De Vroege® Kermis in Millingen aan de Rijn

Het is bijna zover: Dé Vroege® Kermis komt er weer aan! En nu hoor ik u denken… de wat??? Dé leukste kermis van het jaar! Schutterij O.E.V. Millingen, oftewel “de Dreuge”, organiseert ieder jaar de Vroege® Kermis. Een fenomeen in onze omgeving en alom bekend in de polder. Het wordt dus tijd om eens uit te leggen wat dit feest nu inhoudt.

Het is bijna zover: Dé Vroege® Kermis komt er weer aan! En nu hoor ik u denken… de wat??? Dé leukste kermis van het jaar! Schutterij O.E.V. Millingen, oftewel “de Dreuge”, organiseert ieder jaar de Vroege® Kermis. Een fenomeen in onze omgeving en alom bekend in de polder. Het wordt dus tijd om eens uit te leggen wat dit feest nu inhoudt.

Wat betekent Vroege® Kermis?
Dit is een kermismiddag zoals deze in vroeger tijden werd gevierd in Millingen aan de Rijn. Veel mensen zeggen dat “het allemaal anders is dan vroeger” en dat is natuurlijk ook zo. Iedereen is druk met van alles en nog wat. Tijd om een middag rustig kermis te vieren met familie en vrienden is er bijna niet, alhoewel… In Millingen aan de Rijn wel. Samen zijn, vooral oud, maar zeker ook jong. Een gezellige middag die voor velen oude tijden doet herleven.

Wat is er nu zo bijzonder aan deze middag?
Het belangrijkste is dat de oudere bewoners elkaar weer eens kunnen ontmoeten, kunnen bijpraten, samen een borreltje drinken en herinneringen ophalen. Het zonnetreintje van de stichting “Steen en Natuur” haalt de mensen op in de verschillende woonwijken en het Gasthuis St. Jan De Deo. Meerdere Officieren van onze schutterij staan klaar om iedereen te helpen met in en uitstappen of te helpen met rolstoel of rollator. Ook steeds meer mensen uit de polder weten de weg te vinden naar De Vroege® Kermis.

De koffie en iets lekkers zijn gratis en de prijzen voor consumpties zijn aangepast. De muziek is afgestemd op de bezoekers. Het volume is aangepast, want er moet wel lekker gekletst kunnen worden! De wals, de Veleta of Tango worden nog steeds gespeeld, gedanst én bekeken. Kun je niet meer dansen dan doe je mee in de rolstoel of rollator polonaise. Iedereen die wil, kan meedoen!

Na afloop stapt iedereen weer in het zonnetreintje voor een rondje over de dijk. De dijk, met z’n scheepswerf en het voetveer is een begrip in Millingen. Na deze rondrit worden de deelnemers weer thuisgebracht, meestal met een zak vol oliebollen voor thuis bij de koffie om de herinneringen aan deze middag nog even vast te houden.

Het is mooi om dit te kunnen en mogen organiseren
Nog mooier is het dat het geen moeite kost om vrijwilligers voor deze middag op de been te brengen. Dit geeft aan dat de ouderen in ons dorp niet vergeten worden en door onze leden en vrijwilligers in het zonnetje worden gezet. Daar zijn wij eerlijk gezegd super trots op. Drijvende kracht achter de organisatie is o.a. Marja van Ophuizen. Zelf zegt ze: “Ach valt allemaal wel mee, doen we gewoon”. Maar zo gewoon is dit niet. Onlangs mocht Marja een koninklijk onderscheiding in ontvangst nemen. Zoals ook onze penningmeester, Elly Houkes. Dat zegt toch wat over onze vereniging, het bestuur, de leden en onze vrijwilligers.

Iedereen is van harte welkom
Of het nu gaat om senioren uit het dorp, eventueel met kennissen, of de bewoners van Gasthuis St. Jan De Deo met hun kinderen, iedereen is van harte welkom. Steeds meer “jongere ouderen” en dan bedoelen we 50+, bezoeken deze middag en zo blijft het contact tussen de generaties behouden. Ook kleinkinderen komen helpen deze middag of gezellig mee met opa of oma.

Wat wij van De Vroege® Kermis steeds weer leren is hoe belangrijk het is voor ouderen om hun sociale contacten te kunnen onderhouden. Zo blijft men het gevoel houden dat je er nog steeds bij hoort.

Kortom: tot ziens op zondag 14 juli ,
Heerbaan 190, Millingen aan de Rijn. Aanvang 13.30 uur.

 

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring