Hymne To The Fallen Of Market Garden

-Een nieuwe traditie als eerbetoon aan zij die vochten voor onze vrijheid-

-Een nieuwe traditie als eerbetoon aan zij die vochten voor onze vrijheid-

Op 17 september is het exact tachtig jaar geleden dat onder de naam Operatie Market Garden het begin werd gemaakt met de bevrijding van ons land. Duizenden parachutisten kleurden die dag de hemel en in heel Gelderland landden de geallieerden met maar één missie: doorstoten naar Duitsland. Terwijl Market Garden geen succes werd, was op 8 februari Operatie Veritable dat wél. De persoonlijke verhalen van een aantal helden waren voor de componisten Thijs van Otterloo en Wim Bakker de aanleiding voor het schrijven van een ode:

Hymne To The Fallen Of Market Garden.

Thijs van Otterloo, saxofonist bij de Koninklijke Luchtmachtkapel, is een grote naam in de muziekwereld. Naast zijn compositie ‘Hymne voor de Willemsorde’ en zijn samenwerking met Gino Vannelli is hij regelmatig te horen en te zien tijdens het Prinsengrachtenconcert en de jaarlijkse Dodenherdenking op de Dam. Daarnaast bracht Thijs onder de naam Miles Away zijn eigen LP uit en speelt hij regelmatig met grote namen uit de Jazzwereld.

Zijn vader Rogier van Otterloo wordt gezien als een van Nederlands grootste componisten. Hij kreeg wereldwijde bekendheid met composities als Soldaat van Oranje, Turks Fruit, Keetje Tippel en Munich en was een aantal jaren dirigent van het Metropoolorkest. Wim Bakker komt uit de commerciële hoek en speelde als toetsenist, trompettist en zanger twintig jaar bij de band December. Met die band won hij in 1993 de tiende aflevering van De Soundmixshow. Van Otterloo en Bakker zijn al jaren bevriend en delen naast de muziek een gezamenlijke interesse: De Tweede Wereldoorlog.

“Toen Wim mij vroeg mee te werken aan een Hymne realiseerde ik mij dat het in andere landen waar wij optreden, en ook op de Dam, heel gewoon is om tijdens herdenkingen een muzikale ode te brengen. Het was Wim opgevallen dat hier in veel plaatsen alleen maar het Signaal Taptoe en Het Wilhelmus gespeeld wordt. Omdat hij met zijn klassieke achtergrond goed is in het componeren van sfeervolle stukken sloegen we de handen ineen en zo zijn we tot deze Hymne gekomen. Bakker:” Mij viel vooral het verhaal op van James Wickline. Stel je voor, je bent eenentwintig, komt helemaal van Amerika naar Engeland waar je te horen krijgt dat je op 17 september gaat springen boven Nederland. En nog voor je de grond geraakt hebt, ben je al gesneuveld. Heel veel zinlozer dan dit kan ik het niet bedenken. Het zou toch waardig zijn om de mensen die hebben gevochten of zijn gesneuveld voor ónze vrijheid, rond 17 september en jaarlijks op 4 mei te eren met deze ode? Thijs schreef de Hymne uit voor fanfare, harmonie, zang- en doedelzakkoren zodat we ieder jaar weer een muzikale hulde kunnen brengen aan deze helden. Zeker in dit tijdsgewricht waarin vrijheid en democratie dagelijks ter discussie staan’’. Thijs: ‘’Wim koos er bewust voor om een ‘oorwurm’ te componeren. Wanneer je de Hymne eenmaal gehoord hebt laat hij je niet meer los. Dat zou met alle vertelde verhalen, zeker voor de jeugd vandaag de dag, nét zo moeten zijn.       

Hymne To The Fallen Of Market Garden is voor €120,- te bestellen bij bakerstreetmusic@hotmail.com.

Verschillende versies zijn te beluisteren op het Youtube-kanaal van Wim Bakker onder: willembakkerdecember #Hymne To The Fallen Of Market Garden #Market Garden Leader Documentaire #Bijzonder cadeau voor vrijheidsmuseum

Naar het overzicht

Wim Bakker

Over de schrijver

Wim Bakker

Nu hij wat ruimer in zijn vrije tijd komt te zitten is er ruimte om het schrijven weer eens wat frequenter op te gaan pakken en dat doet Wim graag voor Topic magazine

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring