Als andere happy zijn, ben ik dat ook
Paardrijden is voor iedereen, ook wanneer je een verstandelijke beperking hebt of in een rolstoel zit! Een zorgmanege met een maatschappelijke, zorg- en recreatieve functie met dit motto is ‘Sprong Vooruit’, gelegen in het Maasheggengebied van Oeffelt.
- Topic Boxmeer
- Wanda Havens
- Deel dit artikel
Paardrijden is voor iedereen, ook wanneer je een verstandelijke beperking hebt of in een rolstoel zit! Een zorgmanege met een maatschappelijke, zorg- en recreatieve functie met dit motto is ‘Sprong Vooruit’, gelegen in het Maasheggengebied van Oeffelt.
Vanuit de gezellig ingerichte serre van zorgmanege Sprong Vooruit in Oeffelt is het genieten van het uitzicht. In een dierenweitje zit een kip bovenop de rug van een schaap, een geit bekijkt het gezellige tafereeltje. Een zwart-witte kat wandelt op zijn gemak voor het raam langs. De gedraineerde rijbak met zand is nu leeg, maar dat zal heel anders zijn wanneer de paardrijlessen zijn begonnen. Paarden en pony’s stappen in drie verschillende groepen door de weides. Ze benutten de wandelpaden waardoor ze lekker in beweging blijven. Als ze willen rusten, kunnen ze de stal inlopen om daar lekker in een bed van stro te gaan liggen. Een jongedame loopt rond met een gieter, zorgvuldig geeft ze de bloeiende bloemen water. Een stoere knaap veegt wat stro bij elkaar, kortom, er is volop beweging op Sprong Vooruit.
Leren van elkaar
“Dat zijn onze assistent-medewerkers”, volgens Sanne van Kempen, wijzend naar de hardwerkende jongeren. Sanne is eigenaresse van de zorgmanege en woont met haar partner Bas en hun drie kinderen op het Sprong Vooruit-terrein. Behalve haar opleiding tot leraar, volgde Sanne diverse scholingen op het gebied van de combinatie zorg en paarden. Sanne: “Onze manege heeft namelijk ook de functie van zorgboerderij. Vijf tot negen mensen met een speciale begeleidingsbehoefte verzorgen door de week samen met hun begeleiders onze dieren. Daarnaast helpen ze bijvoorbeeld met het brengen en halen van pony’s voor de rijlessen en zetten ze koffie en thee voor de ouders van de leskandidaten. De sociale contacten hebben hier echt een meerwaarde, en dat is mooi. Niet alleen voor onze assistent-medewerkers, maar ook voor de kinderen die komen paardrijden. Zij zien hier dat het heel normaal is dat er mensen zijn die een beperking hebben. Zo leren ze van elkaar.”
Nieuwe mogelijkheden
Drie jaar geleden kochten Sanne en Bas, die naast zijn werk in de manege ambulancechauffeur is, deze voormalige koeienboerderij in Oeffelt. Hiervoor runden ze sinds 2008 hun manege in Rijkevoort. Deze nieuwe plek, gelegen aan Hoogeind 1a, biedt ook nieuwe mogelijkheden. De manegeactiviteiten kunnen nu gecombineerd worden met een zorgboerderij. Het prachtige Maasheggengebied waarin de manege ligt bijvoorbeeld, nodigt uit tot het maken van buitenritten. “We hebben hier zelf al veel verbouwd en veranderd, ja, handig wordt je zo langzamerhand wel. Maar we zitten nog vol plannen.”
Paardrijden voor iedereen
De nieuwe locatie heeft niets veranderd aan de visie van Sprong Vooruit. “Ons motto is nog steeds dat paardrijden voor iedereen is. Het gaat hier niet om wie de beste is, of wie de mooiste outfit heeft. Iemand pushen is niet aan de orde, we vinden het belangrijk dat ieder zich kan ontwikkelen binnen zijn eigen niveau en in eigen tempo. Strijd hoort daar niet bij, een goede sfeer wel. Om de voortgang van de leskandidaten goed in kaart te brengen werken we met het Sprong Vooruit Plan. Wanneer de ruiters proefjes hebben gereden, krijgen ze daar punten voor. Bij voldoende punten krijgen ze een stempel in hun ruiterpaspoort. Stagneert de ontwikkeling, dan kijken we hoe dat opgelost kan worden. Het kan zijn dat een ander paard beter bij de leerling past bijvoorbeeld. Plezier hebben en vertrouwen bieden vinden we belangrijk, vandaaruit kan het beste geleerd worden. Van onze instructeurs verwachten we dat ze dat kunnen en goed les kunnen geven natuurlijk. Een van de trainsters is hier zelf als klein meisje begonnen met paardrijlessen.”
Demonstraties door het hele land
Ook in de grote paardenstal van de zorgmanege wordt hard gewerkt. De allerkleinste pony’s, de shetlanders, worden voorzien van een natje en droogje. “Normaalgesproken zie je niet veel shetlandpony’s in een manege. Ze staan namelijk bekend om hun eigenwijze karakter”, vertelt Sanne, “maar ik vind ze geweldig. Wij hebben een Sprong Vooruit racing-team waarmee we met de shetlanders demonstraties geven door het hele land.” Zo’n veertig pony’s en paarden leven als een God in Frankrijk op de zorgmanege. Voor iedere leeftijd en ieder niveau is er wel een geschikt rijpaard aanwezig. Sprong Vooruit biedt groepslessen voor de allerjongsten, kinderen, jeugd en volwassenen. De beginners starten met groepslessen basispaardrijden. Er zijn aangepaste groepslessen voor ruiters met een beperking. Verder is er een voltige wedstrijdteam, en kan er individueel les gevolgd worden.
Zomerkampen organiseren
Naast de medewerkers en hun assistenten is ook Sanne dagelijks met veel plezier aan het werk op de manege. “Ik vind paarden fantastisch en het lesgeven is superleuk. Met de zomervakantie in het vooruitzicht zijn we ook weer bezig met het organiseren van zomerkampen. We maken dan bijvoorbeeld buitenritten en huifkartochten en doen allerlei leuke spellen. Onze kampen zijn flexibel, kinderen kunnen de hele week mee, maar ook voor een paar dagen zijn ze welkom. Ook is het mogelijk alleen overdag mee te gaan, als ze bijvoorbeeld niet durven blijven slapen. Alles kan en is op die manier ook toegankelijk voor elk budget. Voor de meer ervaren ruiters zijn er de trainingskampen. In onze keuken op de manege koken we de maaltijden. Een eigen keuken is ook handig bij de kinderfeestjes die we organiseren. Na de activiteiten zoals het verzorgen van de paarden, spellen met paarden en hoefijzer schilderen, kunnen we poffertjes of frietjes bakken.” Het ontbreekt Sanne niet aan positieve energie. “Wanneer we een buitenrit maken in de Maasheggen, ga ik voorop met een stel paarden en ruiters achter me aan, dan is dat genieten. Je kunt hier echt iets betekenen voor mensen. Je ziet dat ze ontwikkelingen doormaken, groeien in kwaliteit. Ook het contact met de ouders van leerlingen is leuk. Wanneer ik onze eigen kinderen daar tussendoor zie struinen en met de dieren bezig zie dan is dat prachtig. Dit voelt echt niet als werk. Als de paarden happy zijn, net als de mensen die onze manege bezoeken, dan ben ik dat ook.”