De oudste boom die we kennen op de wereld!!

Natuurweetje van Henk Eikholt; Wil je minder muggen op je slaapkamer, leg dan wat (gekneusde) bladeren van de walnotenboom op je nachtkastje!!

Natuurweetje van Henk Eikholt; Wil je minder muggen op je slaapkamer, leg dan wat (gekneusde) bladeren van de walnotenboom op je nachtkastje!!

De walnotenboom (Juglans Regia) is al tweeduizend jaar in Nederland te vinden. De Romeinen brachten hem hierheen, richting Europa.

Voor de eerste wereldoorlog stonden er veel meer walnootbomen in Nederland dan nu, maar ze zijn tijdens de eerste wereldoorlog bijna allemaal gekapt. Van het hout van deze bomen maakten ze geweerkolven, of ze werden verwerkt in de vliegtuigpropellers. Een walnootboom kan tien tot twintig meter hoog worden en wel zeshonderd jaar oud. Ze noemen deze boom ook wel de okkernoot(boom).

De boom heeft een dicht bladerdak, waardoor het een waardevolle schaduwboom is. Ook geven de bladeren een bepaalde geur af, tanninegeur, waar muggen en vliegen niet van houden. Daarom zag je vroeger vaak op de boerderij een walnootboom dicht bij de mesthoop staan. Onder de walnootboom groeien meestal geen andere planten, omdat de wortels en bladeren van de boom het stofje Jugline afgeven. Jugline zorgt ervoor dat andere planten hier wegkwijnen. Let maar eens goed op als je de volgende keer een walnotenboom ziet staan.

In de herfst (september-november) beginnen de noten te vallen. De walnoten liggen dan verspreid door de tuin nog in een opengespleten groen jasje (bolster).

Het rapen kan dan gaan beginnen, trek hierbij wel handschoenen aan, want de bolster geeft een vieze zwarte kleur af, het stofje juglon, dat moeilijk van je handen afgaat. Ze maken ook wel eens inkt van dit stofje. Als je de noten geraapt hebt, moet je ze meteen wassen en schoonmaken, voordat je ze te drogen kan leggen. Laat de noten een week of twee drogen en daarna zijn ze nog een jaar houdbaar. Zo kun je een heel jaar lang lekker noten peuzelen.

Walnoten worden niet alleen gegeten maar ze worden ook voor veel medische doeleinden gebruikt. In de mythologie staat de walnoot symbool voor wijsheid.De Romeinen gebruikten de walnoot als medicijn bij geestesziekten en hersenvliesontsteking, omdat de inhoud van de walnoot lijkt op de hersenen. De harde schaal is de schedel, de dunne bruine huid het hersenvlies en het gelobde witte vlees ziet eruit als de hersenen zelf. Hiernaast is het eten van walnoten goed voor het verlagen van de bloeddruk, verbeteren van de vruchtbaarheid en verlaagt het het risico op diabetes type 2. Daarnaast staan walnoten bekend om de hoge concentratie omega- 3 vetten. Omegavetten zijn belangrijk voor het immuunsysteem en het hormoonsysteem. Sinds 2016 staat de walnoot dus ook in de schijf van vijf.
Dus ik zou zeggen, lekker gaan rapen!!

Met natuurlijke groet,

Britt Eikholt

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring