Muziek sterft nooit uit!

Fanfare Wilhelmina bestaat 125 jaar

Fanfare Wilhelmina bestaat 125 jaar

Hiep Hiep Hoera, muziekvereniging Fanfare Wilhelmina uit Groesbeek is jarig in 2023, de oude dame wordt 125 jaar. Wat een leeftijd, en dat is nog niet alles: ze mag zich daarmee kronen tot de oudste vereniging van Groesbeek. Ze liep dus bij de oprichting al voor de fanfare uit.

Die kunnen musiceren
Al meteen als je het clubgebouw aan de Kloosterstraat in Groesbeek binnenloopt, ademt alles muziek. Vanuit de repetitiezaal komen mooie muzikale klanken je tegemoet. Je kunt het horen: die van Wilhelmina, die kunnen musiceren. En dat vinden wij allemaal zo prettig, ja ja.

Om alles te weten te komen over het jubileum, het bijbehorende feestweekend in mei en de samenwerking met smartlappenfestival ‘Tranendal tussen de heuvels’, hebben we een afspraak met Miel Fransen (voorzitter Fanfare Wilhelmina), Alexander Schoonenberg (voorzitter Stichting 125 jaar Fanfare Wilhelmina) en met Ellen Jetten van Tranendal tussen de heuvels.

Veelzijdig repertoire
We zoomen in op de fanfare: waar vertoont Wilhelmina haar muzikale kunsten? Miel: “We zijn geen fanfare die vaak op concoursen komt. We willen muziek ten gehore brengen die de Groesbeekse bevolking kan waarderen. Ons repertoire varieert van popmuziek tot musicals, filmmuziek, en soms tot klassiek. We komen op veel plaatsen, vooral in Brabant en Limburg. Meestal gaat het dan om een uitwisseling met een andere fanfare. We gaan ook af en toe naar Mehrum, Duitsland. Inderdaad, via contact met de fanfare aldaar.” Alexander: “Met carnaval lopen we voor de optocht uit. We halen Sinterklaas in. We brengen af en toe serenades aan leden, donateurs en sponsoren, op verzoek, dat wel. Marcheren door het dorp doen we nauwelijks nog. Soms nog wel bij kampioenschappen van een sportvereniging. Heel bijzonder is de de dodenherdenking op 4 mei. Dat doen we eens in de drie jaar, afwisselend met Jubilate Deo en Edelweiss.”

Opleidingsorkest
Miel: “Fanfare Wilhelmina beschikt over twee opleidingsorkesten voor volwassenen. Ongeveer dertig mensen bekwamen zich elke week in het musiceren onder deskundige begeleiding.”

Muziek blijft bestaan, het sterft nooit uit. Ook bij Wilhelmina niet. Daar hebben ze een goede jeugdafdeling. Miel: “Helaas is er door Corona de laatste jaren weinig nieuwe aanwas bij gekomen. Maar er is goed nieuws: de aanmeldingen vanuit de jeugd nemen weer toe, mede doordat Fanfare Wilhelmina op vijf Groesbeekse scholen nieuwe leden werft.” Muziek sterft nooit uit.

Waar is dat feestje, hier is dat feestje
Fanfare Wilhelmina viert haar 125-jarig bestaan op 18, 19, 20 en 21 mei op het Marktplein (Evenementenplein zo u wilt) in hartje Groesbeek. Het programma behelst een uitgekiend schema aan activiteiten. Er is veel te doen op die dagen. Alexander Schoonenberg (voorzitter Stichting 125 jaar Fanfare Wilhelmina): “Er komt een mooie tent op het plein. We hebben een gevarieerd programma gearrangeerd. De jeugd zal zich muzikaal voorstellen, er komt een jubileumconcert met zangeressen Suzan Remers, Suzanne Coppens en met zangers Wido Fleuren en Tijn Willems, dat gratis toegankelijk is. Groesbeekse artiesten en zusterverenigingen uit de regio komen optreden en we bieden muziekeducatie aan.” Geen receptie, geen feestavonden? “Natuurlijk wel. Muzikanten houden wel van een feestje.”

Kaarten voor de vrijdag en zaterdagavond zijn online te bestellen via: 

Naar het overzicht

Jan de Valk

Over de schrijver

Jan de Valk

Jan schrijft met passie en beleving en dat lees je terug!

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring