Heerlijk Pindakaas!!
Deze editie wil ik graag een ingrediënt centraal stellen: pindakaas! Als u niet van pindakaas houdt, een pinda-allergie of intolerantie hebt, is deze editie niet ideaal, maar ik ben er dol op! Een voor- en hoofdgerecht die heerlijk verfrissend zijn voor in het voorjaar en een dessert voor een typisch verwenmoment. Alhoewel pindakaas niet per se een seizoensgebonden product is, kan deze lekkernij ook gebruikt worden in lichte gerechten. Maak er een saus van, een topping of een vulling, alles is mogelijk. Ik eet dagelijks pindakaas en kan er geen genoeg van krijgen. Varieer en geniet!
- Culinair
- Isa van Bergen
- Deel dit artikel
Deze editie wil ik graag een ingrediënt centraal stellen: pindakaas! Als u niet van pindakaas houdt, een pinda-allergie of intolerantie hebt, is deze editie niet ideaal, maar ik ben er dol op! Een voor- en hoofdgerecht die heerlijk verfrissend zijn voor in het voorjaar en een dessert voor een typisch verwenmoment. Alhoewel pindakaas niet per se een seizoensgebonden product is, kan deze lekkernij ook gebruikt worden in lichte gerechten. Maak er een saus van, een topping of een vulling, alles is mogelijk. Ik eet dagelijks pindakaas en kan er geen genoeg van krijgen. Varieer en geniet!
Pindasoep met gember, taugé en komkommer
Voordat ik op kamers ging wonen had ik nog nooit van pindasoep gehoord. Ik wist ook niet zo goed wat ik me erbij moest voorstellen; een soort drinkbare pindakaas? Mijn huisgenoten maken regelmatig pindasoep en ook ik ben fan geworden! Pindasoep is makkelijk te maken voor veel mensen en je kan er eindeloos mee variëren. Deze variant met gember vind ik verrukkelijk :)
Ingrediënten vier personen
- 2 theelepels olie
- 200 gr ui, fijngehakt
- 20 gr verse gember, geraspt
- 4 teentjes knoflook
- 4 theelepels sambal oelek
- 1200 ml kippenbouillon
- 240 gr pindakaas
- 200 gr taugé
- 4 lente-uien, in dunne ringen
- 400 gr komkommer, in reepjes
Verwarm de olie in een kookpan op laag vuur en fruit de ui en gember 2 minuten. Voeg de knoflook en sambal toe, roer goed door en bak 30 seconden.
Voeg de bouillon en pindakaas toe en breng de soep aan de kook. Zet het vuur laag en laat 3 minuten pruttelen.
Spoel de taugé af met kokend water in een vergiet, spoel af met koud water en laat uitlekken.
Schep de pindasoep in kommen en garneer met de lente-ui, komkommer en taugé.
Bron: https://www.okokorecepten.nl/recept/soep/pindasoep/pindasoep-gember-tauge-komkommer
Pinda-kokoscurry met gamba’s
Zoals al eerder genoemd kan je de smaak van pindakaas eindeloos variëren. Zoet of zout, het kan allemaal! De combinatie van pindakaas met kokos spreekt mij ontzettend aan! Maak je curry romig en creamy door pindakaas toe te voegen en geniet van de Aziatische smaken!
Ingrediënten vier personen
- 2 kleine uitjes
- 3 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- 1,5 el donkerbruine basterdsuiker
- 5 el pindakaas
- 1 el gembersiroop
- 3 el zonnebloemolie
- 1,5 gele paprika, in blokjes
- 1 struik paksoi, in reepjes
- 500 ml kokosmelk
- 1,5 el vissaus
- 3 el sojasaus
- 400 gr gamba’s, schoongemaakt en gepeld
- Sap van 1 limoen
Doe alle ingrediënten tot en met de zonnebloemolie in de foodprocessor of hakmolentje. Maal het geheel tot een dikke currypasta. Fruit deze zonder olie in een diepe pan zo'n 2 minuten aan.
Voeg de paprika en paksoi aan de currypasta toe. Bak de groenten mee tot de paprika wat zachter wordt.
Schenk de kokosmelk in de pan en voeg hier de vissaus en sojasaus aan toe. Breng de curry aan de kook.
Doe de gamba's bij de curry in de pan en laat de curry 20 minuten zonder deksel op de pan pruttelen tot de gamba's gaar zijn.
Breng de pinda-kokoscurry op smaak met het limoensap. Serveer de curry met gekookte rijst.
Bron: https://ohmyfoodness.nl/pinda-kokoscurry-met-gambas/
Chocolade-pindakaas lava cakejes
Chocolade + pindakaas, dat is toch alles wat je wil? Ik ben in ieder geval dol op de combinatie. Deze cakejes zijn heerlijk als verwenmoment of als je echt uit wil pakken tijdens het dessert!
Ingrediënten vier personen
- 115 gr boter, plus extra om in te vetten
- Ongezoete bewerkte cacaopoeder, om te bestuiven
- 115 gr pure chocolade, fijngehakt plus extra om te garneren
- 100 gr kristalsuiker
- ½ tl zout
- 125 gr pindakaas zonder stukjes
- 3 grote eieren
- 1 tl vanille extract
- Vanille-ijs, om erbij te serveren
Verwarm de oven voor tot 220 °C. Vet 4 ramekins (inhoud 240 ml per stuk) in met boter. Bestuif ze met cacaopoeder en tik het overtollige cacaopoeder eruit.
Meng in een middelgrote, hittebestendige kom de boter met de pure chocolade en verwarm de chocoladeboter ongeveer 1,5 minuut in de magnetron op vol vermogen. Roer iedere 15 seconden tot de chocoladeboter helemaal is gesmolten en goed gemengd. Zet de kom opzij en laat het chocolademengsel 10 minuten afkoelen. Klop in een andere middelgrote kom de kristalsuiker met het vanille-extract, het zout en de eieren. Roer het afgekoelde chocolademengsel erdoor tot het beslag glad is. Zet de voorbewerkte ramekins op een bakplaat met opstaande randen. Schenk in iedere ramekin ongeveer 60 ml beslag (ca. ¹/₈ van het beslag) en schep 2 eetlepels pindakaas in het midden van iedere ramekin. Bedek de pindakaas in iedere ramekin met nog ongeveer 60 ml beslag. Bak de lavacakes 10-12 minuten tot de zijkanten stevig zijn maar het midden nog zacht is. Haal de bakplaat uit de oven.
Neem nu per keer één ramekin tegelijkertijd. Houd een ramekin vast met een theedoek en leg er een gebaksbord bovenop. Keer het bord en de ramekin om, om de cake op het bord te storten, schud voorzichtig, indien nodig, om de cake los te krijgen. Herhaal dit met de overgebleven lavacakes.
Draai de lavacakes om. Schep op iedere lavacake een bolletje vanille- ijs. Serveer de lavacakes warm, bestrooid met fijngehakte chocolade.
Bron: https://www.culy.nl/recepten/chocolade-pindakaas-lavacakes/