Een bezoek aan de nostalgie van vroeger
Poppen- en Kinderwagen Museum in Groesbeek
- Jan de Valk
- Topic Berg & Dal
- Deel dit artikel
Poppen- en Kinderwagen Museum in Groesbeek
De gemeente Berg en Dal is weer een bijzonder museum rijker, het Poppen- en Kinderwagen Museum. Je waant je hier in tijden van weleer.
Uniek museum
Bijna iedereen heeft erin gelegen, in de kinderwagen. Veel mensen hebben er mee gespeeld, met de poppenwagen. Wil jij je hart weer eens ophalen in een nostalgische sfeer, een soort ‘bezoek aan vroeger’, ga dan eens kijken in het Poppen- en Kinderwagen Museum in Groesbeek. In een deel van een immense hal, waar eens driehonderd duizend kippen scharrelden, blinken de prachtige klassieke wagens je tegemoet. Rob en Nelly Sloep vestigden hun museum onlangs in Groesbeek. Inmiddels staan alle wagens er, zo’n achthonderd in totaal. Er wordt hard gewerkt aan de inrichting, zodat je niet meer het idee hebt dat je in een grote hal staat. Wij van Topic brengen een bezoek aan de grootste collectie poppen- en kinderwagens van Europa. Het is duidelijk, Groesbeek is een uniek museum rijker.
Nostalgie
Gastvrouw Nelly Sloep ontvangt ons met een lekker bakkie koffie en daarna lopen we het museum in. We schreven het al, de nostalgie viert er hoogtij. Nelly: “Vooral de oudere modellen spreken mensen aan en dat komt goed uit, want wij hebben hier vooral modellen van rond de Tweede Wereldoorlog tot de jaren ‘80 staan. De kinderwagenindustrie vierde toen hoogtij, want het was de tijd van de babyboomers. Je vindt in ons museum modellen van ongeveer 1850 tot ongeveer 2017. We laten hier dus ook een klein aantal hedendaagse modellen zien, om te illustreren wat de verschillen zijn tussen toen en nu.” Nelly laat ons vele modellen zien, een feest der herkenning voor de ouders en kinderen van toen. Wij zullen dus ook wel in zo’n overkapt voertuig hebben gelegen, vermoeden we.
Passie
Nelly: “Sinds 2008 zijn we actief bezig met kinderwagens. Ik werkte toen in een speelgoedwinkel in outletcenter Bataviastad. De eigenaar werd opa en om dat te vieren zette ik een oude kinderwagen in de zaak. Wat kreeg ik daar veel en leuke reacties op, sterker nog, de passie die ik al in mijn kindertijd voor deze wagens had, kwam weer tot leven. Vanaf die tijd kochten en kregen we veel kinder- en poppenwagens. Zoveel dat ons huis in Lelystad er vol mee stond. Toen werd het een hoog tijd daarvoor een opslagruimte te zoeken en we gingen op zoek naar een geschikte locatie. Die vonden we in het antikraakcircuit. Omdat het aantal bezoekers flink toenam, brachten wij de collectie onder in de ‘Stichting Poppen- & Kinderwagen Museum’. Vooraf hadden we niet kunnen voorzien dat we met een museum zouden beginnen; een museum plan je niet, het overkomt je.”
Definitieve plek
Het zat het museum niet altijd mee. Via een ROC gebouw en een leegstaand industriepand in Lelystad, kwam het museum in een leegstaand Van der Valk pand in Zwolle terecht, maar dat werd in 2018 afgebroken. De prachtige collectie kwam in de opslag terecht. Nelly: “We stonden al op het punt om de stekker eruit te trekken. Totdat we via internet in contact kwamen met de eigenaar van deze locatie hier. Vanaf die tijd ging het snel. We wonen inmiddels naast het museum.” Na een zwervend bestaan heeft het museum hier hopelijk haar definitieve bestemming gekregen. Bovendien slaat het echtpaar hier twee vliegen in één klap. Ze wilden qua wonen weg uit Lelystad en ze kunnen het museum voortzetten.
Hoe kom je eraan?
Al lopend tussen de museumstukken ontwaren we een kinderwagen voor een tweeling. Nelly: ”Die is in 1910 gemaakt door Simonis, de hofleverancier van koningin regentes Emma. De wagen is overigens niet voor haar gemaakt, hoor. Maar voor een onbekend, rijk iemand. Het is bepaald geen Jan - met - de pet - wagen. Het is het pronkstuk van het museum.” Gedurende de rondleiding blijven we maar in ons hoofd zitten met de vraag: hoe kom je aan zoveel wagens? “Soms kopen we een bijzondere wagen, maar we krijgen vooral veel schenkingen. Als opa en oma gaan verhuizen naar bijvoorbeeld een kleiner huis, of een verzorgingshuis, belt de familie ons op met de vraag: ‘kunnen jullie er wat mee’? Vaak wel dus.” Het valt ons op dat er ook dubbele modellen staan, dus poppen- en kinderwagen die er exact hetzelfde uitzien. Nelly: “Dat klopt, poppenwagens werden vroeger gemaakt door fabrikanten van kinderwagens. De poppenwagen werd dan gemaakt naar het voorbeeld van de kinderwagen. Zodoende.”
Meer dan een museum
Nelly en Rob Sloep doen meer dan kinder- en poppenwagens tentoonstellen. Zij behoren tot de weinigen in de wereld die nog (massieve) banden voor oudere kinderwagens leveren en ze zijn zelfs de enigen die nog banden voor klassieke poppenwagens leveren. Nelly: “Wij hebben een wijde klantenkring opgebouwd voor de banden en onderdelen van de wagens en we doen ook reparaties. En vergeet niet dat we regelmatig kinderwagenparades organiseren als onderdeel van een evenement, vaak oldtimershows. Zo zijn we al een paar jaar in Millingen aan de Rijn geweest, bij ‘Historisch Vervoer’.” De passie voor kinderwagens die Nelly koestert, sloeg over op haar man Rob. Nelly is de kenner en klusser van het stel, Rob doet de PR en onderhoudt de websites.
Vrijwilligers
Nelly ”Er is hier veel werk aan de winkel, we kunnen best nog wel een aantal vrijwilligers gebruiken. Met name voor het inrichten van het museum, het schoonmaken en onderhouden van de collectie en het ontvangen van de bezoekers. Belangstellenden kunnen zich melden via onze website, of langskomen tijdens de openingstijden. We verwachten hier ook veel nationale en internationale bezoekers. Voor de kenners: hier staan veel Nederlandse wagens van Van Delft, Van Werven, Mutsaerts, Jonkers, Koelstra en Riemersma en ook Engelse merken zoals het bekende Silver Cross. Dat zijn bekende begrippen in de kinder- en poppenwagen wereld. De liefhebber likt zijn vingers erbij af.” Het museum is zeker de moeite waard en je kunt het nu al met een bezoek vereren, maar het streven is de officiële opening in het voorjaar van 2024 plaats te laten vinden.