Pluk de dag en geniet van lekker eten

Frisse start

Frisse start

Soms blader ik voor inspiratie door mijn oude columns. Precies een jaar geleden zat ik nog in mijn studentenkamer in Wageningen te typen, dromend van een vervolg van mijn studie in Nijmegen. Nu, een jaar later, sta ik alweer op het punt van opnieuw verhuizen binnen Nijmegen. Met een ruimere keuken en nog meer culinaire mogelijkheden kijk ik er enorm naar uit om nieuwe recepten te proberen! Dit afgelopen jaar bewijst voor mij hoe snel je leven kan veranderen: een nieuw begin, een nieuwe plek en weer een frisse start! Dus pluk de dag, geniet van lekker eten en laat die eerste zonnestralen je extra goed smaken!

Lenterolletjes met kabeljauw
Voor mij staat de lente voor lichte en toch wel wat makkelijkere gerechten. Deze lenterolletjes zijn niet alleen heerlijk smaakvol door de knoflook, gember en het lente-uitje, maar ook lekker knapperig en verfrissend! Heerlijk als snack, licht voorgerechtje of zelfs als gezonde lunch.

Ingrediënten 4 personen:
- 200 gr spinazie
- 600 gr kabeljauwfilet
- 12 rijstvellen
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel geraspte gember
- 1 rode chilipeper
- 1 bosje gesnipperde lente-ui

Spoel de spinazie en schud goed droog. Pel en snipper de knoflook. Snipper het chilipepertje fijn. Stoof de spinazie met de knoflook en de chilipeper kort in een klein scheutje olie. Kruid met peper en zout. Laat goed uitlekken. Vermeng de spinazie met de geraspte gember en de gesnipperde lente-uitjes naar smaak.

Snij de vis in 12 mooie stukken

Dompel de rijstvellen 1 seconde in koud water. Laat uitlekken en leg ze op een keukenhanddoek. Verdeel de spinazie over de rijstvellen en leg er een stukje vis op.

Vouw er mooie, strakke rolletjes van. Frituur ze 2 minuten op 180°C. Laat drogen op keukenpapier. Serveer de lenterolletjes met kropsla en lente-uitjes naar smaak.

Bron: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/13752/lenterolletjes-met-kabeljauw-1

Aspergefrittata met ham en krieltjes
Het aspergeseizoen is weer begonnen en dat betekent dat we kunnen genieten van het ‘witte goud’ in allerlei heerlijke gerechten! Deze veelzijdige groente is perfect voor klassieke bereidingen, maar ook voor verrassende twists, zoals deze smaakvolle aspergefrittata. De combinatie van zachte asperges met romige eieren en een vleugje kaas zorgt voor een heerlijk luchtig en voedzaam gerecht. Wil je het wat spannender maken? Voeg dan een fijngesneden rood pepertje toe voor een extra kick.

Ingrediënten 4 personen
- 500 gr witte asperges
- 15 gr peterselie
- 2 el ongezouten roomboter
- 125 gr hamblokjes
- 600 gr voorgekookte minikrietljes
- 10 scharreleieren
- 100 gr geraspte oude kaas
- ½ citroen
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 tl dijonmosterd
- 85 gr veldsla

Maak de asperges schoon en snijd in stukjes van 2 cm. Snijd de peterselie fijn. Verhit de boter in een pan op middelhoog vuur. Roerbak de asperges 4 min. Schep uit de pan en zet de pan weer op het vuur. Voeg de hamblokjes toe en bak 3 min. Voeg de krieltjes toe en roerbak 5 min. tot goudbruin op hoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout en schep de helft van de peterselie erdoor.

Verwarm de oven ondertussen voor op 180 °C. Klop de eieren los met de helft van de kaas in een grote kom. Voeg de asperges en krieltjes toe. Schep in de ovenschaal en bestrooi met de rest van de geraspte kaas. Bak ca. 25 min. in de oven tot gaar en goudbruin. Haal uit de oven en bestrooi met de rest van de peterselie.

Pers ondertussen de citroen uit en meng met de olie en mosterd. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Meng de dressing door de veldsla en serveer met de frittata.

Bron: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1200114/aspergefrittata-met-ham-en-krieltjes-van-london-loy 

Pistachemeringues met aardbeienvulling
De subtiele, nootachtige smaak van pistache gecombineerd met de luchtige, knapperige textuur van meringue maakt deze gebakjes onweerstaanbaar. Zoals eerder genoemd, ben ik helemaal fan van de pistachesmaak, en deze meringues zijn daar een perfect voorbeeld van. Hoewel het maken ervan wat precisie vereist, is het eindresultaat absoluut de moeite waard!

Ingrediënten 10-14 meringues
- 110 gr pistachenoten + wat gehakte pistachenoten ter garnering
- 50 gr fijngemalen amandelen
- 300 gr poedersuiker
- 6 eiwitten
- Evt. groene voedingskleurstof (poeder)
- 1 tl matchapoeder
- 400 gr aardbeien zonder kroontje, gehalveerd
- 50 gr fijne kristalsuiker
- 400 ml slagroom
- 50 gr poedersuiker
- Rood fruit voor garnering

Verwarm de oven voor op 130°C. Doe de pistachenoten in een keukenmachine en hak ze fijn maar niet zo fijn als de amandelen. Houd 10 g hiervan apart en doe de rest met de gemalen amandelen in een kom.

Doe de suiker met de eiwitten in een grote, schone hittebestendige kom en zet deze op een pan met zachtjes kokend water (zorg dat de bodem van de pan het water niet raakt). Klop de eiwitten au bain-marie stijf met de mixer, zodat je een meringuemengsel krijgt. Laat de temperatuur van het mengsel niet boven de 50°C komen. Neem de kom van de pan af en blijf kloppen tot de meringue zeer stijf is en bijna afgekoeld.

Klop er met een ballongarde de kleurstof door, als je die gebruikt, zodat het mengsel zachtgroen wordt. Klop er voorzichtig, maar vlug de noten en het matchapoeder door en zorg dat het mengsel luchtig blijft.

Bekleed 1 of 2 bakplaten met bakpapier. Vorm er 10-14 bergjes meringue op. Maak in het midden van elk bergje een kuiltje voor de aardbeienvulling. Bestrooi met de gemalen pistaches en bak ze 1½ uur. Schakel de oven uit en laat de meringues nog 2 uur afkoelen in de oven. Neem ze dan uit de oven en laat ze volledig afkoelen.
Maak intussen de aardbeienpuree: breng in een pan de aardbeien met de kristalsuiker en een scheutje water aan de kook. Kook ze onder regelmatig roeren in 10-15 min. op matig tot hoog vuur tot een dik en stroperig mengsel. Pureer dit (bijvoorbeeld met een staafmixer) en zeef de puree, waarbij je de vruchten aandrukt met de bolle kant van een lepel. Laat de siroop afkoelen.

Klop de slagroom met de poedersuiker tot zachte pieken. Spatel de afgekoelde aardbeienpuree voorzichtig erdoor. Zodat je een marmereffect krijgt. Maak de meringues voorzichtig los van het bakpapier en schep de aardbeienvulling erop. Garneer met de vruchten, gehakte pistaches en matchapoeder.

Bron: https://deliciousmagazine.nl/koken/nagerecht/pistachemeringues-met-aardbeienvulling/ 


Eet smakelijk,

Isa van Bergen

Naar het overzicht

Isa van Bergen

Over de schrijver

Isa van Bergen

Isa deelt graag haar passie voor lekker eten en koken met lezers van Topic.

Lees meer

© 2025  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring