Ook ik heb de zomer in m’n bol!
Eindelijk! De zon komt door en de temperatuur is gaan stijgen. Korte broeken en jurkjes uit de kast en flaneren maar. Daar waar sommigen gelukkig worden van sneeuw en dikke truien, ben ik echt gemaakt voor de zomer. Ik word er vrolijk van, krijg goede zin en geniet extra van de dag. Voor mij staat de zomer in verband met vakantie, wat ik qua eten meteen link met vis en zeevruchten! Heerlijk aan de Italiaanse kust verse vis eten of authentieke paella in Spanje, het liefst elke dag! Vandaar dat ik deze editie heb gekozen voor drie gerechten met onze vrienden uit de zee. Mij kan je er wakker voor maken, ik hoop jou binnenkort ook!
- Culinair
- Isa van Bergen
- Deel dit artikel
Eindelijk! De zon komt door en de temperatuur is gaan stijgen. Korte broeken en jurkjes uit de kast en flaneren maar. Daar waar sommigen gelukkig worden van sneeuw en dikke truien, ben ik echt gemaakt voor de zomer. Ik word er vrolijk van, krijg goede zin en geniet extra van de dag. Voor mij staat de zomer in verband met vakantie, wat ik qua eten meteen link met vis en zeevruchten! Heerlijk aan de Italiaanse kust verse vis eten of authentieke paella in Spanje, het liefst elke dag! Vandaar dat ik deze editie heb gekozen voor drie gerechten met onze vrienden uit de zee. Mij kan je er wakker voor maken, ik hoop jou binnenkort ook!
Zeevruchten paella met kip & sperziebonen
De eerste keer dat ik paella at, was vorig jaar in Valencia en ik moet je zeggen, ik was meteen verkocht. Warm weer, vakantie, lekker eten en goed gezelschap, meer is niet nodig om mij gelukkig te maken! Telkens als ik thuis dan weer paella maak, moet ik weer even denken aan de eerste keer, heerlijk! Persoonlijk ben ik een groot fan van zeevruchten, maar deze paella kan ook prima enkel met kip. Een lekker recept dat doet denken aan vakantie, maar toch binnen een handomdraai op tafel staat!
Ingrediënten 4 personen
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 400 gr sperziebonen
- 2 rode paprika’s
- 70 gr tomatenpuree
- 350 gr kipfiletblokjes
- 4 gr gerookte paprikapoeder
- 300 gr risottorijst
- 1 kippenbouillontablet
- 1 citroen
- 300 gr verse zeevruchten
Snijd de uien en de tenen knoflook fijn. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer ze. Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in dunne repen.
Verhit een scheutje olie in de hapjespan en fruit de tomatenpuree 1 min. Voeg de ui, knoflook, sperziebonen en paprika toe en bak 3 min. op middelhoog vuur. Voeg de kipfiletblokjes en paprikapoeder toe en bak 2 min. rondom aan. Voeg de rijst toe, verkruimel de bouillontablet erboven en schenk er 900 ml kokend water bij. Breng aan de kook en laat de paella zonder deksel op de pan ca. 20 min. op laag vuur garen. Schep af en toe om en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Voeg als de rijst gaar is de zeevruchten toe en verwarm deze kort tot ze gaar zijn. Snijd de citroen in partjes. Verdeel de paella over borden en serveer met partjes citroen.
Bron: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1192902/zeevruchten-paella-met-kip-en-sperziebonen
Blini’s met gerookte zalm en Hollandse garnalen
Blini’s? Wat zijn dat dan? Eigenlijk zijn blini’s niets anders dan dikke, kleine pannenkoekjes. Vergelijkbaar met poffertjes, maar dan in plaats van bol zijn ze plat. Ideaal om te beleggen dus! Deze blini’s beleg ik met Hollandse garnalen en gerookte zalm. De appel geeft dit gerecht een frisse tint en de bieslook, dille en citroen zorgen weer voor extra smaak. Een heerlijk licht, zomers gerechtje!
Ingrediënten 4 personen
- 16 blini’s (te koop bij o.a. AH)
- 200 gr mascarpone
- 2 citroenen
- ½ bos bieslook
- 100 gr Hollandse garnalen
- 2 appels
- ¼ bos dille
- 250 gr gerookte zalm
- 1 gekookte rode biet
Snijd de helft van de bieslook fijn en voeg toe aan de mascarpone. Rasp er een beetje schil van de citroen bij en een klein beetje sap. Roer goed door en breng op smaak met zout en peper.
Hak de dille en de andere helft van de bieslook fijn en roer dit door Hollandse garnalen. Snijd een halve appel in superfijne blokjes (brunoise) en roer ook dit door de garnalen. Maak het nat met een beetje olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
Maak dunne plakken (banen) van de appel. Pers de citroen uit en meng het sap met de wat olijfolie en breng het op smaak met zout en peper. Haal de plakjes door de dressing heen en rol ze op.
Snijd de rode biet in fijne blokjes en meng ook dit door de dressing van citroensap met olijfolie.
Leg de blini’s op het bord. Doe daarop wat gerookte zalm en de salade van Hollandse garnalen. Spuit wat stippen van de bieslook mascarpone op het bord en leg daarnaast wat van de bietensalade bij en de rolletjes van appel.
Bron: https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/recepten/blinis-met-gerookte-zalm-en-hollandse-garnalen
Vislasagne met kabeljauw, gerookte zalm & spinazie
Lasagne zou in de zomer niet meteen bovenaan mijn lijstje komen. Maar met lasagne kun je zo veel meer kanten op dan de traditionele bolognese! Deze lasagne is anders dan anders en bevat verschillende soorten vis en zeekraal! Zeekraal is een zachte, knapperige lichtzoute zeegroente die goed aansluit bij de vissmaken. Bewaar eventueel wat zeekraal om mee te garneren vlak voor het serveren. Een romige toplasagne voor de visliefhebbers!
Ingrediënten 4 personen
- 300 gr diepvries kabeljauwfilets
- 100 gr gerookte zalmblokjes
- 400 gr verse spinazie
- 15 gr verse dille
- 250 ml kookroom light
- 250 gr verse lasagne
- 200 gr zeekraal
- 150 gr belegen geitenkaas
Laat de kabeljauwfilets ontdooien.
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Dep de kabeljauwfilets droog, bestrooi met peper en snijd in stukken van 2 cm. Meng met de zalmblokjes. Verhit de olie in een wok of hapjespan en laat de spinazie in delen in 5 min. slinken op laag vuur.
Snijd ondertussen de dille fijn. Voeg de kookroom en dille toe aan de spinazie en laat 1 min. koken. Neem van het vuur en pureer met de staafmixer.
Bedek de ovenschaal met ⅓ van de spinazie-dillesaus, ⅓ van de lasagnebladen, ⅓ van de zeekraal en ⅓ van de kabeljauw. Maak zo nog 2 lagen. Bedek de laatste laag met geitenkaas. Bak de lasagne in de oven in ca. 45 min. gaar.
Bron: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1192103/vislasagne-met-kabeljauw-gerookte-zalm-en-spinazie