4 en 5 mei: dertigste Bosbesjestocht!

WSV ‘De Bosbesjes’is op 8 juli 1956 opgericht door enkele dames die werkten in de confectiehandel in Groesbeek, en die buiten werktijd iets aan sport wilden doen.

WSV ‘De Bosbesjes’is op 8 juli 1956 opgericht door enkele dames die werkten in de confectiehandel in Groesbeek, en die buiten werktijd iets aan sport wilden doen.

Het werd uiteindelijk de wandelsport, en zo ontstond in die begintijd de ‘R.K. Dames Sportvereniging De Bosbesjes’. Er kwamen later veel jongeren bij en inmiddels zijn deze jeugdleden nu al seniorenleden. De vereniging telt momenteel zo'n honderd leden, waarvan velen nog steeds actief deelnemen aan vrijwilligerswerk binnen de club. Daardoor en mede door de Bosbesjestocht ontstond er een familieband die past bij een gezonde, sportieve en actieve vereniging. Jaarlijks houden zij de Internationale Bosbesjestocht, dit jaar op 4 en 5 mei en al voor de dertigste keer.

De eerste tocht was in 1992 en nog steeds wordt deze dankzij vele (wel veertig) vrijwilligers georganiseerd. Na de Groesbeekse kermis komt men voor het eerst bij elkaar. De routes worden uitgezet en nagelopen om te kijken of alles duidelijk is en klopt. De lopers krijgen een route mee en volgen de wegbewijzering. Net voor de start kijken we nog een keer of alles nog goed hangt. Een hele klus waar de vele vrijwilligers, ieder met zijn of haar eigen taak, altijd enthousiast mee bezig zijn.

In de dertig jaar dat de Bosbesjestocht bestaat waren er natuurlijk hoogte- maar ook dieptepunten. In de topjaren liepen er wel 3500 wandelaars mee door weer en wind. Er waren zelfs tochten onder winterse omstandigheden met sneeuw, ijzel en vorst, maar ook hadden we lentetemperaturen van twintig graden. In het begin was de wandeltocht meestal eind maart of begin april. Maar nu is dat eind april, begin mei. De tocht is ook enkele keren afgelast: tijdens de MKZ crisis en in de Coronaperiode. De Bosbesjestocht staat vooral bekend om zijn mooie en heuvelachtige routes, die een perfecte training vormen voor de Nijmeegse vierdaagse. Op het parcours zijn verschillende rustposten met toiletten aanwezig. Ook staan er op diverse plaatsen langs de route EHBO posten, er zijn controleposten en verkeersregelaars.

In het weekend van 4 en 5 mei organiseert WSV ‘De Bosbesjes’ dus voor de dertigste keer de Internationale Bosbesjestocht die zoals altijd start vanuit verenigingsgebouw ‘De Sleutel’ in de Breedeweg. Dit gaat ook weer gepaard met diverse leuke en muzikale activiteiten rondom de jubileumtocht. Starttijden zijn beide dagen vanaf 07.00 uur voor de grootste afstanden en de rest volgt dan vanaf 08.00 uur. De eindtijd is 17.00 uur. Er is een stempelpost aanwezig voor de wandelboekjes. De afstanden die men kan lopen zijn: 5-10-15-20-25-30-35-40 km. Op het startbureau liggen routebeschrijvingen van alle afstanden. Ook is er vlakbij een ruime parkeergelegenheid voor uw auto. Diverse borden verwijzen naar de locatie van zowel startbureau als parkeerterrein. Ook de wandelroutes zijn natuurlijk door bordjes duidelijk aangegeven. 

Voor meer en actuele info zie hun website 

Of bel met (024) 397 3651
Mailen kan ook: info@bosbesjes.nl

 

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring