40 jaar modelvliegclub Columbia

Modelvliegclub Columbia heeft als doel modelvliegers van Boxmeer en omstreken goede faciliteiten aan te bieden zodat zij hun hobby zo goed, veilig en plezierig mogelijk kunnen uitoefenen. Een doel dat zij ruimschoots behalen.

Modelvliegclub Columbia heeft als doel modelvliegers van Boxmeer en omstreken goede faciliteiten aan te bieden zodat zij hun hobby zo goed, veilig en plezierig mogelijk kunnen uitoefenen. Een doel dat zij ruimschoots behalen.

Veertig jaar geleden begon Columbia hun modelvliegactiviteiten op het Boxmeerse industrieterrein. Na wat omzwervingen heeft de vereniging nu ruim twintig jaar hun thuishaven op de Waterleidingstraat. Math Cornelissen (71), sinds tien jaar lid: “Het is een ruim terrein van twee hectaren groot, met eigen, onlangs vernieuwd, clubhuis met terras. Voor leden is het terrein altijd geopend.”

André Ditters (62) is van jongs af aan geïnteresseerd in modelvliegen. Al ruim dertig jaar beoefent hij deze hobby bij Columbia. “Vroeger waren er slechts enkele modelvliegverenigingen, als jong manneke fietste ik naar Swolgen en Tienray. Ook winkels met modelvliegtuigen en onderdelen waren schaars. Met de komst van internet, ligt de modelvliegwereld binnen handbereik. Mijn eerste vliegtuig leefde, na lang bouwen, slechts twee minuten, de huidige techniek is gelukkig sterk verbetert. Vroeger maakten de motortjes veel lawaai. Bijvoorbeeld door het gebruik van elektromotoren, is dat nu veel minder.”

Columbia is een club voor jong en oud. Math: “In principe zit er geen minimum of maximum leeftijd aan het lidmaatschap verbonden. Het is wel verstandig dat kinderen zelfstandig zijn. Ieder, ongeacht leeftijd en vliegervaring, die Columbia-lid wil worden, moet allereerst met een instructeur vliegen. Als deze groen licht geeft, moet bij twee examinatoren een test afgelegd worden. Wanneer dit succesvol gebeurt, behaalt hij/zij het vliegbrevet en heeft vrije toegang om zelfstandig te vliegen bij elke club die is aangesloten bij de overkoepelende Federatie. André: “Veiligheid staat boven alles, het is voor ons dan wel speelgoed, maar er moet serieus mee omgesprongen worden.”

Binnen de club wordt met vliegtuigen in alle soorten en maten gevlogen. Ze verschillen in gewicht tussen de 300 gram en 25 kilogram. Math houdt van schaalvliegen: “Ik vind het mooi een vliegtuig zoals die in het echt is na te bouwen.” André’s voorkeur gaat uit naar zweefvliegtuigen: “De kunst is een zweefvliegtuig zo lang mogelijk in de lucht te houden. Ik bouwde pas een vliegtuig in de vorm van een gier, deze krijgt in de lucht veel belangstelling van roofvogels. Een goede modelvlieger moet wel doorzettingsvermogen hebben, er gaat altijd wel eens wat kapot.”

Op Eerste en Tweede Pinksterdag stonden er evenementen gepland i.v.m. het jubileum. Maar helaas zijn deze afgelast door de corona maatregelen.

André: “Columbia is een fijne club. Zonder strikte afspraken te hoeven maken is er onderling respect. Leden hebben belangstelling voor elkaar, de sfeer is goed.” Wil je ook eens kijken of de modelvliegsport iets voor jou is? Neem een proefles! Binnen de club is een instructievliegtuig aanwezig. Er wordt dan met een instructeur gevlogen, die de besturing onmiddellijk kan overnemen.

Kijk eens op

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring