YESS het is zomer!!!
Experimenteren met nieuwe recepten
- Culinair
- Isa van Bergen
- Deel dit artikel
Experimenteren met nieuwe recepten
Nu de zomer weer langzaam dichterbij begint te komen merk ik dat ik steeds vaker neig naar frisse, lichte gerechten met veel kleur en diverse smaken. Naast dat ik nu een paar maanden ben gesetteld in mijn nieuwe huis in Nijmegen (met grote, schone keuken!) heb ik tegenwoordig ook een vriend die, net als ik, dol is op koken en experimenteren met smaken en ingrediënten. Samen zoeken we naar nieuwe recepten die we op een vrije avond heerlijk uitproberen. Hieronder vind je een paar van onze favorieten van dit moment.
Geniet met elkaar van de zomerse maanden en veel kookplezier!
Okonomiyaki
Okonomiyaki is comfortfood op z’n Japans: een stevige, hartige pannenkoek boordevol kool, lente-ui en spek, afgetopt met een onweerstaanbare saus en romige mayonaise. In Japan een echte straatfavoriet, bij jou thuis een verrassend en smaakvol hoofdgerecht dat zó op tafel staat. Perfect om mee te variëren en ideaal voor een avondje werelds koken!
Ingrediënten 2 personen
Voor de okonomiyaki saus:
• 4 el tomatenketchup
• 1/2 el worcestershiresaus
• 1/4 theelepel Dijonmosterd
• 2 el mirin
• 1 el suiker
• 1 theelepel lichte sojasaus (Go-Tan)
Voor de okonomiyaki:
• 100 gram bloem
• 100 ml dashi of bouillon
• 2 eieren
• Snufje zout
• 1 el panko (Japans broodkruim)
• 3 lente-uitjes, in ringetjes gesneden
• 150 gram kool, gesnipperd
• 1 el plantaardige olie
• 4 plakjes dik ontbijtspek
• Een snufje shichimi togarashi (optioneel)
• Mayonaise (evt. Japanse Kewpie mayonaise)
Recept okonomiyaki-saus: Doe alle ingrediënten in een steelpannetje, roer door elkaar en breng aan de kook. Draai het vuur terug en laat 3 minuten zachtjes pruttelen. Klaar ben je.
Recept okonomiyaki: Klop de eieren los en voeg de bloem en bouillon toe. Roer de kool en de gesnipperde bosui erdoorheen (houd een klein beetje achter voor de garnering) en voeg een snufje zout toe. Check even of je een mooi pannenkoekenbeslag hebt. Is het iets te vloeibaar? Voeg de panko toe en je zult zien dat het beslag iets indikt. Je kunt ook altijd meer bloem of bouillon toevoegen om de juiste consistentie te bereiken.
Verhit een kleine koekenpan op middelhoog vuur en voeg wat zonnebloemolie toe. Giet het beslag voor de okonomiyaki in de pan en zorg dat het mooi is verdeeld: we willen een mooie, ronde pannenkoek! Leg de plakjes bacon er bovenop en dek de pan af met een deksel. Laat ongeveer drie minuten bakken, tot de pannenkoek goudbruin begint te worden aan de onderkant.
Keer de okonomiyaki om in de pan (tip: leg een bord op de pan en keer de pan met bord voorzichtig – en met twee handen! – om. Laat de pannenkoek daarna vanaf het bord weer in de pan glijden). Laat nog 3 minuten bakken aan de andere zijde, of tot die kant ook goudbruin en knapperig is.
Leg het gerecht op een bord en verdeel de okonomiyaki saus eroverheen. Spuit de mayonaise er in streepjes overheen (het is nu handig als je een knijpfles hebt!). Maak af met wat bosui en eventueel wat shichimi togarashi.
Bron: https://www.culy.nl/recepten/okonomiyaki-hartige-japanse-pannenkoek/
Spicy noedelsoep met garnalen en oesterzwammen
Een warme, hartige kom comfort in Oosterse stijl: deze noedelsoep met kokosmelk, garnalen en oesterzwammen zit boordevol smaak. Perfect voor een doordeweekse traktatie of als verrassend voorgerecht tijdens een feestelijk diner. De pittige draai van gochujang en de romigheid van kokosmelk maken dit gerecht onweerstaanbaar!
Ingrediënten (voor 2 personen)
• 2 bosuitjes, in ringen
• 2 teentjes knoflook, geraspt
• 3 cm verse gember, geraspt
• 1 tl gochujang
• 1 tl sesamolie + extra voor garnering
• 1 el sojasaus
• 1 el vissaus
• 400 ml kokosmelk
• 400 ml kippenbouillon
• 150 g (volkoren) noedels
• 150 g oesterzwammen, in reepjes getrokken
• 200 g garnalen
• Zonnebloemolie (om in te bakken)
• Koriander, limoenpartjes en sesamzaad (voor de garnering)
Verwarm een ruime pan op middelhoog vuur met een scheutje zonnebloemolie. Fruit hierin de bosui aan tot deze zacht begint te worden. Voeg vervolgens een teentje knoflook en gember toe en bak 2 minuten mee tot de geuren vrijkomen. Roer de gochujang erdoor voor een pittige kick.
Voeg de sesamolie, sojasaus en vissaus toe en meng goed. Schenk daarna de kokosmelk en kippenbouillon in de pan. Breng aan de kook.
Zodra de soep kookt, voeg je de noedels en oesterzwammen toe. Laat dit geheel zachtjes doorkoken tot de noedels gaar zijn.
Meng ondertussen de garnalen met wat olie, zout, peper en een teentje knoflook. Voeg de gemarineerde garnalen toe aan de soep, zet het vuur iets lager en laat ze in 3 à 4 minuten gaar worden.
Verdeel de soep over kommen en garneer royaal met verse koriander, een scheutje sesamolie, bosui, limoenpartjes en wat sesamzaad.
Bron: https://www.tiktok.com/@lynnvandevorst/video/7348113577288551712
Eiwitrijk pornstar martini toetje
Een speels en elegant dessert met een tropische smaak! Deze panna cotta is geïnspireerd op de iconische pornstar martini en combineert fluweelzachte romigheid met de frisse punch van passievrucht en een hint van Passoa. Met dit dessert serveer je een verrassend toetje dat net zo feestelijk is als een cocktail.
Ingrediënten (voor 3 personen)
Voor de panna cotta-laag:
• 2 gelatineblaadjes + 2 el water
• 200 g cottage cheese
• 70 g Griekse yoghurt 10% (of een romige kwark)
• ½ tl vanille-aroma
• 25 g suikervervanger
• 30 ml Passoa (of sinaasappelsap/melk voor alcoholvrij)
Voor de passievruchtlaag:
• 100 g passievruchtblokjes (diepvries, ontdooid)
• 30 g suikervervanger
• 2 gelatineblaadjes +2 el water
• 10 ml wodka (optioneel)
Voor de garnering:
• 40 g slagroom
• 1½ passievrucht
Week 2 gelatineblaadjes in koud water. Verwarm vervolgens samen met 2 el water in de magnetron (800 watt, 20 seconden). Doe de cottage cheese, yoghurt, vanille-aroma, suikervervanger, Passoa (of alcoholvrije variant) en het gelatinemengsel in een blender. Mix tot een glad mengsel. Verdeel dit over 3 glazen en laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast.
Ontdooi de passievruchtblokjes en laat 2 nieuwe gelatineblaadjes weken. Bereid opnieuw met 2 el water zoals hierboven. Voeg een klein deel van de passievrucht toe aan de warme gelatine zodat het temperatuurverschil kleiner wordt, en roer dan alles samen met de suikervervanger en eventueel de wodka tot een homogeen mengsel.
Verdeel voorzichtig over de panna cotta-laagjes en laat nog 1,5 uur opstijven.
Spuit vlak voor het serveren een mooie toef slagroom op elk glas en leg je passievruchthelft op het glaasje, net zoals bij een echte pornstar martini.
Bron: https://www.instagram.com/bamifit/reel/C1CpqmKLX7L/