Vierdaagsebed

Tijdens de 4Daagse komen er wandelaars vanuit alle streken richting Nijmegen. Met meer dan 70 nationaliteiten is de groep van 45.000 wandelaars groot en divers. Een belangrijk onderdeel voor de wandelaar is het verblijf tijdens de vierdaagseweek. Sinds 2001 kan men hiervoor terecht bij Vierdaagsebed, een onderdeel van VVV Arnhem en Nijmegen.

Tijdens de 4Daagse komen er wandelaars vanuit alle streken richting Nijmegen. Met meer dan 70 nationaliteiten is de groep van 45.000 wandelaars groot en divers. Een belangrijk onderdeel voor de wandelaar is het verblijf tijdens de vierdaagseweek. Sinds 2001 kan men hiervoor terecht bij Vierdaagsebed, een onderdeel van VVV Arnhem en Nijmegen.

Vierdaagsebed, sinds vorig jaar onderdeel van Citystore Nijmegen, is een bemiddelingsplatform voor wandelaar en gastgezinnen. Al ruim 22 jaar zorgen zij ervoor dat de wandelaars een plek kunnen krijgen om te verblijven. De vraag om een bemiddelingsplatform was groot, waardoor de organisatie van de 4Daagse bij de VVV aanklopte om te kijken of zij iets konden opzetten. Wat begon als een kleine organisatie, is inmiddels uitgegroeid tot een groot onderdeel dat elk jaar voor 1000 extra bedden zorgt bij gastgezinnen. De gastgezinnen zijn ontzettend belangrijk. Zij zorgen ervoor dat de wandelaars een plekje hebben om te slapen, eten en weer goed aan de start te kunnen verschijnen. Het is ontzettend mooi dat mensen bereid zijn dit te doen. Vaak koken ze voor hun gasten, en helpen ze met vervoer tijdens de wandeldagen. De betrokkenheid is heel groot.

‘Het is een behoorlijke opgave’, vertelt Silvijn van Pinxteren, ‘We werken hieraan met zeven collega’s bijna het hele jaar door. In oktober en november gaan we aan de slag met het opzetten van het reserveringsplatform. Die is inmiddels geautomatiseerd, waardoor er door middel van de ingevulde informatie goed gekeken kan worden welk gastgezin bij welke wandelaar past. Zo zorgen we ervoor dat een vegetariër gematcht kan worden bij een vegetarisch gezin.
Het optimaliseren en in werking zetten van het reserveringsplatform kost veel tijd. Rond de kerstvakantie, wanneer het wandelvirus bij de mensen begint toe te slaan, zijn we paraat en kunnen de eerste reserveringen geboekt worden. In januari is er een piek vanuit wandelaars, in juni is die van de gastgezinnen. We merken dat mensen vaak vlak voor het evenement nog beslissen om zich aan te melden. We zijn hier alleen maar blij mee, want daardoor kunnen we iedereen plaatsen. Tot nu toe is dat altijd gelukt, we hebben nog nooit iemand teleur hoeven te stellen. Soms zijn er dan ook nog afmeldingen van wandelaars, door blessures bijvoorbeeld. Dan leven we wel met ze mee.
Het weekend voor de start van de 4Daagse is het leukst. Dan komen de wandelaars naar de Citystore toe, om kennis te maken met het gastgezin of ze te wederzien. Sommige wandelaars zijn al vanaf 2001 bij hetzelfde gezin. Of ze zijn er juist voor de eerste keer, omdat het de eerste 4Daagse voor ze is en kijken ze hun ogen uit. Dat moment, dat je beseft dat het weer gelukt is en de 4Daagse echt kan beginnen, is een kippenvel moment.
Na de 4Daagse gaan we evalueren. We proberen altijd innovatief te zijn en de volgende editie nog beter te presteren. Dan komt oktober weer in zicht, zodoende zijn we eigenlijk het hele jaar ermee bezig.  

Citystore in gevestigd aan de Grote Markt in Nijmegen. Op www.vierdaagsebed.nl is meer informatie te vinden. Hoe je je als wandelaar of gastgezin kan aanmelden, maar ook toeristeninformatie over wat er te zien, doen en te beleven is in de stad, streek en regio. De medewerkers informeren graag over alle Vierdaagse activiteiten en hoe je het snelst en gemakkelijkst met openbaar vervoer op je plaats van bestemming komt. Ook kun je er terecht voor de leukste Vierdaagse souvenirs. Campings die wandelaars opvangen kunnen adverteren op de site en contact opnemen met de organisatie.

Naar het overzicht

Nicole Janssen

Over de schrijver

Nicole Janssen

Schrijven is echt haar passie. De interesse in het verleden en in mensen van nu en hun dagelijkse leven, kan ze goed toepassen in haar werk als tekstschrijver voor Topic Wijchen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring