Trente Plus, vijfentwintig jaar swingen
Popkoor Trente Plus uit Groesbeek bestond 7 juni jongstleden vijfentwintig jaar, reden voor de Topic redactie om hierbij stil te staan.
- Topic Berg & Dal
- Deel dit artikel
Popkoor Trente Plus uit Groesbeek bestond 7 juni jongstleden vijfentwintig jaar, reden voor de Topic redactie om hierbij stil te staan.
We gaan vijfentwintig jaar terug in de tijd, naar het jaar 1995 toen het koor officieel werd opgericht. Want eigenlijk bestaat Trente Plus al iets langer, weliswaar onder een andere naam. Twee jaar ervoor namelijk was er al een groepje van zo’n acht zangers, dat zich Vocaal Ensemble noemde. Omdat er meer liefhebbers waren die zich wilden aansluiten en zo’n klein groepje kwetsbaar is, besloot men een koor op te richten. De club wilde het liefst populaire muziek zingen, en zo ontstond Trente Plus. Anno 2020 kent het koor zo’n veertig leden en een vierkoppige band.
Enthousiasme voert de boventoon. Met optredens probeert het gezelschap een bepaalde beleving over te brengen en contact met het publiek te maken. Geen statisch, stilstaand beeld, maar een heerlijk enthousiast swingend gezelschap. “Eigenlijk is stilstaan gewoon best wel moeilijk als je zo met z’n allen de beleving van een poplied uitdraagt”, aldus een van de leden.
Trente Plus is niet meer weg te denken uit de muzikale historie van Groesbeek. Er is ook een goede relatie met andere muziekgezelschappen, iets dat al regelmatig leidde tot mooie vormen van samenwerken. Zo was er in 2019 op uitnodiging van fanfare Jubilate Deo de uitvoering van de Gruusbêkse Passion; een groot succes met tot tweemaal toe een uitverkochte ‘kerk’. En met koor Vivace werd al diverse keren ‘Kerst, Sfeer en Meer’ gehouden.
Vragend naar het repertoire van Trente Plus komt de term ‘foep gehalte’ naar voren. Haha, wat we ons daarbij voor moeten stellen? Eigenlijk kent het koor een heel breed repertoire dat emotioneert. Zowel de kippenvelmomenten bij mooi gedragen ballads als de uptempo nummers waar je simpelweg niet stil bij kunt blijven zitten, kenmerken de nummers van het koor. Dus voor ieder wat wils vanaf de jaren vijftig tot nu.
Kan het koor nog nieuwe leden gebruiken? Er moet hierbij wel een evenwichtige opbouw blijven van stempartijen. Als bijvoorbeeld de verhouding tussen de sopranen en de alten niet klopt, gaat dat ten koste van het resultaat. Dus daar wordt wel op gelet bij het toelaten van nieuwe zangers. Maar een echte limiet is er niet, al moet het koor uiteindelijk natuurlijk nog wel op een podium passen.
Als we vragen naar de impact van het Coronavirus op het koor, merken we dat die best groot is. Het jubileumconcert dat gepland stond voor het einde van het jaar, is verplaatst en al maandenlang kan het koor niet gezamenlijk repeteren. Zingen is namelijk een groot-risico activiteit, waarvoor de regels streng zijn. Maar de band tussen de leden blijft groot: er is contact via Whatsapp groepen, met het publiek via social media en het bestuur verraste de leden onlangs met een attentie en een persoonlijk bezoekje. Er was zelfs een koorlid dat uit eigen initiatief een kaart voor het jubileum had ontworpen met foto’s van toen en nu; hoe leuk is dat!
Op naar de volgende vijfentwintig jaar!