Vaccinatieclausule©

om papieren tijger te bestrijden

om papieren tijger te bestrijden

Precies een jaar geleden zaten we in de eerst Lockdown. Het coronavirus greep flink om zich heen in Nederland. Nu, een jaar later, weten wat alles over het virus en wat het met onze maatschappij heeft gedaan. We zijn er nog niet zomaar vanaf, en het zal waarschijnlijk onderdeel uit blijven maken van ons leven. Het vaccineren tegen het virus is inmiddels ook begonnen, de verwachting is dat rond de zomer de meeste Nederlanders zijn gevaccineerd!

Bij het vaccineren komt een hele papierwinkel kijken, blijkt nu we een paar weken bezig zijn met het vaccineren van oudere kwetsbare Nederlanders tegen het coronavirus. Ouderen die in het verpleeghuis worden gevaccineerd moeten toestemming geven voor de vaccinatie. Als ze dat zelf niet kunnen, dan kan de wettelijke vertegenwoordiger dat doen. Maar er is niet altijd een door de rechter benoemde bewindvoerder en curator. Veel vaker is er een vertegenwoordiger op basis van een levenstestament. Zo’n vertegenwoordiger mag door het levenstestament alle beslissingen namens iemand nemen.

Om het makkelijker te maken de papieren tijger te bestrijden die bij het vaccineren hoort, komt Netwerk Notarissen met een vaccinatieclausule voor in het levenstestament. De huidige coronavaccinatie biedt geen eeuwige bescherming dus er zijn nog nieuwe vaccinatierondes te verwachten. Met de coronaclausule komt expliciet in het levenstestament te staan dat de vertegenwoordiger toestemming kan geven voor de vaccinatie, een vaccinatieafspraak kan maken, de gezondheidsverklaring kan invullen en ook toestemming kan verlenen voor het delen van de vaccinatiegegevens met het RIVM en andere instanties.

Meer weten over de vaccinatieclausule?

Teun Timmermans

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring