‘Madeliefje, symbool van de lente’
Natuurweetje Henk Eikholt; De lente begint als je met één voet negen madeliefjes kunt bedekken.
- Topic Berg & Dal
- Deel dit artikel
Natuurweetje Henk Eikholt; De lente begint als je met één voet negen madeliefjes kunt bedekken.
Het madeliefje (Bellis Perennis), ook wel meizoentje genoemd, zie je het gehele jaar door, maar het staat voornamelijk symbool voor het begin van de lente. Bellis Perennis betekent ‘mooi en overblijvend’. Veel mensen vinden het een mooi bloempje om te zien in de natuur. Daarnaast verwijst de naam naar het feit dat je het bloemetje op veel plaatsen terug kunt vinden. Het madeliefje wordt ook wel een ‘tredplant’ genoemd, een plant die je terugvindt op plekken die veel betreden worden en die zich goed staande houdt op gemaaide gebieden. Kijk maar eens bij mensen die een waslijn in de tuin hebben, het pad naar de waslijn toe is vaak begroeid met madeliefjes.
Madelief verwijst naar ‘maagdenliefje’ en staat in het Christendom dan ook symbool voor de maagdelijkheid. Daarom droeg bruidjes vroeger ook een diadeem van madeliefjes.
Het madeliefje heet in Engeland Daisy, refererend naar day’s eye. De bloemen openen zich als een oog alléén bij zonlicht en ze draaien met de zon mee. Als de zon ondergaat of als het begint te regenen sluiten de bloemen zich weer. Het madeliefje behoort net als de zonnebloem en paardenbloem, tot de groep composieten. Ze bestaan niet uit één bloem, maar uit meerdere buisbloempjes. Zo is het hart van de bloem geel, met daarom heen de witte buisbloempjes. Soms zie je ook witte madeliefjes met een roze verkleuring, deze verkleuring wordt gebruikt als weersvoorspeller. Als de madeliefjes roze kleuren, dan wordt het mooi weer, wordt de tint nog intenser, dan wordt het nóg beter weer.
Het madeliefje wordt ook in de keuken gebruikt, zo zijn zowel de blaadjes als de bloemknoppen eetbaar. De blaadjes smaken naar nootjes, waardoor je ze weleens ziet als garnering bij salades. De bloemknoppen kun je ook in het zuur leggen, zodat je ze als vervanging van kappertjes aan een gerecht kan toevoegen.
Het eten van de bloemen is goed voor de gezondheid, aangezien madeliefjes een hoge dosering Vitamine C per bloem bevatten.
Let op: de madeliefjes die je in de bloemenzaak koopt zijn niet eetbaar.
Ook in de homeopathie wordt deze bloem gebruikt, de bloem bevat bloedzuiverende, wondhelende en ontstekingsremmende stoffen. Door thee te zetten van de bloemetjes van de madelief en deze meerdere keren per dag te deppen op wonden of huidaandoeningen, zou dit voor verbetering zorgen van de huidconditie. Op de bladeren van de madelief kauwen zou helpen bij aften en mondzweren.
Zo krijgt dit kleine bloemetje toch ineens veel meer betekenis in de natuur…..
Met natuurlijke groet,