Koken kunnen ze hier wel!
Daar zit ik dan, in mijn eigen kamertje op de tweede verdieping in Wageningen. Al typend kijk ik uit mijn raam en luister ik naar mijn lachende huisgenoten in de keuken. Dat de afgelopen weken anders zijn geweest voor mij dan de afgelopen 18 jaar is zeker een feit. Ik woon nu samen met 24 andere studenten die het in deze tijd, net als ik, lastig hebben met online studeren en sociale contacten onderhouden. Des te fijner is het om nu in een groot studentenhuis te wonen waar iedereen samen leeft en natuurlijk... kookt! Ja mensen, in mijn huis eten we soms met z’n 24’en! En ik kan u verzekeren, dat is erg veel. Maar koken met zoveel mensen betekent ook koken dóór zoveel mensen en dit resulteert in vele nieuwe recepten! Deze editie daarom recepten die ik heb ontdekt dankzij mijn nieuwe huisgenoten. Ik kan u verzekeren: koken kunnen ze wel!
- Culinair
- Isa van Bergen
- Deel dit artikel
Daar zit ik dan, in mijn eigen kamertje op de tweede verdieping in Wageningen. Al typend kijk ik uit mijn raam en luister ik naar mijn lachende huisgenoten in de keuken. Dat de afgelopen weken anders zijn geweest voor mij dan de afgelopen 18 jaar is zeker een feit. Ik woon nu samen met 24 andere studenten die het in deze tijd, net als ik, lastig hebben met online studeren en sociale contacten onderhouden. Des te fijner is het om nu in een groot studentenhuis te wonen waar iedereen samen leeft en natuurlijk... kookt! Ja mensen, in mijn huis eten we soms met z’n 24’en! En ik kan u verzekeren, dat is erg veel. Maar koken met zoveel mensen betekent ook koken dóór zoveel mensen en dit resulteert in vele nieuwe recepten! Deze editie daarom recepten die ik heb ontdekt dankzij mijn nieuwe huisgenoten. Ik kan u verzekeren: koken kunnen ze wel!
Pasta tonijn met kaneel
Dit eerste gerecht kreeg ik meteen mijn eerste avond voorgeschoteld. Nieuwsgierig als ik ben heb ik daarna natuurlijk het recept opgespeurd. Het is een pasta met tonijn, maar geen basic maaltijd. De toevoeging van kaneel geeft dit gerecht een aparte, maar hele lekker wending! Na het proeven van deze maaltijd wist ik, qua eten betreft zit ik hier al goed!
Ingrediënten 4 personen
- 1 scheutje olijfolie
- 1 rode ui, gepeld en fijngehakt
- 1 rode Spaanse verse peper, zaadjes en fijngehakt
- 1 theelepel kaneel
- 1 bosje vers basilicum, alleen de blaadjes
- 2 blikken van 400 g gepelde tomaten
- 1 blik van 300 g tonijn in olijfolie
- 500 g rigatoni of penne
- Geraspte schil en het sap van een ½ citroen
- Een hand vol vers geraspte Parmezaanse kaas
Pel en snijd de rode ui fijn. Verwijder de zaadjes uit de rode peper en hak deze fijn. Verhit de olijfolie in de pan en bak de uitjes, Spaanse peper en de kaneel 5 min. op matig vuur tot de uitjes glazig zijn. Voeg de tomaten en de tonijn (uitgelekt) toe met een flinke snuf zout. Zet het vuur hoog. Druk de tomaten plat met een lepel. Breng het mengsel aan de kook en houdt het hierna 20 minuten tegen de kook aan. Voeg naar smaak nog vers gemalen peper en zout toe. Kook nu de pasta in ruim water met zout volgens de aanwijzing op de verpakking. Bewaar wat van het kookvocht. Rasp de schil van de citroen en pers het sap. Rasp ook de Parmezaanse kaas. Voeg de pasta samen met grof gesnipperde basilicum blaadjes, de citroenschil en het sap, de Parmezaanse kaas en een scheutje olie toe aan de tomaten-tonijn saus. Roer alles goed door en voeg eventueel nog wat kookvocht toe.
Bron: https://www.smulweb.nl/recepten/1401541/Tonijn-pasta-recept-jamie-oliver
Shakshuka met buffelmozzarella
Naast erg variërend eet mijn huis ook regelmatig vegetarisch. Iets wat ik niet van thuis uit heb meegekregen, maar wel ontzettend nieuwsgierig naar ben! Ik studeer tenslotte in Wageningen… Deze shakshuka kwam uit een recept van HelloFresh. Grappig, want ondanks dat wij thuis ook altijd een HelloFreshbox hadden, zou een shakshuka zonder vlees niet snel gekozen worden. Jammer, want ik denk dat zelfs mijn conservatieve vader dit lekker had gevonden ;)
Ingrediënten 4 personen
- 120 gr parelcouscous
- 2 tenen knoflook
- 4 tl paprikapoeder
- 250 gr buffelmozzarella
- 2 rode uien
- 500 gr cherrytomaten
- 2 pakken tomatenblokjes met basilicum
- 8 eieren
- Een handje verse basilicum
Breng in een pan met deksel ruim water aan de kook en kook 30 gram parelcouscous per persoon, afgedekt, in 8 minuten gaar. Giet af en spoel met koud water, zodat de parelcouscous niet verder gaart. Snipper ondertussen de rode ui. Pers de knoflook of snijd fijn en halveer de cherrytomaten. Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan met deksel. Voeg de rode ui, de knoflook en het paprikapoeder toe en bak 2 – 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de rode cherrytomaten toe en roer goed door om de smaken te laten intrekken. Voeg de tomatenblokjes toe, breng het geheel al roerend aan de kook en laat, afgedekt, 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met peper en zout. Scheur ondertussen de buffelmozzarella klein. Voeg de parelcouscous toe aan de wok of hapjespan en meng goed met de saus. Maak voor ieder ei een kuiltje in de tomatensaus. Breek het ei hierin en bestrooi met peper en zout. Verdeel de stukjes buffelmozzarella over het geheel, leg de deksel op de pan en laat de eieren in ongeveer 10 minuten stollen. Haal dan het deksel van de pan, verhoog het vuur en kook nog 5–10 minuten tot de shakshuka naar wens is ingedikt. Snijd de blaadjes basilicum in reepjes. Verdeel de shakshuka over de borden. Garneer met de basilicumreepjes.
Bron: https://www.hellofresh.nl/recipes/shakshuka-met-buffelmozzarella-5e4cf96b81dbe95c5d266a23
Gebakken noedels met gehakt en pindasaus
Dit laatste recept is het eerste gerecht wat ik zelf voor mijn huis heb gekookt. Gelukkig geen 25, maar toch wel 16 personen die meeaten die avond. Waar ik thuis (meestal) goed georganiseerd kan koken, leek het hier meer op de grote improvisatieshow. Vier pannen tegelijk op het fornuis en meer dan 3 kg gehakt, het was niet niks. Desondanks kreeg ik enkel positieve reacties! Of het nou aan de smaak lag of om dat ze aardig wilden zijn weet ik natuurlijk niet, maar ik vond het in ieder geval heerlijk!
Ingrediënten 4 personen
- 225 gr rijstnoedels (5mm)
- 450 gr nasi-bamigroente (te koop bij AH, maar een eigen samenstelling voldoet ook)
- 1 rode paprika
- 2 bosuitjes
- 400 gr rundergehakt
- 200 ml kokosmelk
- 5 el pindakaas naturel
- 4 el sojasaus
- 2 el sambal oelek
- 125 gr taugé
Breng een ruime pan met water aan de kook en haal de pan van het vuur. Voeg de rijstnoedels toe en laat 2 min. wellen in het hete water. Trek de rijstnoedels los met 2 vorken, giet af en spoel af onder koud stromend water. Laat goed uitlekken en houd apart in een vergiet. (Indien groente gekocht bij AH: haal de rode peper uit de nasi-bamigroente. Halveer in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd fijn. Anders voeg je aan het eind extra sambal toe.) Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in stukjes van een ½ cm. Snijd een ½ cm van de boven- en onderkant van de bosui en snijd de uitjes fijn (ook het groen). Verhit de helft van de olie in een grote hapjespan op middelhoog vuur. Bak de rode peper, de nasi-bamigroente en de paprika 5 min. Verhit de rest van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de rulstukjes 3 min. Voeg de bosui toe en bak nog 2 min. Verwarm ondertussen de kokosmelk in een steelpan. Voeg de pindakaas, sojasaus en sambal toe en breng al roerend tegen de kook aan. Voeg de noedels en de pindasaus toe aan de groente in de hapjespan en bak nog 2 min. mee. Voeg de taugé toe en roer erdoor. Verdeel de rulstukjes met bosui over de gebakken noedels.
Bron: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1194139/gebakken-noedels-met-vega-gehakt-en-pindasaus