Al 75 jaar een begrip in Cuijk en omgeving.

‘Schrijen Afscheid en Herinnering’

‘Schrijen Afscheid en Herinnering’

Sommige personen, bedrijven of organisaties hebben een positieve stempel gedrukt op hun omgeving. Uitvaartonderneming ‘Schrijen, Afscheid en Herinnering’ is daar een goed voorbeeld van. Het familiebedrijf bestaat dit jaar 75 jaar.  Wat begon als een kleine onderneming, is uitgegroeid tot een groot familiebedrijf met meerdere locaties in Boxmeer, Gennep en Cuijk. ‘We zijn er voor de mensen die in een moeilijke periode zitten, wanneer er afscheid genomen wordt van een dierbare. Wij bieden tijdens deze fase vertrouwen, warmte, gastvrijheid. We nemen alle tijd voor je en je krijgt alle ruimte voor een goed afscheid.

Piet (64) begon op zeventienjarige leeftijd in het bedrijf. “Ik ben op jonge leeftijd begonnen, en nooit meer gestopt. Inmiddels heb ik wel een andere functie en focus binnen het bedrijf. Na veertig jaar uitvaarten te regelen en leiden, wilde ik iets anders. Nu ben ik op een leeftijd dat ik in een rustiger tempo wil genieten van hetgeen we bereikt hebben. Dat mag ook wel na bijna vijftig jaar dienst!

Bianca (54) leidt het bedrijf, samen met haar man. Ze zorgt voor o.a. de organisatie, planning en PR. Ook is ze veel bezig met het uitdragen van de nieuwe visie. ‘We vinden het belangrijk om in connectie met de samenleving te blijven, die verandert voortdurend. Waar hebben mensen behoefte aan, dat is een vraag die je constant moet blijven stellen.’

Liz (21) is sinds anderhalf jaar actief binnen het bedrijf. Ze zorgt ervoor dat de jongere doelgroep aangesproken wordt. Liz brengt vernieuwing mee, door middel van een podcast en social media. ‘Het is belangrijk dat we ook in contact blijven met mijn generatie. Social media is dé manier om een groter aantal mensen te bereiken met ons verhaal.’

Werken in de uitvaartbranche is een roeping, waardoor we ook vaak zeggen dat het eigenlijk geen werk is. We doen ons werk vanuit liefde en met passie in het hart. Actief zijn in de uitvaartbranche betekent dat je mensen kunt helpen tijdens een belangrijke gebeurtenis in het leven. Het vergt wel wat van je, daarom is dit werk ook niet voor iedereen geschikt. Zo staan we 24 uur per dag, 7 dagen in de week aan, of het druk is of niet. Dagen van tien uur zijn niet vreemd. Je leven wordt door een ander bepaald in dit vak en het privéleven staat in teken van het werk. We denken eerst aan anderen, en dan pas aan onszelf. Ook is elke dag anders, pas in de ochtend weten we hoe de dag eruit zal zien. Maar het werk geeft ons veel energie, omdat we mensen kunnen bijstaan in een moeilijk en belangrijk moment.

‘Schrijen Afscheid en Herinnering’ staat voor alle tijd en ruimte voor jou. We kijken goed naar de wensen, en zijn er voor iedereen. Ook mensen die krap bij kas zitten, krijgen bij ons een mooie uitvaart. Het is belangrijk om buiten de kaders te denken. Zo hadden we een overledene, die tijdens haar leven altijd tussen de mensen stond. Bijna elke dag had ze wel mensen op de koffie. Tijdens het afscheid hebben we ervoor gezorgd dat haar kist bij het koffiemoment kwam, zodat ze net als in het leven, er gewoon bij was. De familie vond het fijn en bijzonder dat we dit konden regelen. Voor ons is die persoonlijke touch heel normaal.
Onze betrokkenheid stopt niet na de dienst en crematie of begrafenis; de verbinding met de mensen staat centraal. We sturen de nabestaanden een kaartje met een persoonlijk gedicht, en checken na een paar weken hoe het met ze gaat. Zeker in de periode dat de belangstelling van de mensen om hen heen minder wordt, is dit zo belangrijk.

Die échte, oprechte aandacht is iets wat nogal eens ontbreekt in deze branche. Sommige uitvaartcentra zijn koud en afstandelijk. Het is vreselijk hoe industrieel bijvoorbeeld de voorruimtes zijn in sommige crematoria. Dan lijkt het net een fabriek. Dat wilden wij anders en we zijn heel bewust gaan nadenken hoe we iets persoonlijks, warm en intiems konden aanbieden aan mensen. Die wens is gerealiseerd met ons kleinschalig crematorium Buitenplaats Zevenhutten in Cuijk, een plek midden in de natuur. Het gebouw is van ons, waardoor we de complete regie hebben. Daardoor kunnen we de mensen ook alle tijd geven. We hebben dan ook maximaal twee uitvaarten op een dag. De inrichting is huiselijk, met warme kleuren en herkenbare dingen van thuis. In de voorruimte, waar de oven zich bevindt, heb je de mogelijkheid om naar buiten te kijken. Daar lopen vaak koeien langs, of zijn er vogels en eekhoorns te zien. We merken dat dit soort kleine, subtiele dingen mensen rust geeft, en de warmte die op dat moment zo hard nodig is.
Op het terrein hebben we herinneringsbomen geplant. Zo hebben we nabestaanden de mogelijkheid gegeven om naar een mooie plek terug te keren waar de as van hun dierbare is, in plaats van alleen een gebouw. Bij die plek organiseren we jaarlijks een brunch, meestal in het weekend. Ook hebben we een terras, iedere zondag van 1 april tot 1 november. Er zijn vaste klanten, die elke zondag komen. Men kan hun verhaal kwijt, en als ze daar behoefte aan hebben, in contact komen met anderen.
In november organiseren we een in memoriam concert. Nabestaanden komen bij elkaar om hun dierbaren te gedenken, of ze nu een jaar geleden zijn gestorven of al twintig jaar geleden. Voor sommigen klinkt dit concept nog vreemd, maar we zien dat dit mensen zo veel steun kan bieden. Wij willen er zijn voor jou, op welke manier dan ook.

Ons 75 jarige bestaan hebben we te danken aan mensen die vertrouwen in ons hebben. We zijn heel trots op wat we hebben bereikt en waar we staan. Het jubileum gaan we bescheiden vieren, de nadruk zal op onze geschiedenis en de reis van 75 jaar gelegd worden. Zo is onze eerste eigen rouwauto, een Impala uit 1976, opgeknapt en gerestaureerd. Die krijgt een mooi plekje.


De terugblik vinden wij belangrijk. Ons bedrijf zit vol verhalen, nostalgie en herinneringen. Daar hebben mensen behoefte aan en we vinden het heel erg leuk om die te delen. In september gaan we dat doen met een presentatie met beeldmateriaal, waar we ook iedereen die deze reis met ons samen hebben gemaakt voor uitnodigen. 

‘Schrijen Afscheid en Herinnering’
'Buitenplaats Zevenhutten'
Hoenderberg 9, Cuijk
Tel: (0485) 52 11 11

Naar het overzicht

Nicole Janssen

Over de schrijver

Nicole Janssen

Schrijven is echt haar passie. De interesse in het verleden en in mensen van nu en hun dagelijkse leven, kan ze goed toepassen in haar werk als tekstschrijver voor Topic Wijchen.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring