Alles om het beste in het kind naar boven te halen

Samba, een samenwerking tussen Domino en UniK

Samba, een samenwerking tussen Domino en UniK

Kindercentrum Domino groeide uit tot een kindercentrum dat midden in de samenleving van Groesbeek en Berg en Dal staat. Zij hebben inmiddels voor duizenden kinderen van 0-4 jaar op de één of andere manier opvang verzorgd, of dat nu was op de peuterspeelzaal, het overblijven, buitenschoolse opvang, dagopvang of bij een gastouder. Onlangs kwam daar een nieuwe groep bij: Samba, Peutergroep +. Een samenwerking tussen Domino en UniK en de gemeente Berg en Dal. Ik ging langs en sprak erover met Domino directrice Odette van Hees, met UniK manager Maike Karthaus en pedagogisch medewerksters Inge en Petra.

“Twee jaar geleden kwamen, op initiatief van Unik, in gesprek. We merkten dat er een match was en voor onze organisatie is deze samenwerking een mooie toevoeging op wat we al doen”, zegt Odette. Maike vult aan: “UniK ondersteunt  kinderen, jongeren en volwassenen met een hulpvraag op verstandelijk, lichamelijk of gedragsmatig gebied. Dat kan bijvoorbeeld bij opvoedvragen, ontwikkelen en leren, zelfstandig wonen of een fijne zinvolle dagbesteding.” “Samen zijn we op onderzoek gegaan wat een aanvulling zou kunnen zijn op het huidige aanbod’, vervolgt Odette. “Na uitvraag bij het sociaal wijkteam Groesbeek bleek dat er jaarlijks zo’n 20 tot 25 peuters uit Groesbeek naar diverse behandelgroepen in Nijmegen verwezen worden. Dit zijn kinderen met een aangeboren ontwikkelachterstand of stoornis, maar ook kinderen die iets extra nodig hebben om te ontwikkelen, zonder dat hier al een diagnose voor gesteld is. Voor een deel van deze kinderen is een iets minder gestructureerde setting, die meer lijkt op de reguliere opvang, een goede optie. Bovendien streven zowel Unik als Domino en Stichting Primair Onderwijs Groesbeek naar meer inclusie en daar hoort bij dat zoveel mogelijk kinderen dichtbij thuis kunnen blijven’.

Pilot

“Uiteindelijk heeft deze verkenning geleid tot een pilot met een peutergroep waar een medewerker van Unik samenwerkt met een medewerker van Domino, zodat kennis van reguliere kinderopvang en behandelgroepen aanwezig is”, aldus Maike. “Op deze groep kunnen kinderen terecht die in de reguliere kinderopvang zich niet goed kunnen ontwikkelen, ze hebben moeite het tempo te volgen, komen in conflict met andere kinderen, kunnen de groep niet goed volgen en worden overvraagd door het aanbod zoals dat is op de groep.”

Structuur en doorstromen
Petra, werkzaam bij Samba: “Het is zo belangrijk dat kinderen in eigen omgeving kunnen verblijven. In het verleden moesten ze naar locaties in Nijmegen vaak met een busje, dat hoeft nu niet meer, lekker vertrouwd om de hoek. Bij Samba kunnen maximaal acht kinderen terecht en werken we met twee ervaren medewerkers en een stagiaire.” “Structuur is erg belangrijk voor deze kinderen en een kleinere groep betekent ook minder prikkels ”, vult Inge aan. “We bieden de peuters wat ze nodig hebben in hun eigen omgeving en proberen ze daar waar mogelijk door te laten stromen naar het reguliere onderwijs ergens tussen hun 4e en 5e jaar, bij voorkeur in hun eigen wijk. Er is een goede aansluiting en samenwerking met het onderwijs, het Sociaal wijkteam en andere betrokken partners. Daarom is onze locatie aan de Cranenburgsestraat perfect, we zitten in een gebouw met scholen en kinderopvang.” “En heel belangrijk, onze kinderen spelen en verblijven hierdoor zeer regelmatig met de kinderen uit andere groepen, dat werkt, dat zie je”, zegt Petra. “Peuters komen 3 dagen per week van 8.45 tot 17 uur op de Samba en daarmee kunnen we ook echt wat betekenen in hun ontwikkeling. Samen doen we er alles aan om het beste in het kind naar boven te halen”.

Meer weten?
U kunt hiervoor terecht bij Kindercentrum Domino, 024-3976320 of info@kindercentrum-domino.nl 

 

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring