Alpaca’s, lieve en sociale dieren

Voor ‘Alpacawalking’ ga je naar Alpacafarm de Horst

Voor ‘Alpacawalking’ ga je naar Alpacafarm de Horst

Of je in Nederland ook Alpaca’s kunt zien? Ja, wat dacht je, natuurlijk, bij Alpacafarm de Horst in Groesbeek lopen de dieren gewoon rond. Je kunt er zelfs mee wandelen: ‘Alpacawalking’.

Andesgebergte
Van origine leven alpaca’s in Zuid Amerika. Zo’n drie miljoen dieren bevolken daar de ruige hoogtes van wel vijfduizend meter van het Andesgebergte, in landen als Uruguay, Ecuador, Bolivia, Chili en Peru. Ze worden daar vooral gehouden als boerderijdieren voor hun wol, vacht en vlees. Dat is hier in Nederland wel anders. Hier zijn het veelal hobbydieren, soms doen ze zelfs dienst als grasmaaier. Lees maar verder, dan ontdek je hoe de vork in de steel zit.

Natuurlijke grasmaaiers
Rondom de Alpacafarm van Theo en Michaela groeit veel gras. Heel veel werk als je dat iedere week zelf moet maaien. Natuurlijke grasmaaiers waren dus welkom. Michaela: “We probeerden het eerst met schapen en geiten, maar dat was niet echt een succes. Op advies van een kennis hebben we toen Alpaca’s aangeschaft. Eerst twee, om te kijken hoe het zou gaan, later kochten we er een paar bij want we hadden al snel door dat de dieren wel raad met gras weten. Op die manier is onze farm dus ontstaan.”

Spugen
Als je binnenkomt bij de farm de Horst valt als eerste het vredige, lieve karakter van de Alpaca’s op. Ze maken een vertederende indruk. Mensen die langs wandelen of fietsen genieten er dan ook duidelijk van. Van de dieren is bekend dat ze spugen. Naar mensen? Nee, dat niet of nauwelijks. Michaela: “Alleen als ze zich bedreigd voelen, overstuur zijn of bij ruzie om voer, dan spugen ze naar elkaar. Voor ons zijn het lieve, intelligente, rustige en sociale dieren.”

Band
Met Alpaca’s kun je goed een band opbouwen, als je maar tijd en aandacht aan ze besteed. Als we met Michaela de weide in lopen, komen de dieren op haar af lopen. Ze herkennen haar meteen. Michaela: “Ik leerde ze aan het halster lopen, wat veel geduld vergt. Je moet dat echt wel elke dag herhalen. Ik heb alle dieren een eigen naam gegeven. Als ik ze roep, komen ze aanlopen. Ze reageren dus op hun naam. Ik ben inmiddels erg gehecht aan de dieren. Zonder Alpaca’s rondom het huis? Dat kan ik me niet meer voorstellen.”

Alpacawalking
Op reservering kun je bij Alpaca farm de Horst dus gaan wandelen met de dieren, samen met Michaela uiteraard. Geen Nordic maar Alpacawalking in de prachtige omgeving van de farm. De Bruuk is een van de gebieden waar je de dieren en wandelaars kunt aantreffen. Michaela: “Dat wandelen zorgt ervoor dat we deze uit de hand gelopen hobby in stand kunnen houden wat de kosten betreft. Om die sfeer te proeven lopen wij een stukje mee met Michaela en de dieren. De Alpaca’s lopen rustig mee aan de leiband. En ook wel belangrijk: ze zijn zindelijk. Ga je met een koe of paard op pad, die laten hun hoopje vallen waar het hen uitkomt. Deze alpaca’s niet. De dieren sparen hun behoefte netjes op voor thuiskomst. En daarvoor zoeken ze een vaste plek in de weide op. Geen flats op de schoenen onderweg dus. Michaela: “Wandelen met Alpaca’s werkt echt rustgevend. Mensen die een wandeling met de dieren hebben gemaakt, gaan altijd met een goed gevoel weer naar huis. En wat ook belangrijk is: de dieren genieten er zelf ook van.” …Walk like an alpaca...

 

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring