Het studentenleven gaat beginnen!

September! Eindelijk is mijn ellendig lange vakantie voorbij. Ik weet het, ik mag eigenlijk niet klagen, maar van maart tot september niks doen was niet voor mij weggelegd. Een bezige bij die het liefst elke minuut van de dag een planning heeft, yep that’s me. Na mijn gek eindexamenjaar gaat het nu echt beginnen, het studentenleven! Op naar Wageningen, op naar de universiteit. Een nieuw leven waar ik ontzettend veel zin in heb. Veel nieuwe mensen leren kennen, een nieuwe omgeving en nieuwe huisgenoten. Maar waar ik stiekem wel het meest benieuwd naar ben is of ik mijn passie voor koken en recepten in Wageningen net zo goed kan uiten als dat ik thuis deed. Vandaar dat ik deze editie ben gaan focussen op de eenpansgerechten. Ik woon nu tenslotte in een typisch studentenhuis zonder vaatwasser, dus niet alleen om jullie nieuwe inspiratie te geven, maar ook om mezelf alvast een handje te helpen ;)

September! Eindelijk is mijn ellendig lange vakantie voorbij. Ik weet het, ik mag eigenlijk niet klagen, maar van maart tot september niks doen was niet voor mij weggelegd. Een bezige bij die het liefst elke minuut van de dag een planning heeft, yep that’s me. Na mijn gek eindexamenjaar gaat het nu echt beginnen, het studentenleven! Op naar Wageningen, op naar de universiteit. Een nieuw leven waar ik ontzettend veel zin in heb. Veel nieuwe mensen leren kennen, een nieuwe omgeving en nieuwe huisgenoten. Maar waar ik stiekem wel het meest benieuwd naar ben is of ik mijn passie voor koken en recepten in Wageningen net zo goed kan uiten als dat ik thuis deed. Vandaar dat ik deze editie ben gaan focussen op de eenpansgerechten. Ik woon nu tenslotte in een typisch studentenhuis zonder vaatwasser, dus niet alleen om jullie nieuwe inspiratie te geven, maar ook om mezelf alvast een handje te helpen ;)

Wok gerecht met kip en Aziatische pesto
De Aziatische keuken staat hoog in mijn favorieten! Veel groentes, smaak en pit, ik houd er wel van.  Dit gerecht was voor mij dan ook een culinaire ontdekking! Niet de vele groentes of de soja, nee de Aziatische pesto! In de vorige editie kon u al lezen hoe gek ik ben op de Italiaanse keuken, dus om nu twee van mijn favoriete keukens te combineren in een gerecht leek mij fantastisch. En ja, het werkte! Het smaakt heeeeerlijk J

 Ingrediënten voor 4 personen

  • 350 gr kippendijen
  • peper en zout
  • 2 bosuitjes, in ringetjes
  • 400 gr sperzieboontjes
  • 250 gr taugé
  • 300 gr broccoli, in roosjes
  • 2 rode pepers, in ringetjes
  • 4 eieren
  • 2 takjes verse basilicum
  • 2 takjes verse koriander (kan ook weggelaten worden)

Voor de Aziatische pesto

  • 2 el sesamolie
  • 1 el sojasaus
  • 90 gr ongezouten pinda’s
  • 15 gr basilicum blaadjes
  • 7 gr koriander blaadjes (kan ook weggelaten worden)

Voor de pindasaus 

  • 1 el honing
  • 2 el pindakaas
  • 2 tl citroensap
  • 1 el sesamolie
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 el sojasaus

Maak de pesto, doe alle ingrediënten voor de Aziatische pesto in het hakmolentje van de staafmixer en maal tot een pasta. Doe er eventueel een beetje water bij als het te korrelig blijft. Zet apart. Maak de pindasaus. Doe alle ingrediënten voor de pindasaus in een kommetje en roer goed tot dat er een gladde saus ontstaat. Zet ook de pindasaus even apart.

Dep de kippendijen droog met wat keukenpapier. Bestrooi met peper en zout. Neem een flinke wok of grote koekenpan. Voeg olie toe braad de kip rondom mooi bruin. Haal uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.

Doe nog wat olie in de pan en voeg de broccoli, sperzieboontjes, bosui en rode peper toe. Wok de groenten tot dat ze een kleurtje krijgen en beetgaar zijn. Schuif de groenten opzij en breek de eitjes open in de pan. Hussel de eitjes door de pan zodat het eiwit en eigeel stolt. Doe de taugé in de pan. En schep goed door.

Snijd de kip in reepjes en schep ze door de groenten. Haal de pan van het vuur. Doe de pindasaus in de pan en schep alles goed om. Verdeel over de borden. Garneer met de pesto, verse koriander en basilicum.

https://uitpaulineskeuken.nl/2018/01/wok-gerecht-met-kip-en-boontjes.html

Orzo met spinazie en zalm
Orzo is gedroogde pasta gemaakt van harde durum tarwe. Het lijkt misschien op rijst of risotto, maar het is toch iets heel anders. Het wordt veel gegeten in landen zoals Griekenland, Turkije en Israël. In onze supermarkten is orzo vaak te vinden als riso. Zelf vind ik het geweldig om steeds weer nieuw ingrediënten te ontdekken, dus probeer dit recept vooral uit, ook al heb je nog nooit van orzo gehoord! Deze orzo met spinazie en zalm zet je binnen 20 minuten op tafel. Perfect voor drukke doordeweekse dagen, perfect voor mij als drukke student!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 gr orzo (te koop als riso)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 liter bouillon (ik kies kippenbouillon)
  • 400 gr spinazie
  • 250 gr cherrytomaten
  • 40 gr parmezaan
  • 300 gr gerookte zalm
  • Peper en zout

Hak de ui en knoflook fijn en fruit dit aan in wat olijfolie. Bak de orzo kort mee. Voeg de bouillon toe en laat het geheel 10 minuten koken. Voeg in de tussentijd de spinazie toe, totdat het geslonken is. Halveer de cherrytomaatjes en voeg deze toe. Voeg de parmezaan toe en meng door elkaar. Voeg op het laatst de gerookte zalm toe en breng de orzo op smaak met peper en zout.

https://uitpaulineskeuken.nl/2018/04/one-pot-orzo-met-spinazie-en-zalm.html

Wokschotel met garnalen en sambal
Ik lieg niet als ik zeg dat dit bijna het allermakkelijkste recept ooit is! Al helemaal als je de groente kant-en-klaar koopt zoals ik, oeps. Ik ben nu tenslotte een student ;). Binnen 20 minuten staat dit gerecht op tafel en is heerlijk op smaak! De knoflook, gember en sambal geven dit wokgerecht een Oosterse smaak. Houd je niet zo van sambal? Deze kan gewoon weggelaten worden of verminderd. Een makkelijk, heerlijk recept voor in mijn verzameling! Ennn, wederom weinig afwas ;)

Ingrediënten voor 4 personen

  • 370 gr verse roerbak garnalen knoflook
  • 300 gr basmatirijst
  • 1 el sambal badjak
  • 2 tl gehakte gember
  • 800 gr Japanse wokgroente sojabonen en paksoi (te koop bij de AH, een eigen Japanse mix groenten van 800 gr voldoet ook)

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Verhit 1 el olie in een wok en bak de garnalen 3 min. al omscheppend op hoog vuur. Neem uit de pan en houd afgedekt warm. Verhit nog 1 el olie in de wok en roerbak de rijst met de sambal en gember 4 min. op hoog vuur.

Voeg de wokgroente toe en bak al omscheppend 3 min. mee. Voeg de garnalen toe en bak al omscheppend 2 min. mee. Breng op smaak met peper en eventueel zout

https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1194241/wokschotel-met-garnalen-en-sambal

Naar het overzicht

Isa van Bergen

Over de schrijver

Isa van Bergen

Isa deelt graag haar passie voor lekker eten en koken met lezers van Topic.

Lees meer

© 2025  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring