50 jaar Zwemvereniging Groesbeek

Het is belangrijk dat kinderen en volwassenen kunnen zwemmen. Bij noodsituaties in het water kan dat goed van pas komen. Bovendien is zwemmen een gezonde sport: je beweegt alle spieren, dus is het goed voor het lichaam en voor de conditie. Zwemvereniging Groesbeek bestaat vijftig jaar. Daar willen we meer van weten. Bestuursleden Xandra Muller en Tom Arts springen met ons in het zwembad.

Het is belangrijk dat kinderen en volwassenen kunnen zwemmen. Bij noodsituaties in het water kan dat goed van pas komen. Bovendien is zwemmen een gezonde sport: je beweegt alle spieren, dus is het goed voor het lichaam en voor de conditie. Zwemvereniging Groesbeek bestaat vijftig jaar. Daar willen we meer van weten. Bestuursleden Xandra Muller en Tom Arts springen met ons in het zwembad.

Veelzijdige vereniging
Zwemvereniging Groesbeek is een veelzijdige vereniging. Je kunt er aan wedstrijdzwemmen doen, aan trimzwemmen, snorkelen, watertrappelen en je zwemvaardigheid verbeteren in bijvoorbeeld de school-, vlinder-, rug- en vrije slag, ook al heb je je A, B en C-diploma op zak. De vereniging organiseert bovendien tal van activiteiten. Xandra: “We hebben negen leden die deelnemen aan het wedstrijd zwemmen in de competitie Regio Oost.” Tom: “Het hoogste niveau In Nederland is de eredivisie. Daarna volgen de klassen A, B en C. Onze zwemmers acteren in de C- klasse.” Xandra: “De leeftijd van de wedstrijdzwemmers varieert van tien tot eenentwintig jaar, met iets meer jongens dan meisjes.”

Schoolzwemmen
Tegenwoordig is het schoolzwemmen op de meeste scholen in de ban gedaan. Xandra: “Ouders moeten hun kinderen dus zelf op zwemles doen. Bij zwembad De Lubert kunnen ze hun A ,B en C-diploma halen.” Tom: “En degenen die zich daarna verder willen bekwamen in het zwemmen worden lid van Zwemvereniging Groesbeek.”

Gezondheid
En waarom ook niet want zwemmen betekent plezier en het is een opkikker voor je gezondheid. Tom: “Bij het zwemmen beweeg je alle spieren. In het water beweeg je soepel, heb je geen last van de kilootjes en kun je goed werken aan je conditie.” Xandra: “Onze trimzwemmers, vormen een goed voorbeeld van mensen die oog hebben voor hun gezondheid. Zwemmen is voor iedereen, jong, oud, dik, dun enzovoorts.”

Plezier
Tom: “Zwemmen is vooral plezier, want lekker recreëren in het water is enorm ontspannend. Het enthousiasme onder de leden werkt bovendien aanstekelijk.” Xandra: “De vereniging kent veel activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan de kwartaalsprint. We zwemmen dan op de snelste tijd. Iedereen wil zo snel mogelijk zwemmen, soms in de schoolslag, dan weer in de rug-, vlinder- of vrije slag. Wij houden dan de afstand en de tijd bij. Zo kan iedereen zijn vooruitgang meten. Verder zijn er clubkampioenschappen, seizoensactiviteiten en sluiten we het zwemjaar af met een kamp.”

Hoofd boven water houden
Jullie zijn een kleine vereniging. Hoe kun jullie als vereniging het hoofd boven water houden? Tom: “We willen graag nog een groep tussen de wedstrijd- en de trimzwemmers hebben. Dus zwemmers waarvoor de sport meer is dan alleen bewegen, maar voor wie het wedstrijdzwemmen te hoog gegrepen is.” Xandra: “Daarnaast ligt er nog een aantal ideeën op de plank die we graag willen uitwerken. Zwemvaardigheid en snorkelen zullen altijd belangrijke items blijven, maar we willen ook andere vormen van zwemmen aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan de wereldslagen, het reddend zwemmen of het survivalzwemmen. Je zwemt dan meestal met je kleren aan. Of je leert van je regenjas een reddingsvest te maken. Ideeën hebben we genoeg, maar we zitten nu vooral te springen om trainers. Die zijn heel moeilijk te vinden, dus heb je interesse, meld je aan!” Zwemvereniging Groesbeek is na vijftig jaar nog steeds alive and kicking. Een reddingsvest heeft de vereniging echt niet nodig; die redt zichzelf wel!

 

Naar het overzicht

Jan de Valk

Over de schrijver

Jan de Valk

Jan schrijft met passie en beleving en dat lees je terug!

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring