‘Een muzikaal acrobaat voor de rechtbank’

Hij is zes jaar als hij voor de eerste keer een trompet ter hand neemt en pruttelend het ‘Vader Jacob’ door de kamer klinkt. Ook sluit hij zich dan, geheel in de traditie van zijn familie, aan bij Kunstrijwielvereniging Juliana waar hij al op zijn negende jaar in het A-team terechtkomt en zich later manifesteert als top-acrobaat.

Hij is zes jaar als hij voor de eerste keer een trompet ter hand neemt en pruttelend het ‘Vader Jacob’ door de kamer klinkt. Ook sluit hij zich dan, geheel in de traditie van zijn familie, aan bij Kunstrijwielvereniging Juliana waar hij al op zijn negende jaar in het A-team terechtkomt en zich later manifesteert als top-acrobaat.

Als ‘spil’ van veelal indrukwekkende pyramides op wielen draagt hij vijfentwintig jaar lang wel drie mede- acrobaten op zijn brede schouders. Door zijn rappe muzikale ontwikkeling op trompet en piano ligt het dan ook voor de hand een studie te gaan volgen aan het conservatorium of het podium te kiezen als circusartiest. Maar de nu vierenveertigjarige Dennis van Alst uit Millingen aan de Rijn kiest op zijn achttiende voor een heel ander podium: de rechtbank.

Na zijn rechtenstudie aan de Radbouduniversiteit Nijmegen specialiseert hij zich in het bijstaan van ondernemers, adviseert en procedeert hij voornamelijk over huur- en verhuur van bedrijfsruimtes, en de aan- en verkoop van onroerend goed en handelscontracten. “Er zijn veel overeenkomsten tussen mijn beroep als advocaat, en muziek en acrobatiek. Natuurlijk zitten er ook af en toe eenvoudige ‘Vader Jacob-zaken’ bij, maar voor betrokkenen zijn die zaken wel van levensbelang. Omdat ik een mensenmens ben raken zaken mij soms ook echt in het hart, net zoals muziek dat kan doen. Het zit ín mij om als advocaat op stukken aan te vallen, zoals een nieuwe act of muziekstuk, je wilt het beste in je naar boven halen.”

Dennis begon als advocaat bij De Mul Zegger advocaten in Nijmegen, maar inmiddels runt hij als senior advocaat met zijn zakenpartner Frederik Moorman onder de naam DUX advocaten zijn eigen kantoor in Nijmegen. “Wanneer ik mijn toga heb afgelegd heb ik het nodig om letterlijk stoom af te kunnen blazen en dat doe ik tijdens optredens. Het maakte indruk toen ik als zeventienjarige in Duitsland met het Bicycle Team mocht optreden voor Helmut Kohl, maar ik denk ook vaak met veel plezier terug aan optredens in Canada waar we voor een vijftienduizend-koppig publiek optraden en de TV haalden. Net zoals in de VS, Frankrijk, Schotland en België. Als je dan tijdens de finale met je club én alle artiesten in de arena staat, de Nederlandse vlag wappert en het Wilhelmus klinkt, moet je toch weer even slikken.”     

Inmiddels heeft Dennis na vijfentwintig jaar afscheid genomen van de fiets maar als voorzitter van het Bicycle Team is hij iedere week bij de club te vinden. Zijn laatste optreden als fietsacrobaat tijdens een taptoe in Belfast zal hij nooit vergeten. “Toen ik alweer bijna in de kleedkamer was bleek dat de organisatie een verrassing had: ik mocht een ererondje maken door de arena met duizenden mensen die gingen staan. Dat was een van de weinige keren dat ik een traantje moest laten. Wanneer je dan een paar dagen later als advocaat weer met een frisse blik een zaak op een akkoordje kunt gooien zit er toch ook weer muziek in mijn beroep, maar dat grapje voelde je al aankomen toch?.”      

www.duxadvocaten.nl

Naar het overzicht

Wim Bakker

Over de schrijver

Wim Bakker

Nu hij wat ruimer in zijn vrije tijd komt te zitten is er ruimte om het schrijven weer eens wat frequenter op te gaan pakken en dat doet Wim graag voor Topic magazine

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring