Ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag

Ochtendmens
Een variatie deze keer op mijn traditionele culinair pagina. Deze editie namelijk geen seizoensgebonden gerechten, maar drie receptjes van mijn favoriete maaltijd van de dag: het ontbijt! Ik ben een ongelooflijk ochtendmens en heb dan ook 10x zo veel energie om 09:00 dan om 23:00 uur. Ik pak in de ochtend graag uit wat betreft ontbijtjes en sla een boterham met kaas liever over. Mijn huisgenootjes verklaren mij voor gek, maar mijn wekker gaat gerust een half uurtje eerder zodat ik mijn momentje kan pakken. Hopelijk geef ik u inspiratie om eens iets lekkers te proberen en zo met een lach de dag te beginnen! Want zoals u waarschijnlijk wel weet, is het ontbijt naast de lekkerste ook de belangrijkste maaltijd van de dag!

Ochtendmens
Een variatie deze keer op mijn traditionele culinair pagina. Deze editie namelijk geen seizoensgebonden gerechten, maar drie receptjes van mijn favoriete maaltijd van de dag: het ontbijt! Ik ben een ongelooflijk ochtendmens en heb dan ook 10x zo veel energie om 09:00 dan om 23:00 uur. Ik pak in de ochtend graag uit wat betreft ontbijtjes en sla een boterham met kaas liever over. Mijn huisgenootjes verklaren mij voor gek, maar mijn wekker gaat gerust een half uurtje eerder zodat ik mijn momentje kan pakken. Hopelijk geef ik u inspiratie om eens iets lekkers te proberen en zo met een lach de dag te beginnen! Want zoals u waarschijnlijk wel weet, is het ontbijt naast de lekkerste ook de belangrijkste maaltijd van de dag!

Appeltaart yoghurtbowl
Ik ben een echte zuivelliefhebber, het liefst eet ik kwark als ontbijt, tussendoortje en dessert. Met dit recept maak je binnen een handomdraai een overheerlijke appeltaart yoghurtbowl. Grote kans dat al de ingrediënten al in uw keukenlatje/koelkast liggen! Dit recept is eenvoudig, snel, gezond en overheerlijk! Uw keuken gaat ruiken naar versgebakken appeltaart! Iets waar ik blij van word in de ochtend J

Een portie

  • 1 appel
  • Kaneel
  • Vanille aroma
  • Twee eetlepels havermout
  • 300 gr yoghurt/kwark
  • 100% pindakaas (optioneel)

Snijd de appel in stukjes en bak deze in een pan met een klein scheutje water, zodat de appel zacht, sticky en superzoet wordt! Voeg vanille aroma en kaneel naar smaak toe, ik houd van een overdreven portie, maar kijk vooral wat u zelf lekker vindt. Roer dit door elkaar totdat de appel lekker gebakken is. Voeg de twee eetlepels havermout toe aan de pan en bak dit mee met de appel, totdat de havermout knapperig is geworden. Voeg uw appeltaartmengsel toe aan een bakje met 300 gr yoghurt/kwark. Ik vind het lekker om hier nog wat 100% pindakaas overheen te draperen, maar dit is optioneel. Eet smakelijk!

Oliebolpannenkoekjes
Oliebollen als ontbijt? Pannenkoeken als ontbijt? Wat nou als ik vertel dat ik een combinatie heb gevonden waarin beide kan en wat ook nog gezond blijkt te zijn! Oud- en nieuwjaarsdag zijn alweer even geleden, maar dat betekent niet dat deze pannenkoekjes minder speciaal zijn. Haal de feestdagen naar boven en maak deze verrukkelijke pannenkoekenstack. Ongetwijfeld een topper bij jong en oud!

Een portie

  • 150g magere kwark
  • 50g havermeel (havermout even blenden)
  • 1 eitje
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/4 tl vanille aroma
  • Kaneel
  • Snufje zout
  • 15g rozijnen
  • Poedersuiker

Meng het havermeel samen met de magere kwark, het ei, bakpoeder, vanille aroma, kaneel en een snufje zout in een kommetje. Voeg hier de rozijnen aan toe en bak dit mengsel in een pan. Maak de pannenkoekjes lekker dik zodat ze fluffy en smeuïg worden. Bestrooi ze met poedersuiker en je oliebolpannenkoekjes zijn klaar!

Tiramisu havermout
Dit recept voor tiramisu havermout is momenteel mijn favoriete ontbijtje! Het is een heerlijk warm bakje vol smaak. Ik heb hier al meerdere mensen gelukkig mee gemaakt, maar je moet wel van de textuur van havermout houden. Ik vind het heerlijk! Ik gebruik vaak whey (eiwitpoeder) in mijn ontbijtjes om zo een zoetere smaak te creëren. Heb je dit nou niet in huis? Voeg dan 15 gr extra havermout toe en wat vanille aroma, zodat je havermout wel lekker zoet wordt. Hopelijk lukt dit recept bij u net zo goed als bij mij, want ik kan van dit ontbijt geen genoeg krijgen!

Een portie

  • 50 gr havermout
  • 1 tl chiazaad
  • 1 kopje koffie
  • 50 ml water
  • 15 gr vanille whey
  • 100 gr magere kwark
  • tl cacaopoeder

Meng de havermout en chiazaad in een bakje en voeg hier het kopje koffie en 50 ml water aan toe. Doe dit in de magnetron voor twee minuten op 800 watt. Voeg hier 15 gr vanille whey aan toe en roer goed door. Doe hier 100 gr magere kwark op en bestrooi deze met cacaopoeder.

 

Naar het overzicht

Isa van Bergen

Over de schrijver

Isa van Bergen

Isa deelt graag haar passie voor lekker eten en koken met lezers van Topic.

Lees meer

© 2025  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring