Een nieuwe veilige slaapzaal zou geweldig zijn!

Twaalf kinderen overleden door brand in slaapzaal

Twaalf kinderen overleden door brand in slaapzaal

Op dinsdagochtend 25 oktober, om 01.00 uur, brak een fatale brand uit in de meisjesslaapzaal op een school voor blinde kinderen in Oeganda. Hierbij overleden twaalf kinderen en er ligt nu nog een klein aantal kinderen in het ziekenhuis. Dit tragische nieuws ging de hele wereld over. Ik ontving een bericht uit Groesbeek. Pascale Krommenhoek (18) deed samen met haar oma Hennie vrijwilligerswerk voor Stichting Weebale op deze school, ik sprak met haar.

Stichting Weebale
“Stichting Weebale is al tien jaar actief voor deze school en heeft nauwe contacten met de leerkrachten”, zegt Pascale. “De directeur van de school, Francis Kinubi, is zelf ook blind en zorgt sinds 1999 met hart en ziel voor blinde kinderen en wil ze een betere toekomst geven. De school draait voornamelijk dankzij giften en het werk van vrijwilligers. Mijn oma en ik waren er actief op de Salaama School for the Blind. Ik was net terug uit Oeganda toen ik het vreselijke nieuws te horen kreeg. Tijdens mijn verblijf daar had ik intens contact de leerlingen. Helaas is een aantal ervan omgekomen bij de brand en ik kende ze allemaal.”

Financieel beperkt
Pascale was sowieso erg onder de indruk van het werk dat met name door de blinde leerkrachten gedaan wordt. “Mensen met een handicap hebben in Oeganda helaas minder kansen dan hier. Alle leerlingen van deze school wonen er ook. De directeur Francis vangt deze kinderen op. De ouders die in staat zijn een beetje schoolgeld te betalen, doen dit, maar ook kinderen waarvan de ouders echt geen geld hebben zijn van harte welkom. Tijdens mijn bezoek, hebben we zelf ruim € 750,- opgehaald voor voedsel, braille papier en digitaal lesmateriaal. Ik was en ben erg nog steeds begaan met het lot van deze visueel maar ook financieel, beperkte mensen en kinderen. Als je dan dit tragische bericht hoort dat een aantal van de kinderen waarmee ik gewerkt en gespeeld heb, omgekomen is, schuift de aarde onder je voeten weg.”

Rookmelders
“Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom deze brand zo'n drama kon worden: teveel kinderen op een kamer, geen brandpreventieve maatregelen, een schooldirecteur die zijn uiterste best doet om kinderen op te vangen die anders niet kunnen meedoen in de maatschappij maar die weinig geld van de overheid krijgt…  En natuurlijk de slechte kwaliteit van de elektriciteit. Maar het vreemde is dat er in dit afgebrande gebouw niet eens elektriciteit aanwezig was, dus hoe de brand kon ontstaan is nog onduidelijk. Een klein lichtpuntje is dat men nu bezig is ook overal rookmelders te plaatsen. Helaas voor deze twaalf kinderen te laat, maar we hopen dat dit nooit meer zal gebeuren.”

Wereldnieuws
Na de vreselijke tragedie was er wereldwijd aandacht voor deze ramp. Het nieuws stond in veel buitenlandse kranten en werd gemeld in televisiejournaals. Dat had tot gevolg dat de directeur overspoeld werd met aanbiedingen voor hulp. Dit raakte hem zo dat hij al enkele keren is opgenomen in een ziekenhuis. Momenteel verblijft hij in de Amerika om op krachten te komen en te bidden voor zijn school en de wederopbouw van de meisjes slaapzaal.

Wederopbouw
Stichting Weebale sprak met hem. De directeur vertelde dat er veel zaken hersteld of vernieuwd moeten worden. Uiteraard natuurlijk het nieuwe gebouw voor de meisjes. Dat moet komen op de plaats waar nu een waterpompgebouw staat. Die pomp moet daarom verplaatst worden en dat kan pas als er een nieuw gebouw met watertank gebouwd is. Drie woonhuizen, (voor de leerkrachten die ook op de school wonen) die in slechte staat zijn hebben nog asbest daken. Die moeten vervangen worden en gerenoveerd. Een nieuw huisje voor de bewaker, opdracht van de overheid, moet bij de ingang komen. Maar zolang het politieonderzoek gaande is, kan er helaas niets afgebroken worden en herbouwd worden.

Doneren
Wat we vanuit Nederland al wel kunnen doen is geld doneren! Via de ‘stichting Weebale’ en een crowdfunding gaan we geld inzamelen voor het opbouwen van een veilige nieuwe slaapzaal. Uiteraard krijgen de donateurs via de site informatie over wat met het geld gebeurt. Het wordt in elk geval besteed aan de ‘Salaama school for the blind’.

Iedereen kan een steentje bijdragen: iedere euro is van harte welkom!

Doe je mee?

Liefs,
Pascale

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring