Geen dag is hetzelfde in de kinderopvang!

Bij Kindercentrum Domino worden dagelijks kinderen opgevangen op 1 van de peutergroepen, kinderdagverblijven en BSO’s. De kinderopvang is de afgelopen jaren veranderd en omvat veel meer dan alleen verzorging. Ik loop een dagje mee met pedagogisch medewerkster Veronica Dagmar. Zij werkt al bijna vijfentwintig jaar bij Domino.

Bij Kindercentrum Domino worden dagelijks kinderen opgevangen op 1 van de peutergroepen, kinderdagverblijven en BSO’s. De kinderopvang is de afgelopen jaren veranderd en omvat veel meer dan alleen verzorging. Ik loop een dagje mee met pedagogisch medewerkster Veronica Dagmar. Zij werkt al bijna vijfentwintig jaar bij Domino.

07.15 uur
Veronica begint de dag al vroeg met checken van het ouderportaal op afmeldingen, zet alles klaar en zorgt er voor dat de kinderen en hun ouders een warm welkom krijgen.

07.30 uur
De eerste kinderen arriveren. Veronica staat op een verticale groep met zowel baby’s als peuters. “Deze diversiteit aan leeftijd maakt het leuk en lijkt het meest op de thuissituatie”, zegt Veronica. Ze praat met de ouders en luistert of er bijzonderheden zijn over de kinderen. De kinderen spelen vrij in de hoeken van de groepsruimte. Terwijl een collega een baby in bed legt, geeft Veronica een baby van zes maanden een flesje. ‘Voor baby’s houden we het ritme van thuis aan, dus iedere baby krijgt eten en slaapt op de tijden die hij thuis is gewend’.

09.30 uur
Aan tafel zingen de kinderen een liedje en daarna wordt er fruit gegeten en wat gedronken. “Dit is een vast ritueel”, zegt Veronica. “Kinderen weten precies welke liedjes er in ons boek staan en ze weten ook dat we eerst zingen voordat we gaan eten en drinken. Structuur is belangrijk bij deze jonge kinderen, dat geeft ze veiligheid.” Na het eten gooit ieder kind zijn eigen washandje in de wasmand.   

10:00 uur
Een aantal dreumesen kruipt gezellig rond. Een pedagogisch medewerkster zit er bij op de grond, speelt mee en observeert de kinderen. Veronica gaat met een groepje peuters aan de slag met het thema ‘de boekenwinkel’. “We sluiten daarbij op ‘peuter-wijze’ aan bij het thema van de school en de peutergroep”, vertelt Veronica. De peuters kopen boekjes in de winkel en er wordt voorgelezen. Beginnend rekenen (geld), sociale vaardigheden en taal: het komt allemaal spelenderwijs aan bod.  Na de activiteit gaat Veronica buitenspelen met de kinderen. Ondertussen haalt een collega een peuter op, die is wezen wennen op school. “Wennen onder opvangtijd gebeurt hier regelmatig. Sowieso gaan we met de oudere kinderen vaker naar de school voor activiteiten om de overgang naar school nog vloeiender te maken”.

11.15 uur
De voorbereidingen voor de lunch beginnen.  Samen met twee peuters dekt Veronica de tafel en om 11:30 gaat iedereen aan tafel. De meeste kinderen smeren zelf hun boterhammen. Het ziet er gezellig uit, samen kletsen en eten, net als thuis.

12.30 uur
Rond deze tijd gaat het merendeel van de kinderen een middagslaapje doen. Tijdens deze slaapuurtjes is er extra aandacht voor de peuters die niet meer slapen.  Ook voor Veronica is het nu pauze. Ze wisselt deze af met haar collega, zodat er altijd iemand bij de kinderen is.

14:00 uur
Na de pauzes is er nog een half uur indirecte tijd beschikbaar. Veronica gebruikt deze tijd om de ontwikkeling van een kind vast te leggen en om telefonisch te overleggen met de logopediste van Domino over de spraakontwikkeling van een kind.  

14.30/15.00 uur
De eerste kinderen ontwaken en worden aangekleed. Een activiteit op zich! Daarna eten we samen een gezond tussendoortje.

15.30 uur
Na de verschoonronde gaan de kinderen nog even lekker spelen in de tuin.

16:45 uur
De eerste kinderen worden opgehaald. De pedagogisch medewerkers spreken met de ouders kort de dag door en wisselen bijzonderheden uit.
Om 17 uur zit de dienst van Veronica erop. Haar collega sluit vandaag de groep af.

18.00 uur
Zojuist is het laatste kind opgehaald. De pedagogisch medewerker ruimt het laatste speelgoed op en schrijft een korte overdracht in de agenda voor morgen. De dag zit erop!

Dankjewel Veronica

 

Naar het overzicht

Remi van Bergen

Over de schrijver

Remi van Bergen

Oprichter RvB Media en uitgever van 6 regionale edities Topic Magazine. Het gezicht van de regio en uw communicatie adviseur voor zichtbaarheid. Allrounder en in het bezit van jarenlange ervaring in de schrijvers- en communicatiewereld, altijd nieuwsgierig naar actualiteiten en bedrijvig in vrijwilligerswerk voor meerdere verenigingen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring