Genieten van de herfst

Herfstige en warme gerechten
De vakantie zit erop en de herfst komt langzaam in zicht! Voor mij was deze zomer extra bijzonder, het was namelijk mijn laatste lange vakantie! Ik ben, op het moment van schrijven, 1,5 week geleden begonnen met mijn eerste ‘grotemensenbaan’ ‘als junior brand manager’ op het hoofdkantoor van Douglas in Nijmegen! Het leven als student gaat vanaf nu plaatsmaken voor het werkende leven. Spannend, maar ook onwijs veel zin in! Waar ik ook veel zin in heb is de herfst. Ik ben een echt seizoenenmens dus kijk uit naar de herfstige, warme gerechten met veel kruiden en specerijen. Laat de kou en regen maar komen, ik zit binnen met mijn pumpkin spice latte!

Eet smakelijk,
Isa

Herfstige en warme gerechten
De vakantie zit erop en de herfst komt langzaam in zicht! Voor mij was deze zomer extra bijzonder, het was namelijk mijn laatste lange vakantie! Ik ben, op het moment van schrijven, 1,5 week geleden begonnen met mijn eerste ‘grotemensenbaan’ ‘als junior brand manager’ op het hoofdkantoor van Douglas in Nijmegen! Het leven als student gaat vanaf nu plaatsmaken voor het werkende leven. Spannend, maar ook onwijs veel zin in! Waar ik ook veel zin in heb is de herfst. Ik ben een echt seizoenenmens dus kijk uit naar de herfstige, warme gerechten met veel kruiden en specerijen. Laat de kou en regen maar komen, ik zit binnen met mijn pumpkin spice latte!

Eet smakelijk,
Isa


Spanakopita springrolls
Deze knapperige spanakopita springrolls zijn een absolute aanrader! Ze combineren de klassieke Griekse smaken van spinazie, feta, dille en citroen in een verrassend krokant jasje. Ze zijn ideaal als borrelhapje, voorgerecht of lichte lunch. Geniet van een heerlijke warme snack tijdens de kouder wordende dagen!

Ingrediënten 8/10 rollen
- 400 gr spinazie, fijngehakt,
- 2 el olijfolie
- 1 prei (alleen het witte gedeelte), schoon en in dunne plakjes
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 300 gr feta, verkruimeld
- 1 ei, plus 1 extra ei om mee te bestrijken
- Een klein bosje dille, fijngehakt
- ¼ theelepel nootmuskaat
- Rasp van 1 kleine citroen
- Snufje zout en peper
- 8/10 loempiavellen
- Sesamzaadjes om over de rollen te strooien

Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een ruime pan op middelhoog vuur en voeg de fijngehakte prei en 1 fijngehakt teentje knoflook toe. Fruit dit ongeveer 3 minuten, tot de prei zacht begint te worden en de knoflook zijn geur loslaat. Voeg vervolgens de fijngehakte spinazie toe en roerbak dit 8 tot 10 minuten, tot al het vocht uit de spinazie is verdampt. Haal het mengsel van het vuur en laat het een paar minuten afkoelen.
Doe de gebakken spinazie met de prei en knoflook in een grote kom en meng er 300 gram verkruimelde feta, 1 losgeklopt ei, een klein bosje fijngehakte dille, ¼ theelepel nootmuskaat, de rasp van 1 kleine citroen, een snufje zout en peper doorheen. Roer alles goed door zodat je een smeuïge, goed verdeelde vulling hebt.
Leg een loempiavel op je werkblad met één punt naar je toe gericht. Schep 2 tot 3 eetlepels van de vulling ongeveer 3 cm van de onderkant in een dikke horizontale streep. Vouw de onderste punt van het vel over de vulling, vouw daarna beide zijkanten naar binnen en rol het strak op tot een rolletje. Bestrijk de bovenrand met een beetje losgeklopt ei om de rol dicht te plakken. Herhaal dit tot je 8 tot 10 springrolls hebt. Leg de rolletjes met de naad naar beneden op de beklede bakplaat. Bestrijk ze met het overige losgeklopte ei en bestrooi ze royaal met sesamzaadjes. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de springrolls 20 tot 25 minuten, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Laat de rollen een paar minuten afkoelen zodat ze extra krokant blijven en serveer ze warm, eventueel met een frisse tzatziki-dip.

Bron: https://www.oliveandmango.com/crispy-spanakopita-spring-rolls/

Gevulde zoete aardappel met spicy tuna
Dit is een nieuw favorietje van mij! Ik ben sowieso een fan van zoete aardappel en deze gevulde versie is echt smullen. Doordat de zoete aardappel eerst in de magnetron gaat, is deze supersnel gaar en zacht vanbinnen. Je kan variëren met de vulling, maar met tonijn en avocado maak je er een gezonde en eiwitrijke maaltijd van!

Ingrediënten 1 gevulde aardappel
- 1 zoete aardappel
- 1 blik tonijn
- 1 el Griekse yoghurt
- ¼ rode ui, fijn gesnipperd
- Klein bosje dille, fijngehakt
- ½ el sriracha
- ½ el witte wijnazijn
- Enkele jalapeño’s (afhankelijk van hoe pittig je het wilt)
- Zout en peper
Voor de avocado
- ½ avocado
- Sap van ¼ limoen
- Zout en peper
Om te serveren:
- Scheutje pesto
- Extra dille
- Feta
- Chilivlokken
- Eventueel salade voor ernaast

Prik de zoete aardappel rondom in met een vork en leg hem in de magnetron voor zo’n zeven minuten. Verwarm ondertussen de oven of airfryer voor op 200 graden en bak de aardappel daarna nog vijf minuten zodat de schil lekker krokant wordt. Laat in de tussentijd de tonijn uitlekken en meng deze met een lepel Griekse yoghurt, fijngehakte rode ui, dille, wat jalapeño’s, een scheutje witte wijnazijn en een halve eetlepel sriracha. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
Prak de avocado samen met het sap van een kwart limoen en een snufje zout en peper tot een romige spread. Snijd de gare zoete aardappel open en vul hem royaal met het tonijnmengsel. Schep hier de avocado overheen en maak het gerecht af met een beetje pesto, extra verse dille, verkruimelde feta en een snufje chilivlokken.

Pompoen cheesecake met speculaas en karamelsaus
De mensen die mij goed kennen weten dat ik dol ben op pompoen. Ik verwerk deze heerlijke groente zelfs elke dag in mijn ontbijt met havermout! Veel mensen weten niet dat je pompoenpuree heel goedkoop en gemakkelijk kunt kopen in de supermarkt bij de babyvoeding. Daar vind je potjes met 100% pompoenpuree die je kan gebruiken in heerlijke gerechten of desserts zoals deze. Vergeet deze heerlijke herfstige groente zeker niet!

Ingrediënten 6 personen
Voor de cheesecake
- 16 speculaasjes
- 2 el gesmolten roomboter
- 200 ml slagroom
- 200 gr roomkaas
- 2 el karamelsaus
- 1 tl vanille-extract
- 6 el rietsuiker
- 1 tl speculaaskruiden
- 200 gr pompoenpuree (te koop bij de babyvoeding in de supermarkt)
Voor de topping
- 1 spuitbus slagroom
- Karamelsaus
- 2 speculaasjes, verkruimeld

Maal in een kom of keukenmachine de koekjes fijn. Voeg de gesmolten boter toe en schep dit voorzichtig door de koekkruimels. Verdeel de koekkruimelmix over 6 schaaltjes of glazen, druk het voorzichtig aan en zet het voor een half uur in de koelkast.
Klop 200 ml slagroom stijf. In een andere mengkom roer je de roomkaas, 2 el karamelsaus, rietsuiker, vanille-extract en de speculaaskruiden door elkaar totdat het een lekker luchtig mengsel is. Schep voorzichtig de pompoenpuree erdoor en tot slot ook de geklopte slagroom. Schep dit echter voorzichtig door elkaar, want het moet luchtig blijven.
Schep of spuit de cheescake crème op de koekkruimelbodem. Garneer met een flinke toef slagroom, drizzel de karamelsaus er overheen en bestrooi met de speculaaskruim.

Bron: https://foodblabla.nl/pompoen-cheesecake-met-speculaas-karamelsaus/

 

 

Naar het overzicht

Isa van Bergen

Over de schrijver

Isa van Bergen

Isa deelt graag haar passie voor lekker eten en koken met lezers van Topic.

Lees meer

© 2025  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring