Een attractie op wielen
Wim Hubers bouwde zelf een woonwagen
- Remi van Bergen
- Topic Berg & Dal
- Deel dit artikel
Wim Hubers bouwde zelf een woonwagen
Je ziet het de mensen denken als ze de woonwagen van Wim Hubers uit Groesbeek zien staan: ‘Hé, is Pipo de Clown in het dorp aangekomen?’ Nee joh, dat is romantiek uit een grijs verleden. Het betreft hier een prachtige zigeunerwagen, helemaal zelf door Wim gemaakt en ingericht.
Attractie op wielen
Om meteen een misverstand uit de weg te helpen, de wagen die u op de foto’s ziet is geen Pipo- of schaftwagen. Nee, het betreft hier een zigeunerwagen. Nog een misverstand: Wim woont in een gewoon huis, maar gaat wel op vakantie met de woonwagen, compleet met een authentieke, klassieke Engelse tractor ervoor. Wim: “Zo’n reis is een ware happening. Passerende automobilisten halen soms gevaarlijke capriolen uit om een foto te maken van de wagen. De wagen is een ware blikvanger, ook op de camping. Mensen drommen om de wagen heen en maken foto’s en filmpjes. De wagen staat zelfs op een foto met Caroline van der Plas. Ik ga regelmatig met mijn zwager en twee andere wagenbezitters op pad. Onderweg vormen we dan een heuse colonne en krijgen we veel bekijks. Een attractie op wielen.”
Klein museum
We krijgen een rondleiding van Wim in de wagen. Wat een prachtig interieur. Veel zelfgemaakt houtsnijwerk, maar ook veel spullen die Wim bij kringloopwinkels op de kop heeft getikt. De woonwagen is compleet ingericht, er zit een keuken in, een slaapplek met een stapelbed, een knusse zithoek en zelfs de televisie ontbreekt niet. Wim: “Er zijn ook veel souvenirs verwerkt in het interieur. Zaken die ik heb gekregen of meegenomen van vakanties. De keukentafel bijvoorbeeld heb ik van de brandstapel gered. De graniettegels heb ik gekregen van een man waar ik betegeld heb, ik was vroeger tegelzetter. Eigenlijk kun je zeggen dat het bij elkaar sprokkelen van het interieur een extra hobby vormt.” Daar lijkt het wel op. We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat we rondlopen in een klein museum. En dan te bedenken dat Wim zelf alles gemaakt heeft, behalve het zinken dak dan.
Fascinatie
De hele rondleiding al lopen we rond met de vraag: ‘Hoe kom je ertoe zo’n wagen te gaan bouwen?’ “Ik kom oorspronkelijk uit Oploo. Bij de spoorbrug in Gennep lag vroeger een woonwagenkamp. Als kind was ik al gefascineerd door die woonwagens. Prachtig vond ik het. Vroeger woonden we in de Peel en daar kwam af en toe een scharenslijper langs, die zo’n woonwagen bij zich had. Ik mocht met die meneer altijd meerijden tot aan de volgende boerderij. Daar genoot ik intens van. Jaren geleden bezocht ik een evenement waar die wagens stonden. Het vuurtje werd weer aangewakkerd en 15 jaar geleden begon ik deze wagen te bouwen, hier achter het huis. Ik heb hem gebouwd zonder tekening. Toen hij na vijf jaar klaar was, moest de wagen met een hijskraan over de schutting getild worden.”
Therapie
Door het bouwen van de wagen heeft Wim een aantal vervelende zaken uit het verleden kunnen verwerken. “Het doet me goed deze herinneringen in de wagen te hebben verwerkt. Deze wagen heeft veel emotionele waarde voor mij. Het bouwen ervan was een soort therapie op wielen.”