Smartlappenfestival Tranendal tussen de heuvels

Mooi om te zien is dat het jaarlijkse smartlappenfestival Tranendal tussen de heuvels aansluit bij het programma. Een absolute win -win - situatie.

Mooi om te zien is dat het jaarlijkse smartlappenfestival Tranendal tussen de heuvels aansluit bij het programma. Een absolute win -win - situatie.

Van Jan Smit tot Zuiderzeeballade
Ellen Jetten (van het organisatiecomité): “Het smartlappenfestival wordt gehouden op Hemelvaartsdag 18 mei. Voor de dertiende keer, er doen ongeveer vijftien koren mee. Om 12.00 uur beginnen de koren te zingen en om 17.00 sluiten we  gezamenlijk af in de tent op het Marktplein. Overigens is het programma dan nog niet klaar want smartrocksensatie de Triesto’s treedt daarna op in de tent. En er spelen bands bij diverse cafés. Ook orkest Drek Pak Ow is weer van de partij.” Wij van Topic waren al een paar keer aanwezig bij het festival, superleuk. Het centrum barst bijna uit haar voegen door de aanwezige koren en het massaal opgekomen publiek. De tranentrekkers en vrolijke liederen vliegen je om de oren. Het repertoire varieert van Jan Smit tot de Zuiderzeeballade.

Drukte van belang
Het publiek geniet met een hapje en een drankje. Tranendal tussen de heuvels is een fantastische reclame voor Groesbeek. Ellen: “Er komen inderdaad veel mensen op het festijn af, het is altijd een drukte van belang. Heel veel koren melden zich aan en lang niet alle koren kunnen we plaatsen, dus moeten we loten wie er mag komen. Er zijn diverse speellocaties in het dorp, bij cafés, ijssalon en eetgelegenheden en alle optredens zijn gratis toegankelijk.”

Smartlepke
Bijzonder is natuurlijk ook de deelname van het Groesbeekse smartlappenkoor Ochaarm, temeer daar de leden van dit koor elk jaar weer het Smartlepke maken. Smartlepke? Ja, dit is een collectorsitem dat je tijdens en na het festival kunt kopen. Dit kan een sieraad, een armband zijn, noem maar op, maar altijd is het een mooi en bijzonder aandenken. Bovendien wordt een deel van de kosten van het festival betaald uit de opbrengst van de verkoop. Het belooft weer een gezellige dag te worden op Hemelvaartsdag, de winkels zijn open, en in het dorp vindt een braderie plaats. Kortom, Tranendal tussen de heuvels is een festival waar je vrolijk van wordt.

 

Naar het overzicht

Jan de Valk

Over de schrijver

Jan de Valk

Jan schrijft met passie en beleving en dat lees je terug!

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring