Als doofblindenbegeleider bij Kalorama ben je de oren én ogen van de bewoner
Vera Bulkens en Marjon van der Hoop werken allebei als doofblindenbegeleider in het Centrum voor doofblinden van Kalorama in Beek. Als doofblindenbegeleider heb je zorgtaken én begeleid je bewoners in de breedste zin van het woord.
- Topic Berg & Dal
- Deel dit artikel
Vera Bulkens en Marjon van der Hoop werken allebei als doofblindenbegeleider in het Centrum voor doofblinden van Kalorama in Beek. Als doofblindenbegeleider heb je zorgtaken én begeleid je bewoners in de breedste zin van het woord.
Vera en Marjon hebben allebei een andere achtergrond. Vera studeert voor tolk aan de opleiding Leraar Nederlandse Gebarentaal/Tolk in Utrecht. Marjon is in opleiding tot Verzorgende IG/MZ (maatschappelijke zorg niveau 3). Vanuit beide richtingen kun je bij Kalorama als doofblindenbegeleider aan de slag. De grote overeenkomst tussen Vera en Marjon is dat ze allebei razend enthousiast zijn over hun job. Ze delen hun passie voor hun werk en raken er niet over uitverteld!
Hier komt alle zorg bij elkaar
Marjon: “Op afdeling Boszicht waar ik werk, zijn alle bewoners anders en komt alle zorg bij elkaar. En dat spreekt mij juist zo aan. Je bent bezig met dagelijkse zorg maar ook met begeleiden, waarnemen en observeren. Bij iedere bewoner is dat weer totaal anders. Zo ben je het ene moment bij een oudere bewoonster die bijna blind is en erg slecht hoort. Liplezen lukt haar nog wel en ze is geestelijk heel helder. Ze is ongelooflijk positief, creatief en heeft veel aandacht en belangstelling voor andere bewoners. Maar ze heeft wel veel zorg en begeleiding nodig. Het volgende moment ben je bezig met een bewoner met niet aangeboren hersenletsel die goed kan horen maar niets ziet en erg ontremd gedrag vertoont. Je kijkt steeds opnieuw naar de wensen en behoeften van de bewoner en stemt daar je zorg op af. Die afwisseling vind ik interessant en maakt dit werk geweldig voor mij!”
Onderdompelen in de wereld waarin je niets ziet en hoort
“Om dit werk goed te kunnen doen, heb ik bij Kalorama een cursus gebarentaal gedaan”, gaat Marjon verder. “Dat vond ik ontzettend leuk. Dat er zoveel soorten gebarentaal bestaan, wist ik niet. Je leert de gebaren van alledaagse begrippen en hoe gebaren gebruikt kunnen worden in combinatie met gezichtsexpressie. Om je nóg beter in de doelgroep te kunnen verplaatsen, hebben we hier het fenomeen ‘Het badje’. Je wordt dan als medewerker figuurlijk ondergedompeld in de wereld van doofblindheid. Een hele dag ga je ervaren hoe het is als je niets kunt zien en/of horen. Met blinddoek en koptelefoon op ga je bijvoorbeeld mee op een duofiets en ga je eten proeven en ruiken dat je niet ziet. Echt heel bijzonder om mee te maken en dan realiseer je je pas hoe onze bewoners zijn overgeleverd aan ons. We zijn echt hun oren en ogen. En wat een vertrouwen geven ze jou!”
Marjon: “Het is fijn om voor de bewoner de wereld van buiten naar binnen te kunnen halen.”
Communiceren met mensen die doofblind zijn
Vera: “Er is niet één standaard manier van communiceren met doofblinden. We werken met vingerspellen en het handalfabet voor doven. En tactiele gebarentaal waarbij je jouw handen op de handen van de ander legt. Zo kun je voelen welk gebaar er wordt gemaakt. Wat ik heel speciaal vind, is het moment dat een bewoner jou gaat herkennen. Dat blijkt soms uit een klein gebaar maar heeft een grote betekenis. Voor jouzelf maar ook voor de bewoner. Ik studeer nu nog voor tolk voor mensen die doof of doofblind zijn. Mijn werk hier als doofblindenbegeleider sluit daar heel mooi op aan. Deze baan is echt een verrijking voor mijn studie! De zorgtaken heb ik hier geleerd en dat ging eigenlijk heel snel. Daar werd ik door Kalorama goed in begeleid.”
Centrum voor doofblinden
“De mensen die hier wonen, stelen je hart”, gaat Vera verder. “Als je een mensenmens bent, ben je hier echt op je plek.” “Daar sluit ik me helemaal bij aan”, zegt Marjon. “Het gaat hier om mensen. De mens zien, door de beperking heen, daar gaat het om en dat maakt ons werk zo ontzettend mooi!”
Op dit moment wordt er hard gebouwd aan een compleet nieuw Centrum voor doofblinden. De nieuwe gebouwen verrijzen achter het huidige Centrum voor doofblinden aan de Nieuwe Holleweg 12 in Beek. Als alles goed verloopt, zullen de bewoners in het najaar van 2021 gaan verhuizen.
Doofblindenbegeleider
Zie jij jezelf net als Marjon en Vera ook als doofblindenbegeleider werken? Heb je een afgeronde opleiding in de zorg of Leraar Nederlandse Gebarentaal/Tolk (of studeer je binnenkort af)? Dan maken we graag kennis met jou!
Bel voor meer informatie met Tom (afdeling HR van Kalorama) 024-6847768 en kijk eens op: