80 jaar EHBO - vereniging Groesbeek

Burgerhulpverlening is onmisbaar

Burgerhulpverlening is onmisbaar

 Reden voor een feestje dus. Ongelukken zitten in een klein hoekje. In huis- tuin- en keukensituaties,n bij evenementen. Fijn dat er dan Eerste Hulp Bij Ongelukken is. De EHBO - vereniging Groesbeek heeft in al die jaren haar waarde bewezen.

Evenementencursus
Het is dan ook een mooie constatering dat de vereniging anno 2025 160 leden telt. En die mensen nemen hun werk zeer serieus. Dat blijkt als wij op een zaterdagmorgen een speciale evenementencursus bijwonen. Een aantal vrijwilligers oefenen met ‘slachtoffers’ van Lotus, de landelijke vereniging tot uitbeelding van slachtoffers. Er worden een aantal ongevallen op realistische wijze  nagebootst. Tijdens deze cursus worden de EHBO- ers voorbereid op het omgaan met letsel tijdens een evenement, zoals Carnaval, de Sinterklaasintocht, de Horsterspektakeldag, de kermis en de avondvierdaagse.  En op het omgaan met mensen die minder aanspreekbaar zijn. En dat is niet altijd even makkelijk. Op evenementen kan er sprake zijn van drank- en drugsgebruik, kan er sprake zijn van vechtpartijen. Maar ook van glaswonden, mensen die in shock raken, oververhit of onderkoeld raken, Er kan sprake zijn van oogletsel. De EHBO – er dient op alles voorbereid te zijn. Met enthousiasme, en zeer serieus wordt er deze ochtend geoefend op diverse noodsituaties. Dit is heel belangrijk. Om op adequate wijze in te kunnen grijpen.

EHBO diploma
Zo’n EHBO diploma komt niet zomaar aanwaaien. Als nieuw lid begin je met een e – learning of doorlezen van het EHBO lesboek. Daarna volgen 7 praktijklessen van vier uur per bijeenkomst. Je leert er van alles. Hoe benader je een slachtoffer? Hoe schat je een situatie in? Hoe pak je het aan? Hoe schakel ik professionele hulpverlening in? Met het diploma op zak kun je alle huis- tuin- en keukenongevallen behandelen. Verstikking, snijwonden. Noem maar op. Je moet overigens elk jaar wel herhalingslessen volgen om je diploma te behouden. De examens worden afgenomen door het Oranje Kruis. Bij de reanimatie/AED cursus leer je hoe te handelen bij een hartinfarct. Je verleent eerste hulp tot de komst van een arts of ambulance. 

Reanimatie
En die eerste minuten bij een hartinfarct zijn cruciaal. Als je de bloedcirculatie op gang kunt houden door reanimatie, voorkomt dat zuurstofgebrek en beschadiging van de hersenen. Alle leden van de vereniging hebben een reanimatiecursus gevolgd en er zijn er verschillende die zijn aangesloten bij HartslagNu. Dat is het reanimatie oproep systeem van Nederland. Bij een hartinfarct worden via 112 en de HartslagNu app burgerhulpverleners opgeroepen om eerste hulp te verlenen. Dat gaat per postcode en je kunt aangeven of je beschikbaar bent. Op deze manier kan het slachtoffer snel gereanimeerd worden. Dat spaart jaarlijks vele levens. Het helpt dat de dekking van AED’s in Groesbeek goed is.

Onmisbaar
Of het nou om een reanimatie of een breuk of een snijwond gaat, EHBO -  ers zijn onmisbaar. In het dagelijks leven en bij evenementen. De EHBO - vereniging Groesbeek is tachtig jaar geleden opgericht om eerste hulp te verlenen totdat er een arts of ambulance aanwezig is. En dat doen ze nog steeds. Met veel succes! Hulde!

Bovenstaand verhaal kwam tot stand na een gesprek met voorzitter Esther Kamps en coördinator evenementen Karen Coopmans.

 

Naar het overzicht

Jan de Valk

Over de schrijver

Jan de Valk

Jan schrijft met passie en beleving en dat lees je terug!

Lees meer

© 2025  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring