Judovereniging Groesbeek bestaat zestig jaar

-Een vereniging die de zwarte band draagt-

-Een vereniging die de zwarte band draagt-

Dit jaar bestaat judovereniging Groesbeek zestig jaar. Gedurende die jaren kende de vereniging vele bijzondere momenten, leden, bezoekers en activiteiten. Topic werpt deze zestig jaar judo in een aantal markante foto’s en teksten voor u op de mat.

Judokeet 
De judovereniging begon met trainen op de zolder van het parochiehuis aan het kermisplein, in 1961. Toen uitzetting uit de trainingsruimte dreigde en het voortbestaan van de club aan een zijden draadje hing, zag voorzitter Jo Kersten in de krant dat er in de gemeente Dreumel een dubbel houten klaslokaal te koop stond. Mooie oefenruimte toch?! Ze besloten ‘de keet’ aan te schaffen, met behulp van geldschieters, voor vierduizend gulden. De vereniging mocht de keet opbouwen op grond van de kerk aan de Spoorlaan. Het gebouwtje heeft er gestaan tot 1975. Pastoor Swinkels vond dat de vereniging een topprestatie had geleverd en vroeg slechts één gulden per jaar voor het gebruik van de grond. Er is nooit een vergunning voor het gebouw aangevraagd. De gemeente, die niets voor de judovereniging had gedaan, had het nakijken…

Varken  
Die geldschieters, die moesten natuurlijk wel terugbetaald worden. Men besloot een varken te verloten. Bij een boer op de Horst werd een varken gekocht, dat vervolgens op een kar met geluidsinstallatie door het dorp werd rondgereden. Tegen betaling van een gulden kon men het gewicht van het dier schatten. Wie het dichtst in de buurt kwam, won het dier. De actie bracht elfhonderd gulden op. Saillant detail: door de brandende zon tijdens de rondrit, verbrandde het arme dier zijn rug. Een paar emmers water op zijn tijd brachten de nodige verkoeling.

 

Anton Geesink 
Op zaterdag 23 juni 1964 kreeg de vereniging hoog bezoek. Wereldkampioen Anton Geesink kwam een demonstratie geven. Dat geintje kostte wel driehonderd gulden, een heel bedrag in die tijd. Dus verkocht de vereniging kaartjes voor een rijksdaalder per stuk. Aanvankelijk liep het niet echt storm. Dus verspreidde men het gerucht dat zaal Gelria aan de Ottenhoffstraat bijna uitverkocht was. Vervolgens ontstond er een ware run op de kaartjes: zeshondervijftig mensen woonden de demonstratie bij. Veel leden gingen het gevecht aan met ‘boomstam Anton’, maar ze belandden al snel op de mat. Anton Geesink zou later dat jaar in Japan olympisch goud veroveren. Wat een kampioen!

Kampioenen  
Geke van den Berg werd Nederlands kampioene bij de jeugd in 2009 en 2010. In 2015 veroverde zij de derde plaats op het Europees kampioenschap onder drieëntwintig jaar. Die geweldige prestatie overtrof zij in 2017. Zij kroonde zich toen tot Europees kampioene! Vergeet Mirthe van Kerkhof niet, zij werd in 2018 Nederlands kampioene onder de vijftien. Al die stoere mannen ten spijt, kwam het gootste succes bij de judovereniging toch echt van de dames!

De toekomst
Wat de toekomst de judovereniging brengt is ongewis. Door de Coronacrisis is er momenteel weinig ledenaanwas. De talentvolle leden maken vaak de overstap naar Topjudo Nijmegen of naar de landelijke selectie op Papendal. De toekomst zal mede afhangen van de ledenaanwas en de beschikbare vrijwilligers. Maar de judovereniging heeft haar zwarte band natuurlijk al lang verdiend door de vele bijzondere leden, de prachtige sport, de prima sfeer, de goede prestaties, de vele activiteiten en talloze georganiseerde toernooien gedurende die zestig jaren. En niet te vergeten: judo is een tijdloze sport, daarvoor moet toch altijd een plaatsje zijn in Groesbeek.

 

Naar het overzicht

Jan de Valk

Over de schrijver

Jan de Valk

Jan schrijft met passie en beleving en dat lees je terug!

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring