartaar met spekjes en balsamico
De vleesachtige champignons zijn heerlijk in combinatie met de zoute spekjes en de volle zoetige smaak van de balsamicoazijn. Maar dit vraagt wel weer om een verfrissing, vandaar de tomaatjes en de bosui. Het zachte eitje maakt het helemaal af! Serveer de champignontartaar als voorgerecht bij een herfstig dinertje, eventueel met wat lekker brood. Genieten maar!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 gr kastanjechampignons
  • 100 gr ontbijtspek, reepjes
  • Handje verse platte peterselie
  • 10 kerstomaatjes
  • Handje pijnboompitten
  • 2 eieren
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 bosuitjes
  • 2 uien
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • Peper
  • Olijfolie

Maak de kastanjechampignons schoon en snijd ze in kleine blokjes. Pel en snipper de ui. Rooster de pijnboompitten in een droge pan. Bewaar ze even in een schaaltje. Verhit een scheutje olijfolie in de pan en bak hierin de ui, knoflook, reepjes ontbijtspek en champignonblokjes. Schep regelmatig om totdat het vocht bijna verdampt is, voeg dan twee eetlepels balsamicoazijn toe en bak verder tot het vocht weer verdampt is. Breng op smaak met flink wat peper en laat wat afkoelen. Kook het ei in zo'n 4 minuten zacht zodat het ei gestold is maar het eigeel nog lekker romig. Halveer de kerstomaatjes en verwijder de zaadjes. Snijd de tomaatjes in blokjes. Snijd de bosui in ringetjes en hak de platte peterselie fijn. Meng dit in een grote kom samen met de pijnboompitjes en schep het champignonmengsel erdoor. Laat het ei schrikken onder koud water, pel het ei en snijd doormidden. Schep de champignontartaartjes in 4 glaasjes of bakjes en leg de ei helften erop. Eet smakelijk!

Bron: lekkertafelen.nl

Mexicaans pannetje
Een heerlijk gerecht waar jong en oud van gaat smullen! Naast de nacho’s bevat het pannetje voldoende groenten en peulvruchten. Samen met de frisse ijsbergsla en de koele crème fraîche is dit gerecht echt een aanrader! En ook nog eens supermakkelijk te bereiden, dit kan iedereen!

Ingrediënten voor 4-6 personen

  • 1 zak Bonduelle Mexico Melange (400 gr, diepvries)
  • 400 gr rundergehakt
  • 2 tl paprikapoeder
  • Snufje chilipoeder
  • 800 gr tomatenblokjes
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 zak tortillachips
  • 300/450 gr rijst
  • 2 blikjes kidneybonen (320 gr)
  • Zakje geraspte kaas
  • 200 gr ijsbergsla
  • 200 ml crème fraîche
  • Ketjap na smaak

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Giet een scheutje olie in een pan en bak het gehakt met de kruiden rul. Voeg daarna de ui en knoflook toe en bak dit 2 minuten mee. Vervolgens kunnen de tomatenblokjes erbij en laat je het geheel nog 10 minuten zachtjes koken. Als laatste voeg je de Bonduelle Mexico Melange en de kidneybonen toe en meng je alles door elkaar. Laat dit nog 4-5 minuten zachtjes pruttelen en zet dan het vuur uit. Serveer het geheel met lekker wat geraspte kaas, tortillachips, ijsbergsla, een lepel crème fraîche en de rijst. Voeg ketjap toe na smaak.

Bron: lekkerensimpel.com

Mini appelstrüdel
Dit typisch Oostenrijkse gerecht ook thuis maken? Natuurlijk! Maar dan net even anders. De heerlijk warme appels in een soort loempiaformaat met amandelschaafsel bovenop. Geen geknoei of gehannes met dat vieze frituurvet, want je bakt ze gewoon in de oven en dankzij het handzame formaat kun je ze perfect serveren als dessert of op een feestje. Positieve reacties gegarandeerd!

Ingrediënten voor 5 personen

  • 5 vellen filodeeg (in een pak filodeeg zitten meestal 2 verpakkingen van elk 5 vellen)
  • 1 appel
  • 1 el suiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 el blanke rozijnen (geweekt in water, rum of witte wijn)
  • Klont roomboter
  • 1 el geschaafde amandelen
  • Poedersuiker om mee te bestrooien

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het filodeeg in de verpakking ontdooien (niet uit de verpakking halen, want filodeeg droogt heel snel uit). Laat de boter in een klein pannetje op laag vuur smelten. Schil de appel en snijd in hele kleine blokjes. Meng de appel in een kom met de suiker, rozijnen en kaneelpoeder. Trek voorzichtig een vel filodeeg los van de andere vellen en leg hem op een, met bakpapier bekleed, bakblik. Bestrijk voorzichtig met wat gesmolten boter en schep wat appelvulling op een van de zijkanten van het filodeeg. Vorm de appels tot een smalle strook en rol het filodeeg zo strak mogelijk op tot een rol. Eerst de boven- en onderkant omvouwen, dan oprollen tot een rolletje. Doe hetzelfde met het andere filodeeg. Leg de appelstrudels, met de naadkant naar beneden, naast elkaar op het bakblik en bestrijk met de resterende boter. Bestrooi met de amandelen en bak ze circa 15 minuten in de oven. Haal ze uit de oven en laat ze iets afkoelen. Bestrooi vlak voor serveren royaal met poedersuiker.

Bron: keukenliefde.nl

Naar het overzicht

Isa van Bergen

Over de schrijver

Isa van Bergen

Isa deelt graag haar passie voor lekker eten en koken met lezers van Topic.

Lees meer

© 2025  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring