Wat onze internationale vrienden kunnen, kunnen wij ook!!
Er zou een prachtige periode aankomen voor mij; ik zou mijn eindexamen doen en daarna lekker op vakantie gaan, genieten van het mooie weer en natuurlijk lekker uiteten. Echter, Corona gooide roet in het eten. Het was tijdens een economieles dat er voor het eerst gesproken werd van ‘maatregelen’. Ik riep meteen mijn leraar erbij en vroeg hem al licht stressend: ‘Wat nu met de eindexamens?’ Ik kreeg als antwoord dat ik me daar echt geen zorgen over moest maken, want dat deze ten alle tijden door zouden gaan. Nou niet dus en hier heb ik ook flink van gebaald. Geen prachtige periode voor mij, maar een saaie periode waarin ik niet op eindexamenreis zou gaan, geen gala zou plaatsvinden en tot mijn grootste teleurstelling geen gezellige etentjes kon hebben. Natuurlijk weet ik dat deze maatregelen een goed doel hebben en ik sta hier ook volkomen achter, maar ik baalde stiekem toch een beetje. Maar goed, niet getreurd en kop omhoog! Er zijn zo veel ergere dingen op de wereld en daarom haal ik in deze editie onze favoriete vakantielanden gewoon naar onze eigen keuken. Want wat onze internationale vrienden kunnen, kunnen wij even goed.
- Culinair
- Isa van Bergen
- Deel dit artikel
Er zou een prachtige periode aankomen voor mij; ik zou mijn eindexamen doen en daarna lekker op vakantie gaan, genieten van het mooie weer en natuurlijk lekker uiteten. Echter, Corona gooide roet in het eten. Het was tijdens een economieles dat er voor het eerst gesproken werd van ‘maatregelen’. Ik riep meteen mijn leraar erbij en vroeg hem al licht stressend: ‘Wat nu met de eindexamens?’ Ik kreeg als antwoord dat ik me daar echt geen zorgen over moest maken, want dat deze ten alle tijden door zouden gaan. Nou niet dus en hier heb ik ook flink van gebaald. Geen prachtige periode voor mij, maar een saaie periode waarin ik niet op eindexamenreis zou gaan, geen gala zou plaatsvinden en tot mijn grootste teleurstelling geen gezellige etentjes kon hebben. Natuurlijk weet ik dat deze maatregelen een goed doel hebben en ik sta hier ook volkomen achter, maar ik baalde stiekem toch een beetje. Maar goed, niet getreurd en kop omhoog! Er zijn zo veel ergere dingen op de wereld en daarom haal ik in deze editie onze favoriete vakantielanden gewoon naar onze eigen keuken. Want wat onze internationale vrienden kunnen, kunnen wij even goed.
Taartje Caprese
We beginnen bij mijn favoriete vakantieland: Italië!! Heeerlijk eten, leuke mensen en in de zomer (bijna) altijd lekker weer. Vooral dat lekkere eten geeft mij een ultiem vakantiegevoel. De combinatie van mozzarella, tomaat en basilicum is op bijna elke Italiaanse menukaart wel te vinden! Een Italiaans wijntje erbij en het is net alsof we in Italië zijn.
Ingrediënten 4 personen
- 4 tomaten, in stukjes van 1/2 cm bij 1/2 cm
- 2 bolletjes mozzarella, in schijfjes
- 2 avocado’s, in blokjes van 1/2 cm bij 1/2 cm
- 30 gram basilicum (2 bakjes)
- 1 teentje knoflook
- handje pijnboompitjes
- peper en zout
- olijfolie
- 2 steekringen van +/- 5 cm / of gewoon precisie werk
Doe de basilicum, de knoflook en een snuf zeezout in de keukenmachine en doe hier 1 eetlepel olijfolie bij. Laat de keukenmachine draaien totdat de basilicum klein is. Je kunt hier ook een blender of een vijzel voor gebruiken. Schenk er olijfolie bij totdat je een smeuïg sausje krijgt. Breng op smaak met peper en (eventueel) zout.
Zet de steekringen elk op het bordje dat je wil gebruiken. Schep ongeveer 2 eetlepels tomatenblokjes in iedere ring en druk goed aan met de achterkant van de lepel. Breng op smaak met peper en zout.
Doe daarna de avocadoblokjes in de steekring, net zoveel totdat je een mooie laag hebt die de tomatenblokjes helemaal bedekt. Druk ook deze laag aan met de achterkant van je lepel. Breng op smaak met peper en zout.
Doe vervolgens de derde laag in de ring: de mozzarellaschijfjes. Zorg dat je geen avocadostukjes meer kunt zien. Breng ook de mozzarella op smaak met wat peper en zout.
Laat de taartjes met de ring eromheen staan.
Verwarm een heel klein beetje olie in een koekenpan en doe daar de pijnboompitjes bij totdat ze bruin zijn en lekker gaan ruiken. Haal de ringen van de taartjes af, lepel er de basilicumdressing overheen en garneer de taartjes met de pijnboompitjes. Buon appetito !!
Bron: https://www.joorkitchen.nl/recepten/diner/taartje-caprese/
Paella look-a-like
Dit recept is geïnspireerd op paella, een rijstgerecht dat zijn oorsprong vindt in Valencia, waar het vooral met konijn en kip wordt gegeten. Traditioneel wordt paella boven een vuur van hout van de sinaasappelboom gebakken. Deze variant met garnalen en olijven maak je gewoon in de oven – snel, makkelijk én supersmaakvol! Bijna net zo lekker als in Spanje.
Ingrediënten voor 4 personen
- 400 g peen
- 10 g verse koriander
- 4 tl gemalen kurkuma
- 335 g basmatirijst
- 2 kuipjes tomatenpuree
- 60 g Leccino olijven
- 1 citroen
- 360 g garnalen
- 1500 ml groentebouillon
- 4 el olijfolie
- Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid de bouillon. Pers de knoflook of snijd fijn en snipper de ui. Snijd de rode paprika in smalle repen en snijd de peen in dunne halve plakken. Snijd de koriander fijn.
Verhit de helft van de olijfolie in een wok of hapjespan en fruit de knoflook en de ui 2 minuten op middellaag vuur. Voeg de paprika, peen en kurkuma toe en roerbak nog 4 – 6 minuten. Voeg de rijst, bouillon en tomatenpuree toe aan de wok of hapjespan, breng aan de kook en laat 3 – 4 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met peper en zout. Schenk het mengsel in een ovenschaal en dek goed af met aluminiumfolie.
Bak de schotel 25 minuten in de oven. Vind je de schotel nog te smeuïg, bak dan nog 5 minuten zonder aluminiumfolie. Snijd ondertussen de olijven en de citroen in dunne plakken. Dep de garnalen droog met keukenpapier.
Verhit vlak voor serveren de overige olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de garnalen 3 – 4 minuten, keer tussendoor om. Verdeel de garnalen over de ov
Bron: https://www.hellofresh.nl/recipes/spaanse-rijstschotel-met-garnalen-
Crème brûlée
Last but not least…. Crème brûlée. Crème brûlée is een klassiek Frans dessert dat bestaat uit een romige laag custard crème met daarop een knapperig laagje gekaramelliseerde suiker. Het typische Franse dessert die je onderhand al op alle plekken ter wereld tegenkomt, nu dus ook gewoon in je eigen keuken!! Met een Franse dessertwijn erbij is deze culinaire wereldreis compleet J
Ingrediënten voor 4 personen
Voor de crème
- 1 vanillestokje
- 400 ml slagroom
- 70 gr suiker
- 5 eidooiers
Verder nodig
- rietsuiker, om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 120 °C. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met het leeggeschraapte vanillestokje, de slagroom en de helft van de suiker in een steelpannetje en breng dit langzaam aan de kook.
Klop in een kom de eidooiers los met de overige suiker. Verwijder het vanillestokje zodra de slagroom kookt. Giet de hete room onder voortdurend roeren op het eidooiermengsel en meng dit goed door elkaar.
Verdeel het roommengsel over 4 crème brûlée-schaaltjes en plaats deze in de oven in een braadslede. Schenk kokend water in braadslede tot halverwege de hoogte van de schaaltjes. Bak de crèmes brûlées 45 tot 60 minuten tot ze stevig zijn. Ze mogen nog een beetje ‘wiebelen’ in het midden.
Haal de schaaltjes voorzichtig uit het waterbad en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Plaats ze daarna minimaal 3 uur in de koelkast.
Bestrooi de crème voor het serveren met rietsuiker en brand deze af met een brander, of zet de schaaltjes kort onder de hete grill in de oven. Bon appétit!!
Bron: https://rutgerbakt.nl/dessert-recepten/creme-brulee-basisrecept/