De Feestneus bestaat 66 jaar!

Al meer dan 66 jaar een actieve vereniging
Carnavalsvereniging De Feestneus uit Groesbeek bestaat 66 jaar. In carnavalsjargon is dit een jubileum. Ofschoon 66 jaar, inmiddels 66 + 1! In deze onzekere tijden is er wel een aantal activiteiten georganiseerd, maar alles gaat net even anders dan anders. En we weten natuurlijk niet wat  de maatregelen ons komend seizoen nog gaan brengen. Wat er ook gebeurt, het 66-jarig jubileum gaat de boeken in. Hoe? Dat zien we nog wel. Ik spreek erover met secretaris Marleen Hermsen en kersverse voorzitter Maarten Rikken.

Al meer dan 66 jaar een actieve vereniging
Carnavalsvereniging De Feestneus uit Groesbeek bestaat 66 jaar. In carnavalsjargon is dit een jubileum. Ofschoon 66 jaar, inmiddels 66 + 1! In deze onzekere tijden is er wel een aantal activiteiten georganiseerd, maar alles gaat net even anders dan anders. En we weten natuurlijk niet wat  de maatregelen ons komend seizoen nog gaan brengen. Wat er ook gebeurt, het 66-jarig jubileum gaat de boeken in. Hoe? Dat zien we nog wel. Ik spreek erover met secretaris Marleen Hermsen en kersverse voorzitter Maarten Rikken.

Een stukje geschiedenis
De vereniging vindt haar oorsprong in de Groesbeekse buurt De Stekkenberg. En daar zullen ze ongetwijfeld zeggen dat De Feestneus al in 1953 bestond. Maar toch, zonder anderen tekort te doen, lezen we in oude artikelen dat: ‘op 4 februari 1955 tot de definitieve oprichting van De Feestneus werd besloten. Op initiatief van Jac. Nillessen, W.J. Kersten, Th. Gerrits, J. Derks, J. Thijssen, M. Gerrits en J.J. Kersten’. In het seizoen van oprichting 1955/1956 werd Herman Jansen tot allereerste Prins van Groesbeek uitgeroepen, oftewel van het zogenoemde Feestneuzenrijk. In de volgende 66 jaren van De Feestneus zouden er nog vele prinsen, prinsessen en vorsten volgen.

Optocht
De Feestneus heeft het carnaval in Groesbeek zeker op de kaart gezet. De carnavalsoptocht in 1955 was nog bescheiden van omvang. Toch groeide de optocht al heel snel uit tot dé happening van carnavalszondag in het Keulen van Gelderland. Er kwam zelfs een maximum van honderdzeventig startnummers om de lengte van de optocht nog enigszins in de hand te kunnen houden. Groesbeek kan met recht spreken van de grootste optocht van Nederland, die vanaf 1977 wordt georganiseerd door ‘t SOK (Samenwerkend Orgaan Karnaval).

Sökske
De Feestneus tekende alle verhalen van de Prins, de raad van 11, batserinnen of batsemarietjes en carnavalvierend Groesbeek op in het carnavalsblad dat de toepasselijke naam ‘De Neuzerik’ droeg. Deze eigen carnavalskrant werd uitgebracht van 1967 tot en met 1976. Daarna verscheen ieder jaar ‘t Sökske, hét carnavalsmagazine waarin artikelen over alle carnavalsverenigingen en -clubjes uit Groesbeek verschijnen.

Schlagerfestival
Vanaf 1988 organiseerden Hent Rouw, Feestneuzer in hart en nieren en Prins Ummenie de 40ste in 1999/2000, het Schlagerfestival in een feesttent aan de Burg. Ottenhofstraat in Groesbeek. Een liedjesfestijn waarin op bestaande (schlager)melodieën carnavaleske teksten worden gezongen in het Groesbeeks dialect. In 2020 werd het Schlagerfestival voor de 33e keer georganiseerd, nu alweer enkele jaren in Sporthal Heuvelland. Inmiddels met meer dan zevenhonderd liedjes, ruim honderd deelnemende groepen, een variatie aan acts, kleding en decors, duizenden bezoekers, vele jaargangen blèreboekjes (songteksten), vele terechte winnaars en evenzovele onterechte verliezers. Met uren, weken, maanden aan voorbereiding, een Schlagerfestival van de Eeuw, een archief aan beeldmateriaal, maar vooral 33 jaar aan documentatie van een liedjesfestijn waar je in Groesbeek niet meer omheen kan.

Nieuwe voorzitter
Het 66-jarig jubileum (met dus inmiddels twee bonusjaren!) had De Feestneus graag bij het Prinsenbal van november 2020 willen vieren met de bekendmaking van de 61ste Prins(es) Ummenie. Helaas kon dit vanwege de Covid-maatregelen niet doorgaan en organiseerde De Feestneus een online activiteit waarbij voorzitter Henri Janssen, als officieuze Prins Ummenie uit de hoge hoed kwam. Een carnavaleske kwinkslag naar Henri die zijn aftreden al had aangekondigd en in januari 2021 is opgevolgd door Maarten Rikken (23), de nieuwe voorzitter van De Feestneus. Met zo’n jonge voorzitter willen we als De Feestneus een signaal af geven; we willen de jeugd er steeds meer bij betrekken. We zijn dan misschien wel een oude dame van 66 jaar, maar wel eentje met jeugdig elan.

Carnavalsquiz
De Feestneus organiseerde ondanks alle Corona beperkingen nog wel diverse (online) carnavalsactiviteiten tijdens de lockdown. Immers het carnaval moet in ere gehouden worden! Dit jaar is op de datum dat eigenlijk het Schlagerfestival gepland stond, een online Carnavalsquiz  georganiseerd door De Feestneus samen met Music on Demand, Café de Comm, en de familie Sanders. De quiz werd live uitgezonden door Omroep Berg en Dal. Helaas moest deze vanwege de avondklok ook nog diverse keren verplaatst worden. Maar uiteindelijk vond het dan toch plaats op 1 mei 2021. Voor carnavalvierend Groesbeek maakte dat niet uit want ruim honderdtachtig groepen hadden zich aangemeld voor deze quiz want carnaval vier je in Groesbeek het hele jaar door! Inmiddels volgt op 11 december 2021 een tweede editie van deze populaire carnavalsquiz waarvoor de inschrijvingen alweer binnenstromen.


Carnavals-zök
Tot slot heeft De Feestneus in het jubileumjaar de enige echte Gruusbèkse Carnavals-zök op de markt gebracht. Een set mooie sokken: één paar met het carnavalslogo van het Keulen van Gelderland gemaakt door Andrew Helder en één paar met het door oud-Ummenie de 43ste Rob van Elst ontworpen D’n Lange Pier. Dit is een verwijzing naar het torentje van het gemeentehuis van Berg en Dal op de locatie waar vroeger Hotel-Café ‘In de Locomotief’ stond en dat de bijnaam ‘De Pier’ droeg.

Bescheiden optocht
Ironisch genoeg zou op dezelfde dag als in het oprichtingsjaar 1955, op 14 februari, de carnavalsoptocht door het Keulen van Gelderland trekken. Was het in 1955 in elk geval nog een bescheiden optocht, op 14 februari 2021 was het helemaal leeg en stil in de straten van Groesbeek.

Prinses Eline de Valk
Op 12 november 2021 vierde De Feestneus alsnog haar receptie voor het 66-jarig jubileum met aansluitend de bekendmaking van prinses Ummenie d’n 61ste die in De Hoeve werd uitgeroepen: Prinses Ummenie Eline de Valk! Het was een avondvullend programma dat in het teken stond van de Masked Singer, de ‘Gruusbèkse Bombakkes’. Uniek was daarbij wel dat in één van de kostuums ‘Katrien ziede duck’, wethouder Sylvia Fleuren schuil ging. Het bleek een mooie aftrap voor een ongetwijfeld heel bijzonder jubileum/carnavalsseizoen!

En dan 2022
Bij het schrijven dit artikel moet de persconferentie van 3 en 14 december nog plaatsvinden. Maar vooralsnog staat in het weekend van 4-5-6 februari 2022 een en ander gepland. We beginnen op vrijdag met het succesvolle ‘Vrienden van Gruusbèk live’, op zaterdag het Schlagerfestival, en op zondag gaan we met Prinses Eline voorop, met z’n allen noapruu.ve en nagenieten van hopelijk een ouderwets mooi weekend. We duimen er met zijn allen voor! Dit zou een mooie aftrap zijn van weer een mooi carnavalsseizoen in het ‘Keulen van Gelderland’!

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws via Facebook of Instagram

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring