Een harnas maken is puur vakwerk

Zit er een harnasmaker in Groesbeek? Jazeker! En dat anno 2020? Mike Langes (25) maakt in zijn vrije tijd echte harnassen naar middeleeuws model. Noem het gerust vakwerk, geschikt voor het gevecht. Mike kan dat weten, hij reist zelf door heel Europa om mee te doen aan ‘historical medieval battle’ – toernooien. Daar wordt zijn werk tot het uiterste getest.  Een harnas maken is puur vakwerk

Zit er een harnasmaker in Groesbeek? Jazeker! En dat anno 2020? Mike Langes (25) maakt in zijn vrije tijd echte harnassen naar middeleeuws model. Noem het gerust vakwerk, geschikt voor het gevecht. Mike kan dat weten, hij reist zelf door heel Europa om mee te doen aan ‘historical medieval battle’ – toernooien. Daar wordt zijn werk tot het uiterste getest.  Een harnas maken is puur vakwerk

Ontdekken
Maar hoe kom je daar nu bij, harnassen maken? Mike: “Dat is een samenloop van omstandigheden. De geschiedenis van de middeleeuwen interesseert me, zeker de gevechtsscenes in films over die tijd. Ik volgde een opleiding metaal aan het Montessori College, dus van het een kwam het ander. Je snuffelt wat rond op internet en komt in aanraking met mensen met dezelfde interesse.”

Mike leidt ons rond in zijn werkplaats in Groesbeek. We zijn onder de indruk van de schilden, helmen, been- en armbeschermers en de borststukken. “Ik vind het leuk om creatief bezig te zijn. Dingen maken is echt een uitdaging voor mij. Maar het maken van een harnas valt nog niet mee. Ik heb heel veel zelf moeten ontdekken. Zo’n stalen maatpak moet namelijk wel als gegoten zitten. Anders heb je er last van tijdens het gevecht. Ik heb rondgekeken in musea, maar ook op Youtube.”

Droom
Mike begint elk project met het verzamelen van informatie over het onderdeel die hij interessant vindt. Hij zoekt eerst naar middeleeuwse bronnen van deze onderdelen. Dit kunnen restanten uit die tijd zijn, maar ook monumenten en schilderijen. Hiervan maakt hij schetsen op maat, zodat hij een beter idee krijgt hoe het onderdeel eruit komt te zien. De volgende stap is het maken van een papieren patroon en deze op het staal tekenen en uit knippen. Door middel van hitte en speciaal gereedschap kan Mike de diepe vormen maken, zoals je die op de harnassen uit de middeleeuwen ziet. Het harnas maken van Mike is door de jaren heen gerijpt van hobby tot vakwerk. Hij gaat daarbij niet over één nacht ijs. Wereldwijd bezoekt hij musea om zijn harnassen zo authentiek mogelijk te maken. Zijn harnassen ziet er uit zoals ze er vroeger ook uitzagen. Een ridder uit de middeleeuwen moet het verschil niet kunnen zien, bij wijze van spreken.  “Mijn droom is dat ik ooit van dit werk kan leven.”

Historische middeleeuwse gevechten
Mike weet als geen ander of zijn harnassen geschikt zijn voor de praktijk. Zelf beoefent hij een opkomende sport, HMB, ‘Historical Medieval Battle’, oftewel historische middeleeuwse gevechten. “Ik heb contact gezocht met HMB Nederland. Via hen ben ik naar een training van het Nederlandse ‘Battle of the Nations’ team geweest en zodoende kwam ik bij de gevechtsgroep Lions of Steel terecht.”

Youtube
Je denkt misschien: dat is vechten en blindelings slaan, maar beste lezer, kijk eerst maar eens op youtube en zoek op ‘Lions of Steel’ of ‘Battle of the Nations’. Bekijk de filmpjes. Dan heb je tenminste alvast een beeld.

Sport
“Historical medieval battle is een sport, met respect voor de traditie en voor de tegenstander. En het heeft niets te maken met domweg in het rond zagen en hakken. Er zijn relatief weinig blessures. Je moet getraind zijn, slim zijn in het gevecht. Behendigheid, snelheid, kracht, slagtechniek, inzicht, en tactisch vermogen zijn van groot belang. In de middeleeuwen hadden de ridders in tijden van vrede oefening nodig om fit, sterk en getraind te blijven. Daarom vochten ze met botte of scherpe wapens in verschillende onderdelen. Dat deden ze één tegen één met het oog op de techniek, of door het na-simuleren van een groepsgevecht, vijf tegen vijf, twaalf tegen twaalf, dertig tegen dertig enzovoorts. Deze oefengevechten trokken ook toen al veel bekijks. Uit deze traditie is deze gevechtssport HMB vermoedelijk ontstaan. De sport kent een Champions League (Buhurt Leaugue), en een WK (Battle of the Nations). Je kunt gerust zeggen dat de onderlinge sfeer vóór, tijdens en na de wedstrijden prima is. Na afloop drinken we samen een biertje e n de mensen helpen elkaar waar nodig.”

Heer Zeger
Mike is onder de indruk van het schild van Heer Zeger van Groesbeek. Met het wapen van Groesbeek erop. Deze ridder leefde in de middeleeuwen. “Wat zou ik het leuk vinden als de gemeente Berg en Dal me zou vragen om de uitrusting van Heer Zeger van Groesbeek na te maken. Dat harnas kan dan in het gemeentehuis komen te staan. Dat is nog eens Groesbeeks cultureel erfgoed.”

Je kunt Mike en zijn werk volgen op facebook, klik hier

Naar het overzicht

Jan de Valk

Over de schrijver

Jan de Valk

Jan schrijft met passie en beleving en dat lees je terug!

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring